ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – “Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΩΜΙΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ” ΔΗΛΩΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΞΥΣΑΝ ΤΑ “ΦΡΥΔΙΑ” ΤΟΥΣ – ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ Λ@ΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΠΕΤΑΕΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟ

Κοινοποίηση:
6307177

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer, με κύριο θέμα το μεταναστευτικό.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για την στήριξη την οποία παρείχε στο χρόνιο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία. Θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Για το μεταναστευτικό, μετά από σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επιπλέον ότι η εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και δεν θα δεχθεί η Ελλάδα να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος γιατί βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είπε ότι η υποστήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα για τη διαχείριση των ανθρώπων που τελικά φτάνουν στη χώρα μας , θα πρέπει να συνεχιστεί και πως οι σχετικοί πόροι αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν ή αν θα επαρκούν στο μέλλον.

Δήλωσε, επιπρόσθετα, πως δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος την επιδοματική κοινωνική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει, ενώ ανέφερε πως θα ήταν λάθος να κινηθούμε σε λογική ad hoc εξαιρέσεων από τη συνθήκη Σένγκεν.

«Δεν μπορεί κανείς να έχει απαίτηση από την Ελλάδα που βγήκε από πρωτοφανή οικονομική κρίση, να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι για τους Έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε ο άνθρωπος που δίνει περισσότερα επιδόματα και προνόμια στους λ@θρομετανάστες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη:

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Με πολύ μεγάλη χαρά ξαναβρίσκομαι στη Βιέννη, σε μια συνάντηση η οποία επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο κρατών μας αλλά και τις πολύ στενές προσωπικές μας σχέσεις.

Είμαστε όχι απλά εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να κρατάμε πολύ ενεργές, πολύ ζωντανές τις επαφές μας, καθώς έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις για την αντιμετώπιση των οποίων πρέπει να συντονιστούμε και σε διμερές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίτρεψέ μου να ξεκινήσω και εγώ από την πολύ ουσιαστική συζήτηση που είχαμε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος και να επαναλάβω για μία ακόμη φορά πόσο ευγνώμων είμαι και πόσο ευγνώμων είναι συνολικά ο ελληνικός λαός για το γεγονός ότι η Αυστρία υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες η οποία στάθηκε στο πλευρό της πατρίδας μας τον Μάρτιο του 2020, όταν αντιμετωπίσαμε ουσιαστικά μία οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων από μεταναστευτικά κύματα, την οποία ευτυχώς για το καλό της Ελλάδος και της Ευρώπης, καταφέραμε και αποκρούσουμε αποτελεσματικά.

Ήταν ένα πρώτο μήνυμα το οποίο στείλαμε τότε, προάγγελος της αλλαγής της ευρωπαϊκής στάσης που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, η οποία πια έθεσε την εξωτερική φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απόλυτη προτεραιότητα μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, κάτι το οποίο πια έχει γίνει κοινός τόπος, αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενσωματώνεται όμως και σε πολύ μεγάλο βαθμό στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο αναγνωρίζει την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να δει κανείς την εικόνα των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σήμερα και να τη συγκρίνει με αυτήν που υπήρχε πριν από πέντε χρόνια. Με οργανωμένες δομές υποδοχής, με πολύ λιγότερες ροές, οι οποίες περνούν από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας, με μια αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, αλλά και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Με το Λιμενικό μας πάντα να σώζει ανθρώπους κατατρεγμένους οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε ανάγκη.

Όμως το μήνυμα μας είναι σαφές και σε αυτό είμαστε απολύτως ενωμένοι. Και θέλω να το επαναλάβω γιατί οι θέσεις μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ταυτίζονται απόλυτα. Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια τα κράτη μέλη της Ευρώπης.

Γι’ αυτό και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά και για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να γίνονται αποδέκτες κάποιων ανθρώπων, μεταναστών και προσφύγων που μπήκαν παράνομα σε πρώτη φάση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για την στήριξη την οποία παρείχε στο χρόνιο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία.

Θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια. Ταυτόχρονα με την ενεργητική προστασία των συνόρων, πρέπει να κοιτάξουμε βέβαια και τους δύο άλλους πυλώνες της πολιτικής μας. Τις αποτελεσματικές επιστροφές, όπου απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα γι αυτούς οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο και βέβαια τη νόμιμη μετανάστευση, τους νόμιμους διαύλους μετανάστευσης. Η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει τέτοιες συμφωνίες, για παράδειγμα με την Αίγυπτο.

Και να ευχαριστήσω την Αυστρία, η οποία και αυτή με τη σειρά της έχει πολύ καλές σχέσεις με την Αίγυπτο, γιατί παίξατε και εσείς ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιγύπτου.

Πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών με τις οποίες μπορούμε να έχουμε ένα πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, να έρχονται με ασφάλεια και νόμιμα στην Ευρώπη, να εργάζονται και να μπορούν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους με απόλυτη ασφάλεια.

Συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και οι δύο υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή ένταξη, την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Τόνισα όμως, στον αγαπητό στον κύριο Καγκελάριο ότι κάθε φάντασμα του εθνικισμού, το οποίο ξυπνάει στα Δυτικά Βαλκάνια, τελικά καταλήγει να απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα.

Και το μήνυμά μας προς τα κράτη που ζητούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω είναι κοινό. Σε μια Ένωση όπως η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, δεν νοούνται εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και δεν νοούνται ούτε εκπτώσεις από την τήρηση των δεδομένων συμφωνιών.

Για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και της κρίσης αυτή τη στιγμή στη στη Γάζα, που επηρεάζει συνολικά όλη τη Μέση Ανατολή, θα επαναλάβω την πάγια θέση της πατρίδας μας, την ανάγκη για άμεση άμεση ολοκλήρωση των σχετικών συνομιλιών οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια κατάπαυση άμεση του πυρός, ώστε να απαλυνθεί η τραγική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και φυσικά στην άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Διότι, όπως είδαμε, δυστυχώς τραγικά, κάθε μέρα που περνά, θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή των λίγων ομήρων που ακόμα σήμερα κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.

Βέβαια και εμείς εργαζόμαστε έτσι ώστε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο, που δεν θα ήταν άλλο από μια περιφερειακή έκρηξη που θα αφορά όλη τη Μέση Ανατολή και είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προτεραιότητες του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου, την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιστεύω ότι περιέχει προτάσεις ουσίας.

Και επανέλαβα στον φίλο Καγκελάριο της Αυστρίας την πίστη μου ότι υπάρχουν ορισμένα ευρωπαϊκά κοινά αγαθά, όπως η ασφάλεια, η άμυνα – της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι η άμυνα των κρατών μελών – ή η διασυνδεσιμότητα των ενεργειακών μας δικτύων, όπου θα πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί για να δούμε πως αυτά τα ευρωπαϊκά κοινά αγαθά, τα οποία τελικά επηρεάζουν την ευημερία όλων μας, μπορούν να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο με ιδιωτικούς εθνικούς πόρους αλλά και με ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς τελικά το αποτύπωμα μιας τέτοιας προσπάθειας θα ήταν θετικό για ολόκληρη την Ευρώπη Ευχαριστώ και πάλι τον φίλο Καρλ για την φιλοξενία του.

Ήταν σύντομη η επίσκεψή μου, αυτή τη φορά στην πανέμορφη Βιέννη, αλλά μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τους εξαιρετικά στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Μετά από αυτές τις …….βαρυσήμαντες δηλώσεις του κολαούζου της Ουρσουλα , οπως καταλαβαίνετε. ο Αυστριακός σκύλος, συγγνώμη, ο Καγκελάριος , ήθελα να πώ, σήκωσε το πόδι του-επειδή το χέρι του ήταν απασχολημένο με το να ξύνει το αρ. αρχίδι- και αμόλησε μία ομοββροντία, τιμής ένεκεν στον κολαούζο και στα λεγόμενα του.

  2. ΤΟ 2015 ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΧΑΡΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙ ΑΜΟΙΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!!!!

  3. Για τα πάντα με μόνο το “μυαλό” στη μίζα το σίχαμα. Δηλαδή, είναι απίστευτα αηδιαστικός🤡…

  4. “για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης” το ποιο σύντομο ανέκδοτο

Leave a Response