ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ, ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ – ΣΤΟ ΧΕΡΙ Ή ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ – ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Κοινοποίηση:
ploio-tourismos

Η ακρίβεια «χτυπά» και τον τουρισμό καθώς οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι επιλέγουν πλέον να μαγειρεύουν στο δωμάτιο που μένουν ή να τρώνε «fast food» παρά να πληρώσουν σε ένα εστιατόριο.

Για την επίδραση της ακρίβειας στον τουρισμό μίλησε στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσσές.

Η αύξηση του κόστους ζωής έχει ωθήσει πολλούς τουρίστες να προσαρμόσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Πολλοί τουρίστες, είτε εγχώριοι είτε ξένοι, προτιμούν να μειώσουν τις δαπάνες για γεύματα σε εστιατόρια, επιλέγοντας να μαγειρεύουν στα καταλύματά τους ή να αγοράζουν έτοιμο φαγητό από σούπερ μάρκετ και άλλες πηγές πώλησης.

Αυτή η τάση δεν είναι νέα, καθώς είχε παρατηρηθεί και το προηγούμενο έτος, αλλά φέτος φαίνεται να είναι πιο έντονη» επεσήμανε.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ, όπως χαρακτηριστικά τόνισε καταδεικνύει επίσης μια στροφή στις προτιμήσεις των καταλυμάτων.

«Οι τουρίστες δείχνουν προτίμηση για καταλύματα που προσφέρουν τη δυνατότητα μαγειρέματος, όπως εξοχικά σπίτια και τροχόσπιτα, αντί για παραδοσιακά ξενοδοχεία με ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή.

Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως διακοπές με ιστιοπλοϊκά, όπου οι τουρίστες μπορούν να μαγειρεύουν στα σκάφη τους»

Παρά την ακρίβεια, το φαγητό στην Ελλάδα θεωρείται ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Κιοσσές επεσήμανε ότι «οι τιμές στα ελληνικά σούπερ μάρκετ είναι συχνά χαμηλότερες, ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η ανταγωνιστικότητα στις τιμές ενθαρρύνει τους τουρίστες να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ και άλλες πηγές λιανικής πώλησης για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους».

«Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τον τουρισμό είναι η έντονη εποχικότητα στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι, τα νησιά της χώρας υποδέχονται πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, γεγονός που ασκεί πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις λιανικής πρέπει να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αγαθών για να καλύψουν τις ανάγκες αυτής της περιόδου, κάτι που αποτελεί σημαντική πρόκληση».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

  1. φυσικά!!! με 70 και 80 ευρώ το λιγότερο, στην ξεφτίλα και στις πιο χαμηλές περιοχές το δωμάτιο τη μέρα, φυσικά και θα βρεις δωμάτιο με κουζίνα και θα μαγειρεύεις εκεί ή από έξω κάτι πρόχειρο. Μια χαρά διακοπές είναι και έτσι, πανάκριβες οι ταβέρνες πια, πανάκριβα τα δωμάτια + οι ξαπλώστρες τι νόμιζαν; ότι δουλεύαμε όλο το χειμώνα να μας τα φάνε αυτοί; είναι καλά; το χρήμα είναι πάντα συγκεκριμένο, θέλουν να το μοιράζουν μεταξύ τους; έχει καλώς, δε θέλουν; δεν πειράζει θα το μοιράσουμε εμείς όπως μας βολεύει. Φαγητά μεσημέρι βράδυ ταβέρνα και παγωτά, και γλυκά και ενθύμια στα τουριστικά που παίρναμε παλιά για όλους τους γνωστούς και φουλ ποτά το βράδυ ξεχάστε τα….

  2. Μη λέτε ότι νάνε.ότι άρχισαν να κάνουν τουρισμό με ιστιοπλοικά γιατί βγαίνει πιο φτηνά. Οι εταιρείες με τα ιστιοπλοικά φέτος κλαίνε τη μοίρα τους. Πρωτοφανές μέσα στον Αύγουστο φέτος να μην έχουν ναύλους ενώ άλλες χρονιές ήταν όλα ναυλωμένα. Εταιρεία με 50 ιστιοφόρα αυτή την εβδομάδα έιχε τα 16 αγκυροβολημένα χωρίς ναύλο. Φέτος μια από τις χειρότερες χρονιές για αυτό το είδος τουρισμού και τα έξοδα τεράστια.

