Στις δύσκολες ισορροπίες που καλείται να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μεσόγειο, αναφέρεται το Bloomberg, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ακολούθησε το makeleio.gr στο facebook για να μαθαίνεις τα πάντα πρώτος
«Η ΕΕ είναι τρομοκρατημένη μπροστά σε ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα από τις Βρυξέλλες και αυτός ο φόβος βρίσκεται πίσω από την πολιτική της Ένωσης αναφορικά με τη Λιβύη και την Τουρκία. Ωστόσο το μπλοκ ενδεχομένως θα πρέπει να επεκτείνει τη λίστα με τις ανησυχίες του», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ», προσθέτει ο ανταποκριτής του πρακτορείου στις Βρυξέλλες.
«Για την Αθήνα», όπως αναφέρει το Bloomberg, «μια τέτοια κίνηση θα ξεπερνούσε τα όρια και ακόμη δήλωση Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα διπλωματικό διάβημα δεν θα μπορούσε να την σταματήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε πολλά περιθώρια, δηλαδή ή να εμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα ή να διακινδυνεύσει την πολιτική αυτοκτονία του».
«Όσοι ανακαλούν στη μνήμη τους τον Ιανουάριο του 1996 [σ.σ. κρίση των Ιμίων], γνωρίζουν ότι άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδίου. Χρειάζεται ένας λάθος υπολογισμός ή ένα στραβοπάτημα, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση στην καταστροφή», αναφέρει το δημοσίευμα.
Γεωτρήσεις στο Καστελόριζο ετοιμάζει ο Ερντογάν – Τσαβούσογλου: Δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία κάποιων νησιών
Το σεισμογραφικό Ορούτς Ρείς για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα στείλει στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη, ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας προκύπτει ότι οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν μέσα στο 2020 και θα γίνουν ακόμα και στο Καστελόριζο. «Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. «Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρείς θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, προχωρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις με επίκεντρο την εθνική κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Ειδικότερα, σε τρίωρη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948». «Αυτός», πρόσθεσε, «είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)». Παράλληλα, δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός EastMed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδειά μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».
Παναγιωτόπουλος: Η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί ανάλογα με την προσβολή
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, την ώρα που ανεβαίνουν οι τόνοι στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το βράδυ της Πέμπτης (16/01).
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ότι «αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, θα αντιδράσουμε».
«Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, θα αντιδράσουμε», ξεκαθάρισε. Και σημείωσε ότι «θα είμαστε μόνοι μας στρατιωτικά αν μας προκαλέσει η Τουρκία», η οποία «συμπεριφέρεται σαν νταής».
Ερωτώμενος για το ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας σε σοβαρή πρόκληση, είπε χαρακτηριστικά: «η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί, ανάλογα με την τουρκική προσβολή».
Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε επίσης πως η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας λόγο για πάνω από 5.000 παραβιάσεις μέσα στο 2019 και προσθέτοντας πως η Αγκυρα δεν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με το δίκαιο του ισχυρού.
Για το μπαράζ προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο, παραδέχθηκε ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος» και δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε μέτρα από το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις.