ΛΙΒΑΝΟΣ: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΒΕΛΗ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ! ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΗΣ ΑΓΕΛΗΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ – ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

    Κοινοποίηση:
    ec678860-lebanon

    Με μία σοβαρή κλιμάκωση στις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο, ανοίγοντας νέο μέτωπο σε έναν πόλεμο διάρκειας ενός έτους εναντίον των αντιπάλων της που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είπαν ότι οι στόχοι είναι τα χωριά κοντά στα σύνορα που αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    Την ίδια στιγμή οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Νταουντίγια, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι. Το σπίτι του Mουνίρ αλ Μακντά, στελέχους της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων αλ Άκσα στο Λίβανο, που ευθυγραμμίζεται με τη Φατάχ, βομβαρδίστηκε επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό Είν Αλ Χιλουε στη Σιδώνα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αλ Μακντά επέζησε της ισραηλινής απόπειρας δολοφονίας, αλλά ο γιος του σκοτώθηκε στην επίθεση.

    Οι θανατηφόρες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις συνεχίζονται σε ολόκληρη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε σχολείο που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

    Livanos-mes

    Yποστήριξη από τις ΗΠΑ
    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ ότι συμφωνεί στην ανάγκη για χερσαία επίθεση εντός του Λιβάνου για να απαλλάξει τη συνοριακή περιοχή από τα όπλα της Χεζμπολάχ και άλλα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει επιθέσεις πέρα από τα σύνορα.

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται είπε και συζήτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. «Συμφωνήσαμε για την αναγκαιότητα διάλυσης της υποδομής επίθεσης κατά μήκος των συνόρων», είπε ο Όστιν σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X.

    Ο Όστιν προειδοποίησε επίσης το Ιράν για τις συνέπειες σε περίπτωση που επιλέξει να πολεμήσει με τον βασικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον. «Επανέλαβα τις σοβαρές συνέπειες για το Ιράν σε περίπτωση που το Ιράν επιλέξει να εξαπολύσει μια άμεση στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε.

    Tόνισε επίσης ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «καλά τοποθετημένος» για να υπερασπιστεί το «προσωπικό των ΗΠΑ, τους εταίρους και τους συμμάχους» στην περιοχή «ενώπιον των απειλών από το Ιράν και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν».

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι «θα πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα», όταν ρωτήθηκε τι γνώριζε για τις επιδρομές των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο. «Είμαι άνετα που σταματούν», είπε ο πρόεδρος.

    leban05s

    Μεγαλώνει ο αριθμός νεκρών και εκτοπισμένων
    Ενενηντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρο τον Λίβανο τη Δευτέρα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Οι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Ο αριθμός των εκτοπισμένων στον Λίβανο συνεχίζει να αυξάνεται και πλέον ξεπερνά το ένα εκατομμύριο άτομα, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Από χθες μέχρι σήμερα, ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται μέσα σε καταφύγια αυξήθηκε κατά περίπου 40.000, από 120.000 σε 160.000», ανέφερε το Al-Akhbar News.
    Από τα 850 σχολεία που χρησιμοποιούνται για στέγαση, περισσότερα από 600 έχουν συμπληρώσει τη χωρητικότητά τους. Συγκεντρώνονται κυρίως στη Βηρυτό, στην οροσειρά του Λιβάνου και τη Σιδώνα. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόκληση για την παροχή αρκετής ανθρωπιστικής βοήθειας –συμπεριλαμβανομένης της τροφής– σε αυτά.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    2 Σχόλια

    1. Σιγά-σιγά όμως, μην ξυπνήσετε το Ιράν και την Τουρκία. Τα μόνα θύματα οι Παλαιστίνιοι. Κάποιοι τους παίρνουν στον λαιμό τους.

    2. Οι άχρηστοι ελληνες πολιτικοί,στρατιωτικοί ηγέτες του κωλου να παίρνουν μαθήματα ….

    Leave a Response