ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ” ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ! ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΚΑΙ… ΜΟΓΓΟΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ 41%

Κοινοποίηση:
Πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025", Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024. 
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Ελλάς είναι υποτίθεται μια χώρα με ελευθερίες. Μια χώρα του δυτικού κόσμου με φιλελεύθερο (έως και νεοφιλελεύθερο) οικονομικό σύστημα. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Ο ιστότοπος Informal Economy που αξιολογεί την οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες δεν αξιολογεί την χώρα μας όπως θα ήθελαν οι κήρυκες που ισχυρίζονται ότι ευρισκόμεθα στην πρωτοπορία της της αναπτύξεως.

Μεταξύ 176 κρατών, η Ελλάς τοποθετείται στην 113η θέση (κάτω από την μέση δηλαδή) όσον αφορά στους δείκτες οικονομικής ελευθερίας.

Ακόμη και η Τουρκία ευρίσκεται σε καλύτερη θέση, στην θέση 102, 11 ολόκληρες βαθμίδες επάνω από την Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάποιες χώρες που δεν θα τις φανταζόταν κανείς όπως η Μογγολία και η Σαουδική Αραβία ευρίσκονται σε καλύτερη κατάταξη από την Ελλάδα τοποθετούμενες αντιστοίχως στις θέσεις 76 και 69.

Στην τρίτη θέση ευρίσκεται η Ιρλανδία, και τούτο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η χώρα αυτή αντιμετώπισε με μεγάλη ευκολία την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, η οποία την έπληξε σε βαθμό ανάλογο με αυτόν που έπληξε και την Ελλάδα.

Όμως η χώρα μας ακόμη δεν έχει κατορθώσει να ανακάμψει από την κρίση και παρά τις κατά καιρούς διθυραμβικές εξαγγελίες της Κυβερνήσεως, ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδος κρούει συχνά τον κώδωνα του κινδύνου για την επισφαλή θέση στην οποία παραμένει η οικονομία μας.

Όταν όμως η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα αξιολογείται με δείκτη 55,1 έναντι 56,2 της Τουρκίας, 60,6 της Μογγολίας και 61,9 της Σαουδικής Αραβίας, ενώ της Ιρλανδίας με δείκτη 82,6 βλέπει κανείς ανάγλυφα τις διαφορές και τον πραγματικό λόγο για τον οποίο η χώρα μας δεν μπορεί να «ξεκολλήσει» από την επικίνδυνη ζώνη.

Παρ’ ότι η Κυβέρνησίς μας προβάλλεται σαν φιλελεύθερη, ο κρατισμός και οι σοσιαλιστικές νοοτροπίες εξακολουθούν να δυναστεύουν την ελληνική οικονομία συνιστώντας τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους αυτή παραμένει τελματωμένη.

Ουδεμία έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στην 25η θέση ευρίσκεται η Κύπρος με δείκτη οικονομικής ελευθερίας 72,2.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στην πρώτη και δεύτερη θέση πάνω από την Ιρλανδία ευρίσκονται η Σιγκαπούρη με δείκτη 83,5 και η Ελβετία με δείκτη 83. Ο Καναδάς ευρίσκεται στην 16η θέση με δείκτη 72,4, η Γερμανία στην 18η με 72,1 και οι ΗΠΑ στην 25η με 70,1.

Ψηλότερα από την Ελλάδα ευρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν, στην θέση 70 με δείκτη 61,6, το Κοσσυφοπέδιο στην θέση 75 με 60,6, το Μαυροβούνιο στην θέση 83 με 59,7, η Κολομβία στην θέση 84 με 59,2, η Ναμίμπια στην θέση 96 με 57,5, η Γουιάνα στην θέση 98 με 57,3 και η Μολδαβία στην θέση 99 με 57,1.

Στην τελευταία θέση (176) ευρίσκεται η Βόρειος Κορέα με δείκτη μόλις 2,9 και στην προτελευταία η Κούβα με 25,7 και ακολουθεί η Βενεζουέλα με 28,1. Να θυμηθούμε την ευκαιρία ότι η Βενεζουέλα του Τσάβες και του Μαδούρο υπήρξε και πρότυπο για την αριστερή διακυβέρνηση που δυνάστευσε την χώρα μας επί μια τετραετία….

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Maυρο ματωμένα χρήματα φατριων αλλοδαπών πολιτικών και άλλων εγκληματιών κινείται η Ελλάδα 2.0.
    .
    Οι Έλληνες υποφέρουν.

  2. Μόνο ανέκδοτο μπορεί να ακούγεται η φιλελεύθερη οικονομία στη χώρα του κρατισμού, του σπαταλου δημοσίου,των αρπακτικων ανατολικών ολιγαρχων και των καρτέλ.

  3. Ευτυχως που υπαρχουνε ξενες υπηρεσιες που δειχνουνε την αληθεια.
    Οτι και να κανεις μητσοτακη ολα φαινονται ειναι ξεκαθαρα η πραγματικοτητα εινα αμειλικτη.

  4. Το 41% ήταν παλιά κομμούνια μου.
    Στις επόμενες εκλογές θα πάρει πάνω από 45%, αν συνεχίσει να κυβερνάει με τον ίδιο τρόπο.

Leave a Response