ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! 54 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ, 127 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΦΙΑΣΚΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ! ΜΕΤΑ ΤΙΣ 500 ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

    Κοινοποίηση:
    mitsotakis-theodorikakos-2-1024x683-1

    Ο πρωθυπουργός στο κυριακάτικο μήνυμά του υποστήριξε ότι οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί οφείλονται στην «παρατεταμένη ζέστη» και στις «στρεβλώσεις της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας». Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι «το τελευταίο διάστημα, σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, παρατηρείται μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που προκαλεί η παρατεταμένη ζέστη, αλλά και λόγω των στρεβλώσεων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση της Ευρώπης όσον αφορά στις υψηλότερες τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα σήμερα η μέση ημερήσια τιμή (ευρώ/MWh) της χονδρεμπορικής αγοράς διαμορφώνεται σε 126,98 ευρώ/MWh, όταν στη Γερμανία είναι 54,33 ευρώ/MWh. Δηλαδή η χώρα μας είναι 134% ακριβότερη από τη Γερμανία. Προηγείται η Αλβανία με 168,42 ευρώ/MWh, η Ουκρανία με 128,65 ευρώ/MWh, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 126,98 ευρώ/MWh. Η χώρα μας είναι ακριβότερη από τη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 108,46 ευρώ/MWh, ενώ η Φινλανδία είναι η πιο φτηνή με μόλις 15,56 ευρώ/MWh. Τα στοιχεία είναι τα πλέον επίσημα καθώς προέρχονται από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και αφορούν την αγορά επόμενης ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) η μέση ημερήσια τιμή (ευρώ/MWh) της χονδρεμπορικής αγορά.

    Ρεπορτάζ εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ!

    Τιμολόγια ρεύματος: Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση – Θα επιδοτούνται μόνο οι 500 πρώτες κιλοβατώρες

    Την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη είχε στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα, ξεπερνώντας και τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, ενώ είναι υπερδιπλάσια από την Κεντρική Ευρώπη.

    Οι τιμές ορίζονται χρηματιστηριακά και στη συγκεκριμένη συγκυρία, η άνοδος της χονδρικής στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς το φυσικό αέριο δεν έχει ανέβει. Με τη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται εντός των ημερών μέρος των υπερκερδών των παραγωγών θα ανακτηθεί μέσω της τουλάχιστον δίμηνης φορολόγησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

    Η επιδότηση των λογαριασμών του Αυγούστου θα δοθεί σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια.

    Το ακριβές ποσό δεν έχει ανακοινωθεί, εκτιμάται πάντως ότι θα διαμορφωθεί έτσι ώστε η τελική τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ να μην ξεπερνά τα 15 με 16 λεπτά, από 13,5 λεπτά που ήταν χωρίς επιδότηση τον Ιούλιο.

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση, καθώς θα επιδοτούνται μόνο οι 500 πρώτες κιλοβατώρες. Κάθε επιπλέον κιλοβατώρα θα χρεώνεται 80% ακριβότερα από τον Ιούλιο. Ετσι, ενώ αυτόν τον μήνα η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται 14,3 λεπτά, τον Αύγουστο θα κοστίζει 21,4 λεπτά, σύμφωνα με τον αλγόριθμο του πράσινου τιμολογίου.

    Για τις επιχειρήσεις δεν προβλέπονται επιδοτήσεις, ωστόσο απαλλάσσονται από την επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ των προηγούμενων ετών, που συνολικά εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    14 Σχόλια

    1. Θα βάλω στο χρηματιστήριο και τον αέρα που αναπνέετε, κωλογιδιαραίοι καθυστερημένοι.

    2. Με 54 ευρώ η KWH δεν βγαίνει η μίζα ρε γίδια, από 150-200 και πάνω κάτι μένει και για μας, Κωστής Παλαμάς.

    3. ΝΔ.η επιδοτούμενη κυβέρνηση των ολιγαρχων και γενικά του κάθε λαμογιου με λεφτά.αρκει να πέφτουν οι μίζες και όλα γίνονται.

    4. Λεφτά υπάρχουν, μην κλαψουρίζετε, οι παραλίες είναι γεμάτες βίζιτες και μαλάκες που τα πληρώνουν, ταβέρνες γεμάτες, μπαράκια γεμάτα κ.τ.λ..

    5. Bλακες νεοελληνες,σας κλεβουν και σας δουλευουν χοντρα και καθεστε και τους κοιτατε.
      Να σας παρουνε και τα σωβρακα,ειστε εντελως ηλιθιοι.
      Καθειστε κει σα μαλ να τους κοιτατε…

    6. Ειναι λιγες η κιλοβατωρες που επιδοτουνται εδω κοντευουμε μηνα και δεν πεφτει η θερμοκρασια κατω απο
      37 βαθμους ειναι απιστευτο τοσο πολυ ζεστη επι τοσες μερες δεν εκανε ποτε.

    7. Κούλη κατάρα στα παιδιά σου κ σε όλο σου το σοι

    8. Χαιβανια απορω τι αλλο θελετε να δειτε και ακομη καθοσαστε; Απορω πραγματικα !!!!

    9. Καλες εξαγωγες στους Φριτς κκ Μητσοτακη, Στασση και συγχαρητηρια για το καψιμο της Ελλαδας για εγκατασταση των siemenογεννητριων! Αξιζει και επαινος στην κα Σακελλαροπουλου για τις υπογραφες που εβαλε σαν ΣτΕ!

    10. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ = ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

      ΜΕΤΑΞΑΣ = ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

      ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ = ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

      ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΥΝΟ-ΒΟΥΛΕΙΟ = ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

    11. είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας όμως… οι πιο φτωχοί και οι πιο ακριβοί … για όλα φταίει ο κοντός καγκεμπίτης, η κλιματική κρίση , ο κακός λιγνίτης και οι αμπόλιαστοι …σε καμία περίπτωση δεν φταίει το παρεάκι του καντεμόσαυρου γουρλομάτη που μας έχει δώσει τόσες χαρές τα τελευταία 5 χρόνια

    12. Ποιοί είναι οι προμηθευτές του ηλεκτρικού;
      Βαρδινογιάννης, Κοπελούζος, Λάτσης, Μυτιληναίος, Περιστέρης το κακό συναπάντημα που ταλαιπωρεί τη Χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

    13. Σύλλογος καταναλωτών Ελλάδος…..
      Οργάνωση…..εκτέλεση…..κανείς να μην πληρώσει λογαριασμό ρεύματος οργανωμένα……….

    Comments are closed.