  3. Η Αθήνα είναι ακόμα γεμάτη….Ίσως δεν θα φύγει ο κόσμος..Ακόμα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πολλά και δεν βρίσκεις θέση πάρκινγκ να παρκάρεις….Κι αυτό μόνον σε μερικές αντίστοιχες κάποιες ώρες που μπορείς έστω να βρεις μια θέση κατά τύχη……Το Μαξίμου ακούει!!!???? θα πέσει μεγάλη πείνα από φθινόπωρο…….

  4. Το φαγητό είναι πανάκριβο και λίγο.Νοικιαζω το σπίτι μου Airbnb και πελάτης με έπαιρνε τηλέφωνο για την ακρίβεια.Πηρε φάβα και το σερβιρισαν σε πιατελακι σαν του καφέ Μου έλεγε ηρθα στο νησί σου πριν 12 χρόνια και καμιά σχέση οι τιμές.

  5. Αφού πάνε με τα πανάκριβα πλοία, έχουν μαρούλι. Αφήστε τα παραμύθια νεόπλουτοι βλάχοι.

  6. ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ, ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ALL INCLUSIVE ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΛΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ, ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ… ΠΑΝΕ ΙΤΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ…ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΔΩ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

  7. ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ”ΜΠΑΤΗΡΟΤΟΥΡΙΣΤΕΣ”.Η ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ .ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΟΥΜΕ.ΟΙ ΚΛΕΦΤΟΡΙΑΚΟΙ ΚΑΛΑ?

  8. η φάση είναι στην Αλεξανδρούπολη στην οργανωμένη παραλια του ΕΟΤ με 1.50€ είσοδο ξαπλώστρα και ομπρέλα, εννοείτε για ντόπιους … έρχονται από Βουλγαρία αυθημερόν με λεωφορεία με τα Δοχεία Φαγητού έως και νερό φέρνουν μαζί τους κατανάλωση 0,0 € αφήνουν και τα τα σκουπίδια τους και άντε γεια με 1.50€ … μόνον ντόπιο δεν βλέπεις εκεί

    1. Έχεις δει Γύφτους σε παραλία; Μαζεύονται καμιά 10αρια και όταν τρώνε τα σκουπίδια τα αφήνουν όπως είναι και φεύγουν.

  9. Αυτο που λεει για τα σουπερ μαρκετ δεν ισχυει ειναι ακριβα και στα νησια και στην αθηνα.
    Τωρα εαν το λεει εν σχεση με το να φας εξω αυτο παντα ετσι ητανε δεν αλλαξε κατι…λεφτα πλεον δεν υπαρχουνε τα εχουνε μαζεψει ολα η κεντρικες τραπεζες για να πεσει ο πλυθωρισμος.

    1. Μα τι λες τώρα; συγκρίνεται να τρως στο δωμάτιο και να μαγειρεύεις εκεί ψωνίζοντας από έξω με τα έξοδα της ταβέρνας; και άλλωστε ποιος σου είπε ότι τα αγοράζουμε εκεί όλα; από την Αθήνα φέρνουμε ένα μπουκαλάκι λάδι όσο μας χρειαστεί λίγες μέρες, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά, τυποποιημένα, έχουμε αγοράσει και για το σπίτι μας από εκεί τα φέρνουμε. Αγοράζουμε μόνο τα νωπά

  10. Μη γραφετε οτι ναναι στην Ελλαδα τα σουπερ μαρκετ ειναι πιο ακριβωτερα με αλλες χωρες και σε συγκριση με μισθο ακομη χειροτερα.
    Τωρα γιατι το κανουν αυτο οι τουριστες;
    Τα ξενοδοχεια αυτο που προσφερουν σαν ημιδιατροφη συχνα ειναι για τα μπαζα.
    Και το καταλαβαινω καπου γιατι κι αυτοι τα μονα εσοδα τους απο ενα πακετο ειναι το φαγητο οποτε βλεπουν να ειναι οσο πιο λιτο γινεται.
    Γραψτε για τα ακτοπλοϊκα που πηγαν οι τιμες στο θεο

  11. Κάτι παίζει με την συμφωνία που έγινε με τους Τούρκους και τα νησιά μας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τον Ερντογάν.

  12. Ήμουν 4 ημέρες στη Ζάκυνθο, οικογένεια 5 ατόμων. Φάγαμε 2 φορές σε εστιατόριο, από ένα πιάτο ο καθένας, χωρίς σαλάτες και αναψυκτικά, μαγειρέψαμε 2-3 φορές σπίτι, και άλλες 2-3 φορές φάγαν τα παιδιά μόνο τυλιχτά και κρέπες. Πρωινό εννοείται από τον κοντινό φούρνο και σουπερμάρκετ. Το μεγαλύτερο έξοδο μας ήταν η εκδρομή στις μπλε σπηλιές και το ναυάγιο.

Comments are closed.