ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ – ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 300 ΕΥΡΩ, ΕΝΩ ΣΟΥ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ!

Κοινοποίηση:
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παίρνει τη θέση του πριν από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου με θέμα: «Αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας», Αθήνα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στην εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις εκπτώσεις για την εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος, τις αυστηρές ποινές για τις επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν τις βεβαιώσεις αποδοχών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και το αφορολόγητο όριο για τα φιλοδωρήματα, προχώρησε η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ.

Για τις φορολογικές δηλώσεις καθιερώνεται προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την ετήσια υποβολή τους, από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 4% αν υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως 30 Απριλίου, 3% αν υποβάλλουν τη δήλωση από 1η Μαϊου έως 15 Ιουνίου και 2% αν η δήλωση υποβληθεί από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, προϋπόθεση για τη χορήγηση έκπτωσης είναι η εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου. Εναλλακτικά, ο φόρος εισοδήματος θα πληρώνεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, χωρίς έκπτωση, με την πρώτη δόση έως 31 Ιουλίου.

Κάθε χρονιά, από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αφού εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη. Στην αντίθετη περίπτωση, η ΑΑΔΕ θα βεβαιώνει πρόστιμο 2.500 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη για την έγκαιρη και σωστή αποστολή των στοιχείων, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Πρόστιμο προβλέπεται και στον διοικητή της ΑΑΔΕ ή στον υποδιοικητή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν καθυστερήσει να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 15ης Μαρτίου.

Καθιερώνεται αφορολόγητο 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα, ποσό πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται φόρος εισοδήματος, όπως ισχύει σήμερα από το πρώτο ευρώ, αλλά χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των φιλοδωρημάτων. Τα φιλοδωρήματα υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ φέτος. Ο τζίρος στην εστίαση εκτιμάται σε 8 δισ. ευρώ, με αύξηση 10%, και 575 εκατ. ευρώ προβλέπεται πως θα είναι ο τζίρος των κομμωτηρίων. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι προβολές του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Για όσους εργοδότες μπουν στον πειρασμό να μειώσουν τις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, υποκαθιστώντας τες με αφορολόγητα φιλοδωρήματα, προβλέπεται πέναλτι 22% επί της εμφανιζόμενης μείωσης μισθού.

Παράλληλα, 25.000 αμειβόμενοι με μπλοκάκι δεν θα πληρώσουν το 2025 τέλος επιτηδεύματος, γλιτώνοντας έτσι 10 εκατ. ευρώ. Από το 2025, το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Όσον αφορά τις αλλαγές στη δομή της ΑΑΔΕ, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ για μια ακόμη πενταετή θητεία, ενώ καθιερώνονται θέσεις τριών υποδιοικητών, με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις νομικές υποθέσεις και την οργάνωση λειτουργιών. Θα δίνεται παράλληλα η δυνατότητα προσλήψεων από τον ιδιωτικό τομέα για γενικούς διευθυντές και διευθυντές της ΑΑΔΕ σε τομείς αιχμής, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο δρόμος είναι ορθάνοικτος για την ανανέωση για άλλα ακόμη πέντε χρόνια της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη:

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν με τον ένα με τον άλλο τρόπο όλους ή πάντως μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο φορολογικό νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με άλλα λόγια, τις δώδεκα αυξήσεις αποδοχών και τις δώδεκα μειώσεις φόρων για τις οποίες σας έχουμε μιλήσει.

Θα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο αυτό τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, τα οποία επίσης έχουν παρουσιαστεί, αλλά θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Και αυτές οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές για τις οποίες θα σας μιλήσουμε ευθύς αμέσως, ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς το φιλοδώρημα.

