Οι Έλληνες εργαζόμενοι παραμένουν όχι μόνο από τους πιο κακοπληρωμένους αλλά και πιο δυσαρεστημένους της Ευρώπης.
Eκτός του ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα, από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ – όπως ανέδειξαν τα στοιχεία της Εurostat, η αγοραστική δύναμη του μέσου ωρομίσθιου είναι χαμηλότερη και από την Βουλγαρία. Αυτό απέδειξε άλλωστε μελέτη οικονομολόγου του ΚΕΠΕ, παρουσιάζοντας στοιχεία για το πώς η Ελλάδα κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένου σε όρους Κοινής Αγοραστικής Δύναμης,
Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕTUC), η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ στον Σύνθετο Δείκτη Ποιότητας Εργασίας, που εξετάζει ο πόσο ικανοποιητικές είναι οι συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε κάθε χώρα με βάση 6 υποδείκτες.
Οι χειρότερες συνθήκες εργασίας
Ενδεικτικά, ως προς την ποιότητα εισοδήματος, που μετράει τη σταθερότητα και την επάρκεια του μισθού, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ως προς τα ωράρια και την εξισορρόπηση εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα βρίσκονται στη χειρότερη θέση από όλους, πίσω από την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Τέλος, η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον υποδείκτη της Ποιότητας Συνθηκών Εργασίας. Ο δείκτης εξετάζει μεταξύ άλλων την εργασιακή πίεση και ένταση, τις ασφυκτικές προθεσμίες, αν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν και στον ελεύθερο χρόνο για να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο εργασίας, αν έχουν ελευθερία αποφάσεων, αν είναι εκτεθειμένοι σε φυσικούς παράγοντες κινδύνου κ.λπ.
Ρεκόρ στο άγχος
Τα ευρήματα του Ινστιτούτου της ETUC επιβεβαιώνονται και από τη φετινή διεθνή έρευνα της εταιρείας Gallup για την κατάσταση της εργασίας, σε περισσότερες από 160 χώρες.
Η έρευνα εξετάζει το βαθμό ικανοποίησης από την εργασία σε τρία επίπεδα: Όσοι αισθάνονται ότι ευημερούν στην εργασία, όσοι δυσκολεύονται και κατά πόσο οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφάλεια, ικανοποίηση, εκπλήρωση από την εργασία τους, αν εισπράττουν σεβασμό, ή αντιθέτως αν τους προκαλούνται συναισθήματα άγχους, θλίψης ή ανησυχία και άγχους.
Οι Έλληνες εμφανίζουν απογοητευτικές επιδόσεις στους περισσότερους δείκτες, με ποσοστά εργασιακής ικανοποίησης πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο των ευρωπαίων συναδέλφων τους, και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά άγχους.
Για παράδειγμα στην ερώτηση πώς αξιολογούν τη θέση τους στην εργασία και αν θεωρούν ότι θα έχει βελτιωθεί σε βάθος πενταετίας, η πλειονότητα (61%) έδωσαν αρνητικές απαντήσεις, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 26η θέση, ανάμεσα σε 38 χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Στην πρώτη πεντάδα της λίστας φιγουράρουν οι Φινλανδοί, Δανοί, Ισλανδοί, Ολλανδοί και Σουηδοί, με ποσοστά θετικών απαντήσεων από 70% ως 83%.
Στον αντίποδα, οι Έλληνες είναι στην 7η θέση πανευρωπαϊκά στη λίστα με τους υπαλλήλους που σκοπεύουν να φύγουν από την δουλειά τους και βρίσκονται ενεργά σε αναζήτηση νέας εργασίας, επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι με τον νυν εργοδότη τους.
Τέλος, οι Έλληνες είναι οι τρίτοι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, με πρώτους όσους ζουν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και δεύτερη την Μάλτα.
Βροχή καταγγελιών
Οι έρευνες και οι στατιστικές δεν λένε τίποτα διαφορετικό από όσα συμβαίνουν κάθε μέρα στους χώρους εργασίας. Το χθεσινό εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, με τραυματισμό 59άχρονου εργολαβικού εργαζόμενου που υπέστη σοβαρά εγκαύματα, είναι άλλος ένας κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα εργατικών ατυχημάτων, ιδίως σε βιομηχανικούς χώρους.
