Καταστροφικό το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias» που βούλιαξε στη λάσπη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Βόλου, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα και σε περιοχές της εξίσου πολύπαθης, Βόρειας Εύβοιας, με το «επιτελικό» κράτος να δείχνει για ακόμη μία φορά την αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων. Οργή και αγανάκτηση από τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τις ζωές τους να κινδυνεύουν εκ νέου, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Η πόλη του Βόλου έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Κραυσιδώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της Πέμπτης δεν έλειψαν τα προβλήματα όσον αφορά την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση της πόλης.
Παράλληλα, καταστράφηκε μέρος του οδικού δικτύου, με την άσφαλτο να ανοίγει στα δύο, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει περισσότερες από 300 φορές για απεγκλωβισμό κατοίκων.
Οι εικόνες με αυτοκίνητα να έχουν θαφτεί κάτω από τη λάσπη είναι ενδεικτικές, ενώ παραμένει αποκομμένη οδικά η περιοχή του νοτίου Πηλίου.
Ανάλογες εικόνες από το καταστροφικό πέρασμα του «Elias» και στην Εύβοια. Από το Μαντούδι έως την Ιστιαία, η υπερχείλιση χειμάρρων προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα αποκόβοντας τη συγκοινωνία, με το νερό να περνά σαρωτικά ακόμη και από οικισμούς θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους.
Η ηλεκτροδότηση δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί σε αρκετές περιοχές, ενώ σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία περιοχή η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, με τα φερτά υλικά από τα καμένα δάση να δημιουργούν πρόβλημα στα αποκλεισμένα χωριά.
Μ..ΠΕΟΣ ΔΗΛΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΟΝΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Η ΜΠΕΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ευτυχώς εδώ για μας στον Πύργο Ηλείας που ο Πύργος έχει χτιστεί πάνω σε 7 λόφους και δεν πλημμυρίζουμε ότι και να γίνει αλλιώς κάποια στιγμή Θα είχαμε και εμείς τέτοιο πρόβλημα Έχουμε και το ποταμό αλφειό φουσκώνει όταν έχουμε δυνατές βροχές αλλά δεν ξεχειλίζει.
Μπεο τα φιλαράκια σου οι ποδιτσες δε σε στηρίζουν πλέον στο Δήμο σου?
Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό.
Η Θεσσαλία έχει 680.000 κατοίκους, παράγει αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η Λάρισα έχει αρκετά εργοστάσια.
Η Εύβοια, η Ρόδος και άλλες τουριστικές ή αγροτικές περιοχές κάηκαν.
Ο σιδηρόδρομος καταστράφηκε.
Στρατιωτικός εξοπλισμός καταστράφηκε.
Άρα έχει πληγή η οικονομία της Ελλάδας στον τουρισμό, στα αγροτικά προϊόντα, την βιομηχανία, τις μεταφορές, στα σώματα ασφαλείας και πιθανόν στον ασφαλιστικό τομέα (εάν πληρώσουν).
Που σημαίνει ότι του χρόνου θα χρειαστούμε δάνεια, συν δάνεια για αποκατάσταση, αλλά γιατί να μας δώσουν δάνεια όταν η εγγύηση είναι κάτω από το νερό ή καίγεται;
Όταν λέει η κυβέρνηση “φταίει η κλιματική αλλαγή”, οι δανειστές ακούνε “η καταστροφή είναι μόνιμη, το δάσος δεν θα αποκατασταθεί, στις καμένες τουριστικές περιοχές θα κατά στραφούν οι τουριστικές επιχειρήσεις από τις πλημμύρες, ο σιδηρόδρομος δεν θα αποκατασταθεί, η Θεσσαλία θα γίνει λίμνη οπότε δεν θα αποκατασταθεί”, δηλαδή μόνιμη απώλεια εσόδων από μεταφορές, τουρισμό και αγροτικά, μόνιμη μειώσει του ΑΕΠ.
Οπότε τέρμα τα δανεικά και αγύριστα.
Μήπως να περιμένουμε κάποιες “καθυστερήσεις” πληρωμών στους εύκολους στόχους (προμηθευτές δημοσίου, υγεία, παιδεία);
Μήπως να περιμένουμε να ξυπνήσουμε μια μέρα και να έχουν μηδενιστεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί;
τι Μπεος , τι Μητσοτακη τι Μιζοτακης και οι δυο ομορφιες σας φτιαχνουν , εσεις τους ψηφισατε για να ξεκινησουν εγω θα τους ψηφιζα για να σας αποτελειωσουν
Αντιπλημμυρικά έργα του κ@λου