Όπως ξέρετε, υπήρχε νομοθεσία αρκετών δεκαετιών. Μάλιστα, με βάση την οποία το φιλοδώρημα θεωρείτο εισόδημα και φορολογητέο μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση ακούγοντας αμέσως τις απόψεις που εκφράστηκαν από όλους τους ενδιαφερόμενους, έρχεται και νομοθετεί με μια ρύθμιση που έχει και άλλες επιμέρους παραμέτρους, όπως παρουσιάζει στη συνέχεια ο κ. Δήμας, αλλά ως βασικό της πυρήνα έχει ότι εισάγεται ένα αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η δεύτερη αλλαγή είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Πάλι στη συνέχεια θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες. Μετά από αυτή τη ρύθμιση ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το 25 και μετά.

Η τρίτη αλλαγή είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή που έχει να κάνει με τον τρόπο υποβολής από εδώ και πέρα των φορολογικών δηλώσεων, τις προθεσμίες και τις κυρώσεις. Και βασίζεται η αλλαγή αυτή σε μια πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο κατά τεκμήριο εκφράζει και τους λογιστές. Θα παρουσιαστεί στη συνέχεια τις λεπτομέρειές της. Εκείνο που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι πρώτον, καθορίζεται μια σταθερή ημερομηνία από δω και πέρα που δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, θα υπάρχουν οι ημερομηνίες που θα ισχύουν(…).

Και το τέταρτο η τέταρτη αλλαγή έχει να κάνει με ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει θετικά. Είναι ένα μοντέλο που εισήχθη πριν από αρκετά χρόνια. Στην πράξη επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε να ενισχύσουμε τα θετικά και να στηρίξουμε την προσπάθεια εκεί που χρειάζεται, με στόχο μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου της ΑΑΔΕ. Θα σας πω στη συνέχεια ποιες είναι οι βασικές αλλαγές οι οποίες εισάγονται, αλλά σταματώ εδώ και δίνω το λόγο για τις τρεις πρώτες αλλαγές στον Χρήστο Δήμα, τον αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική, για να τις παρουσιάσει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

    1. Με αφορμή το σχόλιό σου το γκούγκλαρα κι εγώ από περιέργεια.

      Αμερική είτε πληρωθείς με μετρητά είτε με κάρτα στο φιλοδώρημα, έχεις ομοσπονδιακούς φόρους, καθώς και κάποιο ποσό για ασφαλιστικές εισφορές υγείας. (medicare)

      Στην Αγγλία ισχύει το ίδιο, όμως εξαρτάται με τον τρόπο πληρωμής. (ίσως tips με μετρητά δεν φορολογούνται, μόνο μέσω κάρτας. (δεν αποσαφηνίζεται)

  1. Επιμένω. Απαράδεκτος Κος Υπουργός. Τα κάθε είδους κεράσματα και φιλοδωρήματα που δεν προέρχονται από τον εργοδότη δηλαδή τον έχοντα συμβατική σχέση με τον εργαζόμενο δεν μπορούν να σχετίζονται με την αμοιβή εργασίας και να αυξάνουν το φόρο στον οποίο υπόκεινται τα έσοδα από την εργασιακή σχέση του αυτή.
    Στην Γαλλική γλώσσα εκφράζεται άριστα η μορφή της προσφοράς καθότι “πουρ μπουάρ” σημαίνει αυτολεξεί “για να πιείς”. Συνεπώς ο εργαζόμενος συμμετέχει στην χαρά, την διασκέδαση, την απόλαυση του πελάτη του εργοδότη του, απολαμβάνει, δηλαδή νέμεται μέρος της ευχαρίστησής του. Δεν πρόκειται περί συμπληρώματος Μισθού εξ άλλου προέρχεται από άτομο ξένο προς την εργασιακή σχέση. Τέτοιου είδους Νομή δεν μπορεί να γίνει ούτε κατανοητό ούτε αποδεκτό να συνυπολογίζεται σε Φορολογούμενα Έσοδα. Διαφορετικά θα έπρεπε να φορολογούντο και όσοι κάθονται στο τραπέζι μας και τους κερνάμε καφέ, φαγητό, γλυκό. Κακία. Ζηλοφθονία.

Leave a Response