Είχε προηγηθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα ο τραυματισμός εργαζομένων στην πυρκαγιά- έκρηξη στα διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Σήμερα πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίες έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όχι μόνο για τα εργατικά ατυχήματα, αλλά και για να σταματήσει ο ανεφοδιασμός δεξαμενόπλοιων που στηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσει του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή.
Εργατικά δυστυχήματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕ), από την αρχή του 2024, 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 153 έχουν τραυματιστεί σε χώρους εργασίας. Κατά την διάρκεια του 2023 οι νεκροί ανήλθαν στους 182 και οι τραυματίες στους 286. Την τελευταία διετία οι νεκροί έχουν φθάσει τους 277 και οι τραυματίες τους 439.
Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, κάθε μέρα καταγράφονται κατά μέσο όρο 44 εργατικά ατυχήματα από τις αρχές του έτους.
Μέχρι και τον Ιούνιο, είχαν γίνει καταγγελίες για 7.800 ατυχήματα, εκ των οποίων τα 24 ήταν θανατηφόρα. Τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα αυξάνονται, όσο οι συνθήκες εργασίας γίνονται πιο επισφαλείς και τα ωράρια πιο εξαντλητικά.
Το 2023 είχαν αναγγελθεί στις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας 14.920 εργατικά ατυχήματα, έναντι 14.388 το 2022 και 11.957 το 2021.
Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα – πάντα με βάση την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, ανήλθαν σε 47 το 2023, έναντι 46 το 2022 και το 2021.
Ένας νεκρός κάθε δύο μέρες
Ο κατάλογος της ΟΣΕΤΕ για το 2023 καταγράφει υπερτριπλάσιο αριθμό θυμάτων, με 179 εργαζομένους να χάνουν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 287 σοβαρούς τραυματισμούς. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά, ότι μέρα παρά μέρα πεθαίνει κι ένας άνθρωπος σε ώρα δουλειάς ή/και από αιτίες που σχετίζονται με την εργασία.
Ως προς τις κατηγοριοποίηση των θυμάτων συνολικά 60 εργάτες-μισθωτοί έφυγαν από τη ζωή το 2023, 44 αγρότες, 31 εργάτες που υπάγονται στον κατασκευαστικό τομέα και τα εργοτάξια, ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στους θανάτους που γίνονται από την χρήση γερανών.
Όπως αναφέρει η ΟΣΕΤΕΕ ο πιο αιματηρός μήνας ήταν ο Ιούλιος του 2023 με συνολικά 23 νεκρούς στους χώρους εργασίας και πολλούς εξ αυτών να πεθαίνουν από θερμοπληξία.
Ως μέτρο καταπολέμησης των εργατικών δυστυχημάτων η ΟΣΕΤΕ ζητάει μεταξύ άλλων την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη σύσταση φορέα επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών και την ενίσχυση του ΣΕΠΕ. Μάλιστα προτείνει να διδάσκεται μάθημα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, στα σχολεία, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Πλάκα μας κάνετε; Οι ταβέρνες της Πεντέλης κ τα διόδια γεμάτα καθημερινά…
Οι χειρότεροι εργοδότες στην Ευρώπη είναι τα σουργελα Νεοέλληνες. Εκμεταλλευτές, κακοπληρωτες, αγενείς, φαντασμένοι., δεν κολλάνε ένσημα. Νομίζουν οι υπάλληλοι είναι σκλάβοι τους. Στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν σκληρά. Στο δημόσιο πήγα πριν λίγες μέρες για κάτι έγγραφα. Τέτοια ζώα, τέτοια αγένεια, τέτοια τεμπελιά δεν υπάρχει. Πληρώνουμε αυτά τα σουργελα, το τεμπελχανειο.
