Δύσκολο αναμένεται να είναι το μέλλον για χιλιάδες επιχειρήσεις, και όπως είναι λογικό, εργαζόμενους καθώς βάσει προβλέψεων του Οικονομικού Επιμελητηρίου, μετά την κρίση του νέου κορωνοϊού, ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τις 390.000.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου, πάνω από 1,7 εκατ. εργαζόμενοι απειλούνται λόγω πανδημίας με μειώσεις μισθών και αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία και η αύξηση της μερικής απασχόλησης.
Επίσης σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις ο αριθμός των νέων ανέργων θα ξεπεράσει τις 390.000. Επίσης μία στις τρεις επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού βλέποντας το τζίρο την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους να υποχωρεί έως και 95%.
Σύμφωνα με την ειδική μελέτη του Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων που θα επηρεαστεί άμεσα η έμμεσα ανέρχεται σε 1.729.200.
Στη μελέτη γίνεται λόγος για φαύλο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας-απασχόλησης-εισοδήματος-ζήτησης-οικονομικής δραστηριότητας και αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Στη νέα πραγματικότητα οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τον περιορισμένο αριθμό πελατών. Κατά συνέπεια, θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και θα απολύσουν προσωπικό αφού δεν θα έχουν τον κύκλο εργασιών που είχαν.
Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, των μεταφορών, του θεάματος και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα είναι ιδιαίτερα έντονη μέχρι και το χειμώνα.
Εκτός από τις άμεσα διαφαινόμενες επιπτώσεις στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας με αλλαγές που αφορούν τον τρόπο εργασίας (εκ περιτροπής, εργασία από το σπίτι, αύξηση της μερικής απασχόλησης) αλλά και το είδος των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.
Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας που θα αφορά άτομα που εργάζονται από το σπίτι και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθίστανται δυσκολότεροι έως και αδύνατοι. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα συμπαρασύρει και το ύψος των μισθών και άλλων παροχών.
Οι επιπτώσεις από την πανδημία επηρεάζουν άμεσα τους απασχολούμενους στο «Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο» και στις «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης» (1.089,4 χιλ. άτομα).
Επιπρόσθετα επηρεάζονται άμεσα οι 204,8 χιλ. άτομα στον κλάδο των «Μεταφορών και Αποθήκευσης» και 55,5 χιλ. άτομα στον κλάδο «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία». Έμμεσες επιπτώσεις από την πανδημία αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο της μεταποίησης (379,9 χιλ. άτομα).
Αν υποθέσουμε ότι το 25% των απασχολουμένων στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές απολύονται (231,8 χιλ. άτομα), το 15% από αυτούς που ασκούν επιστημονικά και καλλιτεχνικά επαγγέλματα (68,2 χιλ. άτομα), το 20% από αυτούς που εργάζονται ως υπάλληλοι γραφείου (90,9 χιλ. άτομα), τότε ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί κατά 390,9 χιλ. άτομα.
Ο αριθμός των απολυμένων από επιχειρήσεις κλάδων που η δραστηριότητά τους πλήττεται θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του εθνικού εισοδήματος και κατ΄ επέκταση μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες και της αντίστοιχης προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών.
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι με βάση το σενάριο για ύφεση 12%, η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020 θα φθάσει στο 22,1%, πράγμα που σημαίνει απώλεια περίπου 340.000 θέσεων εργασίας υπογραμμίζοντας ότι θα κυριαρχήσουν η «μερική ανεργία» και η εκ περιτροπής εργασία που οδηγούν αυτόματα σε απώλειες αποδοχών.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ; ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΜΟΥΛΟ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑΚΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΠΑΡΙΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ; ΑΣ ΤΑ ΛΟΥΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΑΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ Ε.Σ.Υ. ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ… ΕΥΓΕ.
Πηγαίνετε στα χωριά και ανοίξτε μικρες επιχειρήσεις που μπορούν να μεγαλώσουν, σε συνεργασία με τους αγρότες μας. Πχ, ξεκινήστε ενα εργαστήριο με μαρμελαδες χρησιμοποιωντας ντόπια φρούτα. Η ενα με κομπόστα. Η με σάλτσα ντομάτας. Δεν ξερω, πρεπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι και πως μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε τα τόσα ωραία και καλής ποιότητας Ελληνικά προϊόντα, οχι μονο για εγχώρια κατανάλωση, αλλα και για εξαγωγές. Ξερω πως το ανθελληνικο κράτος θα κυνηγήσεις τετοιες προσπάθειες και θα προσπαθήσει να κλείσει τετοιες μικρες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλες, αλλα δεν εχουμε επιλογή απο το να προσπαθήσουμε. Ενωθείτε με τους αγροτες μας και κάντε κατι. Επιτελους πρεπει να αντιδράσουμε σε ολο αυτο που γινεται εναντιον μας. Πρεπει να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα. Στην τροφή.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΡΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΣΠΙΤΙΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΜΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΨΙΛΗ ΙΣΑ ΙΣΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΚΙ………
Ασκήσεις επι χαρτου, μας στρίμωξαν, μας έκαναν να χάσουμε τις δουλειές μας και μας έμαθαν στην επαιτεία. Μέχρι σήμερα έτσι ήταν οι γυφτοι και οι λαθροεισβολείς. Μας έκαναν όπως ο Χότζας τους Αλβανούς, φροντίζουν μόνο για να τρώμε απο το κράτος. Χωρίς πατερούλη, δεν έχει φαΐ. Γίναμε σαν τα γατιά του γείτονα, αυτά δίνουν ολόκληρη παράσταση για να τα ταΐσουμε. Όσο για κλείσιμο μέσα, έχει και αυτό τον λόγο του. Μια σκυλίτσα μου, ήταν ράτσας, όμορφο σκυλί και πολύ υπερήφανο, ούτε που μας πλησίαζε. Το έδεσα για έναν μήνα, κατάλαβε ποιος εχει την εξουσία και τώρα είναι το πλεον ήμερο και χαδιάρικο σκυλί, ενώ αγρίεψε περισσοτερο με τους ξένους. Να γιατί μας έδεσε στο σπίτι ο Μητσοτάκης, περιμένει να τον δοξάσουμε.ΥΓ.1. Δεμένοι δεχθήκαμε παθητικά τις λαθρομουσμανικές πόλεις με τις οποίες γέμισε η Ηπειρωτική Ελλάδα, 2. Για την κάμψη κάθε αντίδρασης του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου μοίρασαν 20 εκ και τους έκαναν όλους αρχάγγελους που ψέλνουν και ευλογούν τον κύριο που τους ταΐζει. 3. Το ίδιο έκαναν και με τους αριστερούς ηθοποιούς και τραγουδοποιούς.