ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ – ΠΟΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κοινοποίηση:
ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)

Ρεπορτάζ εφημερίδα Μακελειό

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), ορισμένα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, και συγκεκριμένα τα κίτρινα, δεν θα επιδοτηθούν τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές τους είναι ήδη χαμηλές από τις εταιρείες προμήθειας.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την επιδότηση όσα τιμολόγια έχουν τιμή κάτω από 14 λεπτά/κιλοβατώρα, αφού θεωρείται ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ενίσχυσης.Η εξαίρεση αυτή δεν επηρεάζει τα «πράσινα» τιμολόγια, καθώς κανένα από αυτά δεν βρίσκεται κάτω από το όριο των 14 λεπτών/κιλοβατώρα.Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ, η επιδότηση του Αυγούστου, η οποία ανέρχεται σε 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα, θα χορηγηθεί μόνο σε όσους έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο με τελική τιμή άνω των 14 λεπτών/ κιλοβατώρα.

Οι ειδικοί όροι

Τον Ιούλιο, ορισμένες εταιρείες προμήθειας ενέργειας εισήγαγαν στην αγορά τα πρώτα «κίτρινα» τιμολόγια με μεικτά χαρακτηριστικά, τα οποία προσέφεραν σταθερή τιμή για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για την εποχή. Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια από  εταιρείες όπως η ΗΡΩΝ, η Volton, η NRG και η Elpedison, περιλάμβαναν ειδικούς όρους και παρείχαν σταθερή προνομιακή τιμή για 3 έως 5 μήνες. Οι τιμές της κιλοβατώρας σε αυτά τα τιμολόγια κυμαίνονταν από 9,3 έως 11 λεπτά για τους μήνες Ιούλιο έως Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, ενώ σε  ορισμένες περιπτώσεις η προνομιακή τιμή ίσχυε μέχρι το τέλος του έτους.

Η εταιρεία ΗΡΩΝ ανακοίνωσε ότι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα YELLOW ONE HOME θα προσφέρει τελική σταθερή τιμή 9,36 λεπτά/kWh (με έκπτωση συνέπειας) για όλη την περίοδο. Η Volton με το πρόγραμμα Volton Yellow Simple Protect έχει ορίσει ανώτατη τελική τιμή 9,3 λεπτά/ kWh μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η NRG προτείνει το υβριδικό πρόγραμμα nrghybrid, το οποίο προσφέρει τιμή 9,5 λεπτά/kWh για τις πρώτες 200 kWh για έναν χρόνο, ενώ για τις υπόλοιπες κιλοβατώρες εφαρμόζεται κυμαινόμενη τιμολόγηση με βάση τους όρους του κίτρινου τιμολογίου.

Η Elpedison προσφέρει το ElpedisonWin με τιμή 11 λεπτά/kWh για Ιούνιο και Ιούλιο, και το ElpedisonFlex με την ίδια τιμή έως τον Δεκέμβριο.

Η πρόθεση του υπουργείου ήταν να εξαιρέσει αυτά τα τιμολόγια από την επιδότηση του Αυγούστου, δεδομένου ότι ήδη προσέφεραν χαμηλές τιμές, εγγυημένες από τις εταιρείες προμήθειας. Αν και κανονικά δικαιούνταν επιδότηση λόγω του χαρακτηρισμού τους ως «κίτρινα», κρίθηκε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για περαιτέρω επιδότηση. Τελικά, η εξαίρεση έγινε με βάση ένα όριο στην τιμή του τιμολογίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Και μη χειρότερα, το Κράτος επιδοτεί τους εκατομμυριούχους ή δισεκατομμυριούχους παρόχους ενέργειας. Οι δε Έλληνες δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να μπαινοβγαίνουν στις πλατφόρμες. Στην πραγματικότητα την δουλειά την κάνουν οι Λογιστές που αμοίβονται για κάθε “εισβολή” στις πλατφόρμες, αλλά οι ίδιοι οι Λογιστές δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα από αυτούς που εξυπηρετούν. Η Εφορία παίρνει τον ύπνο της, ή κάνει τα στραβά μάτια για να εισπράτει από τους ταλαίπωρους Έλληνες τους κεφαλικούς φόρους που επιβάλλει ο εκάστοτε Μητσοτάκης; Και όπως μαθαίνω, η γραφειοκρατία με όλη την χαρτούρα της, έχει μεταφερθεί στο λεγόμενο Gov GR, όπου το φακέλωμα των πάντων καλά κρατεί. Όταν ξυπνήσουν οι Έλληνες από την “επανάσταση της ξαπλώστρας” θα είναι πολύ αργά. Πόσο πολύ λυπόμαστε για την Ελλάδα, και περισσότερο με την αδιαφορία των Ελλήνων για την Πατρίδα.

  2. Ποια κρατικη επιδοτηση,ρε,ποσο μαλακες ειμαστε και δεν τα ανατιναζοημε ολα;131 κιλοβατ,μηνιαιο,με 0,155 η κιλοβατωρα,0,42 ευρω επιδοτηση!!!Μακροχρονια ανεργος.Που να βρω εναν στον δρομο,να μου πει,ψηφιζω Μητσοτακη,εγω να παω φυλακη κι αυτος να μετραει τα ριζιδια απ’τα ραδικια.

  3. Ζητιανεύετε την επιδότα για 1-2 λεπτά του ευρώ και μετά κάνετε τον ωνάση στις παραλίες, άντε ρε γύφτουλες. Δίκιο έχουν, πρέπει να μπει ένα όριο. Όχι όπως το ’21 που έδιναν fuelpass σε όσους είχαν ετήσιο 45.000 ευρώ. Ένα όριο πρέπει πάντα να μπαίνει.

Comments are closed.