Ο Ελληνας ειναι ευχαριστημενος με τα 1000 που περνει απο τη δουλεια του . Ενα ζευγαρι με 2000 ευρω το μηνα απο τις δουλειες τους ειναι πλουσιοι γιατι διαθετουν σπιτι δικο τους ,εχουν και κανα 2 νοικια ,πηρανε και 2 εξοχικα προικα απο ενα ο καθενας που κανουν ερμπιενμπι το ενα και βγαινουν ανετα. Μια αλλη μεριδα μενει μενει με τους συνταξιουχους γονεις τους και περνουν και 700 η 800 ευρω ελευθεροι αυτοι οποτε ειναι. ολοι ανετοι. Που την ειδες τη φτωχεια ? Στα διοδια το Σ/Κ ? Η στα ακτοπλοικα εισιτηρια? Η ακομα και στις καφετεριες που ειναι γεματες και χιλιαδεςσ σε ολη τη χωρα?
Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΠΡΟΚΟΨΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΙ ΑΦΡΙΚΗ ΤΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΖΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!!!
ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ. ΜΙΑ ΛΑΜΨΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ. ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ
ΤΣΙΓΑΡΑ
Συμπολεμιστή βάτραχε όταν η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή δεν περιμένουμε να ακούσουμε πρόγραμμα ανάκαμψης , αλλά για αγώνα λευτεριάς .
Όσο για τα δουλικα που διαμαρτύρονται για την σκλαβιά τους και την αντιμετώπιση από τους κατακτητές , να καταλάβουν επιτέλους ότι δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα οι σκλάβοι .
Και ας μάθουν ότι ο χειροτερος σκλάβος είναι ο σκλάβος που δεν το ξέρει , γιατί ποτέ δεν θα λευτερωθεί , έλεγε ο Αριστοτελης .
Άλλωστε το αφορεσμενο που παριστάνει τον πρωθυπουργό τους , το είπε ξεκάθαρα οτι θα πατάξει τους ντόπιους και συμφωνούν και τα αλλά συμμοριτοκομματα , διότι ουδείς τον ρώτησε τον ξευτίλα , όταν γύρισε στην αποικία .
Και ας καταλάβετε επιτέλους ότι ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ,αλλά απλά νομιμοποιούνται τα πιονια , οταν πηγαίνετε στις κάλτσες …..
δεν εχουν λυπη 41% δεν ειναι ολοι πλουσιοι τα λαμογια που συνεχιζουν να ψυφιζουν και τους 300 καλα να παθουν . Ενα αποκομα ακουσατε ενα προγραμμα ανακαμψης τησ χωρας ;
ολοι αρλουμπες και να τσεπωνουν τεραστιουσ μισθους
Ψηφισαν μια συμμορια μαφιοζων απατεωνων πριν ενα χρονο.
Και τωρα κλαιγονται ;
Ψηφισατε μαφιοζους ηλιθιοι,τι περιμενετε,θα νοιαστουν για σας ;
Νεοελληνας, ισον ο πιο ηλιθιος λαος στον πλανητη…
Ξαναψηφιστε νεα βοθροκρατια δεξιουληδες.ξαναδωστε 41% και θα σας τα φτιαξει ολα στους μισθους.κι εσεις αριστερουληδες βαρεμενοι περιμενετε την αριστερα και τον καθε αθεο ειτε αριστερο ειτε δεξιο να σας σωσει.
-Φερνουν συνεχεια εργολαβια γιατι ετσι τους βολευουν μονο ξενους …..τα αφεντικα εργολαβοι πολιτικοι κλπ….
Ψηφισαν καταστροφεις και σερνουν και τους υπολοιπους μαζι τους και παρ ολα αυτα ακομη ροχαλιζουν
Να ψηφιζουνε τους Μαφιοζους ομως ξερουνε.
Μετα που τους γαμ.. κλαιγονται.
Αυτοι σας αξιζουν,ειστε αξιοι της τυχης σας..
εδω εχει καταργηθει το οκταωρο πενθημερο και ο καθενας υπογραφει απο μια ατομικη συμβαση εργασιας, η δουλεια εφυγε απο την αφρικη και εχει ερθει στην χρεοκοπημενη Ελλαδα των μνημονιων και του δντ. Οι περισσοτερες επιχειρησεις δεν ψαχνουν για εργαζομενους αλλα για δουλους
δεν το πιστεύω