ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ Ή ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΠΑΛΙ; Η “ΨΥΧΡΗ ΛΙΜΝΗ” ΦΕΡΝΕΙ ΣΦΟΔΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ – ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ [ΔΕΙΤΕ LIVE]

Κοινοποίηση:
ΒΔΦΒΔΦΒΔΦΒΔΦ

Βροχές, σφοδρές καταιγίδες και χιλιάδες κεραυνοί ήρθαν με την «ψυχρή λίμνη». Η νέα κακοκαιρία επεκτείνεται την Παρασκευή (30.08.2024) σχεδόν σε όλη τη χώρα και θα συνεχιστεί έως και το Σάββατο (31.08.2024).

Έντονα καιρικά φαινόμενα με πολλές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα παρουσίας της «ψυχρής λίμνης». Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου ενώ ισχυροί θα είναι και οι άνεμοι που θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.

Ειδικότερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στα νησιά του Ιονίου. Το μεσημέρι και έως το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι χαλαζοπτώσεις και βροχές θα είναι εντονότερες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Θεσσαλία, δυτική και κεντρική Ελλάδα και περιοχές της Πελοποννήσου είναι σε συναγερμό, καθώς αναμένεται να δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Και στην Αττική δεν θα λείψουν την Παρασκευή οι τοπικές βροχές, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

«Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται καθημερινά τις μεσημεριανές και τις πρώτες απογευματινές ώρες. Συνολικά τα ύψη της βροχής αναμένεται να είναι μεγάλα σε αρκετές περιοχές οπότε χρειάζεται προσοχή για να μην δημιουργηθούν προβλήματα», είπε ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Σάββατο αναμένονται πολλές βροχές και καταιγίδες, ισχυρές, σε Ιόνιο, ηπειρωτικά, Εύβοια, Σποράδες και Κρήτη. Οι βοριάδες έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία έως 30 βαθμούς.

Στο μεταξύ, ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Πέμπτη (29.08.2024) τη Μεσσηνία. Το κέντρο της Καλαμάτας δέχθηκε μέσα σε λίγη ώρα 22 τόνους νερού ανά στρέμμα. Δυνατός ανεμοστρόβιλος, συνοδευόμενος από βροχή, σάρωσε τη δυτική παραλία. Ξήλωσε τους δύο ναυαγοσωστικούς πύργους και τους διέλυσε.

Προληπτικά, έγινε διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, στο σημείο όπου έχουν σημειωθεί στο παρελθόν κατολισθήσεις.

Υπό τον φόβο των πλημμυρών στην πυρόπληκτη Πεντέλη

Αγώνας δρόμου δίνεται στην Πεντέλη για να καθαριστούν τα καμένα. Η εικόνα όμως παραμένει αποκαρδιωτική.

Σχεδόν 20 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά, σε ρέματα της Πεντέλης βρίσκονται καμένα κλαδιά και καμένοι κορμοί, με άμεσο κίνδυνο με την πρώτη δυνατή νεροποντή τα φερτά υλικά να φράξουν τους αγωγούς και να πλημμυρίσουν η Πεντέλη, τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι.

Παρά τις προσπάθειες να καθοριστούν τα καμένα στην Πεντέλη και να φτιαχτούν κορμοδέματα, δεκάδες είναι τα σημεία που ακόμα παραμένουν ακαθάριστα.

«Τις πλημμύρες τις αντιμετωπίζεις με το να δημιουργήσεις ένα χώρο που να μπορεί να απορροφήσει την πλημμύρα. Και από την άλλη πλευρά σχεδιάζεις και τις ίδιες σου τις πόλεις προτού χτιστούν», είπε ο γεωφυσικός Μιχάλης Πιπίδης.

Υπό τον φόβο πιθανών πλημμυρών, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής τις τελευταίες δύο ημέρες καθαρίζουν από μπάζα και τόνους σκουπιδιών υπόγεια τμήματα του Κηφισού μήκους 8,6 χιλιομέτρων.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας που θα χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως το Σάββατο (31.08.2024).

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε την επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη με συναρμόδια υπουργεία, Δήμους, Περιφέρειες και Ένοπλες Δυνάμεις, όπου αποφασίστηκε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα ενημερώσουν έγκαιρα το συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα.

Θεσσαλονίκη: Το μπουρίνι έριξε δέντρα

Στη Θεσσαλονίκη, ισχυρή βροχόπτωση συνοδευόμενη από θυελλώδεις ανέμους, έριξε κλαδιά από τα δέντρα στο κέντρο της πολής, καταπλακώνοντας μάλιστα και αυτοκίνητα.

Η έντονη βροχόπτωση που συνδυάστηκε με θυελλώδεις ανέμους έφερε προβλήματα ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με πτώσεις κλαδιών από δέντρα.

Σε μία περίπτωση ένα από τα κλαδιά καταπλάκωσε ένα αυτοκίνητο στην συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής (2 Πυροσβέστες, 1 όχημα) με αλυσοπρίονο που προσπάθησε να απομακρύνει τα σπασμένα κλαδιά, ενώ αναζητείται και ο ιδιοκτήτης του ΙΧ.

Δείτε το βίντεο: 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

12 Σχόλια

  1. Με αφορισμένο γκέϋ πορδηπουργό,να περιμένετε όλες τις πληγές του Φαραώ και βάλε,πρόβατα του 41% και ψοφοφόροι της ψαροκασσέλας

  2. Αγαντα καλοι μου ανθρωποι καταφτανουνε οσονουπω κι οι “παγωμενοι ωκεανοι”! Μαζευτε παγο για τη καταψυξη να μην πλερωνετε το…φτηνο ρευμα της σαχαρας Πατριδας!

  3. Κάθε φορά τα ίδια. Θα βρέξει θα ρίξει ποτάμια νερό. Και τελικά μαζεύονται τα σύννεφα αλλά με πολύ δυνατούς ανέμους. Ρίχνει 5 λεπτά βροχούλα ίσα ίσα να γλιστράνε οι δρόμοι και να τρακάρουν τα κοιμισμένα βόδια και βγαίνει ήλιος ή ξαστεριά μετά. Έχω να δω βροχόπτωση ποτιστική διαρκείας τουλάχιστον 5 χρόνια. Απ’ αυτές που έβρεχε ομαλά για 2-3 μέρες και καθάριζε λίγο η μπόχα απ’ την άσφαλτο.

  4. Και βλάκας που έχει πάει πιο πέρα από Ελλάδα βλέπει ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή για κακοκαιρία στην Ελλάδα. Ακόμα και οι δρόμοι μας δεν έχουν απορροφητικότητα όπως παντού αλλού, αλλά γίνονται λεκάνη και πατινάζ. Το πιο απλό όταν βρέχει χάνονται οι λευκές γραμμές γιατί είναι απλή φθηνή μπογιά. Δεν φοβάται η κυβέρνηση τίποτα. Εμείς οι πολίτες έχουμε να φοβηθούμε που θα πνιγεί κόσμος. Σκεφτείτε ότι ο μισθός βουλευτή είναι 7.000€ φανερά, κι εσείς 400 με 800€ και μετά λέτε τι σας φταίει.

  5. Οσο νερο κ να πεσει…τιποτα δεν ξεπλενει την απατεωνικη κ ξεπουλημενη ελλαδιτιλα….μονο αν εξαφανιστουν τα ξεπουλημενα κατοικιδια του κουλισταν, τοτε θα ξεβρωμισει η ελλαδα….φτουυυ…..φτουυυυ

Leave a Response