ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ! ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΖΙΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΓΡΙΒΑΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ): ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Κοινοποίηση:
    Στιγμιότυπο-οθόνης-2024-07-23-163919-1024x585

    Κινήσεις απεμπλοκής από ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρότατο επεισόδιο που θα υπονόμευε οριστικά την ελληνοτουρκική προσέγγιση και θα οδηγούσε στην επαναφορά της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναζητά η Αθήνα και το Υπουργείο εξωτερικών ενώ το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume συνεχίζει τις εργασίες του νότια της Κάσου και της Καρπάθου.

    Η διέξοδος από την ελεγχόμενη μέχρι στιγμής κρίση δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς η Τουρκία επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τις έρευνες του ιταλικού πλοίου προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, να ακυρώσει την οριοθετημένη Ελληνική ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας και να εμπεδώσει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και μέσω αυτού το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας με τον σφετερισμό όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία.

    Το ΥΠΕΞ προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, διπλωματικές πηγές μάλιστα τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καν ένταση, ελπίζοντας ότι η αξιοποίηση των καναλιών επικοινωνίας θα είχαν άμεσο αποτέλεσμα και θα οδηγούσαν στην διευθέτηση και διαχείριση της εκκολαπτόμενης κρίσης. Η ένταση στην περιοχή έρχεται μετά από ένα δύσκολο διήμερο στην Κύπρο όπου η ρητορική έξαρση της τουρκικής ηγεσίας και το τείχος που σήκωσε ο Τ. Ερντογάν στο Κυπριακό με την επίσημη πλέον θέση περί δυο κρατών, δοκιμάζουν και τις αντοχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

    Το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume, όμως, πραγματοποιεί έρευνες για τον ποντισμό καλωδίου (για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου) βάσει νόμιμων NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχές ελληνικών χωρικών υδάτων και μικρή περιοχή σε απόσταση 6,5 ν.μ. από τις ακτές της Καρπάθου που όμως εμπίπτει στην ελληνική οριοθετημένη ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας. Επισης είναι σε σημείο που εμπίπτει στην περιοχή της δυνητικής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. όπως δίνει το δικαίωμα η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που η Τουρκία τόσο με τις NAVTEX που εξέδωσε οσο και με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή αμφισβητεί ευθέως και επι του πεδίου την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Η Συμφωνία αυτή αποτέλεσε την απάντηση της Ελλάδας στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο καθώς με μια διεθνή και έγκυρη διακρατική Συμφωνία, βάσει των προβλέψεων του Δικαίου της θάλασσας, η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μπήκε σφήνα και επικάλυψε το έωλο Τουρκολυβικό Μνημόνιο. Αμφισβητώντας εμπράκτως ετσι και την μονομερή κατάθεση εκ μέρους της Τουρκίας συντεταγμένων με τα υποτιθέμενα εξωτερικά ορια της τουρκικής ΑΟΖ που άφηνε στην Ελλάδα μονο τα χωρικά ύδατα 6 ν.μ. στα νησιά και υφάρπαζε όλη την ελληνικη υφαλοκρηπίδα βαφτίζοντας την «τουρκική».

    Ενδεικτικό, πάντως, της έντασης που επικρατεί στην περιοχή είναι ότι την Δευτέρα ο Σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε NAVTEX (715/24) για την πραγματοποίηση αεροναυτικής άσκησης σε μεγαλη περιοχή νοτιοδυτικά του Καστελόριζου σημερα Τετάρτη και ακολούθησε η Τουρκία με δική της NAVTEX (700/24)για ασκηση νοτιοδυτικά του Καστελόριζου σε αλληλεπικαλυπτόμενη περιοχή για αυριο Πεμπτη, ενώ η Τουρκία εξέδωσε μια από τις «καθιερωμένες» NAVTEX (0699/24) με την οποία απαιτεί να εξαιρεθούν τα Δωδεκάνησα και άλλα ελληνικά νησιά από τον σχεδιασμό ασκήσεων με το επιχείρημα ότι υπόκεινται σε καθεστως υποτιθέμενης αποστρατικοποίησης.

    Τα όσα συμβαίνουνανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου με την προσπάθεια της Τουρκίας να στρατιωτικοποιήσει το επεισόδιο με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων που παρακολουθούν από απόσταση τις κινήσεις του Ievoli Relume προκάλεσαν φυσικά την ελληνική αντίδραση με την αποστολή φρεγάτας και κανονιοφόρου και ενός ταχύπλοου περιπολικού του Λιμενικού στην περιοχή ενώ μια άλλη φρεγατα είναι σε επιφυλακή σε νησί της Δωδεκανήσου προκειμένου να σπεύσει στην περιοχή εάν απαιτηθεί.

    Αυτή η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων που βρίσκονται απέναντι έχει σημάνει συναγερμό καθώς εάν δεν υπάρξει συνεννόηση απεμπλοκής δημιουργείται μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή.

    Το δικό του σχόλιο για τις προκλήσεις των Τούρκων στην Κάσο και στην ελληνική ΑΟΖ έκανε ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.

    Συγκεκριμένα έγραψε:

    «Η άρνηση ύπαρξης υφαλοκρηπίδας σε ελληνικό κατοικημένο νησί σημαίνει άρνηση της ύπαρξης όλων των ελληνικών νησιών ως χώρο ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Δεν μιλάμε για πρόκληση αλλά για ξεκάθαρη ενέργεια ολοκληρωτικού πολέμου. Αναμένουμε».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    21 Σχόλια

    1. Καραμπινατη Εσχατη Προδοσια,αφησαν εθνικο εδαφος σε εχθρικη στρατιωτικη δυναμη! Αν υπηρχε Δικαιοσυνη,θαπρεπε να εχουν συλληφθει Κουλης, Δενδιας και οι αρχηγοι στρατου ,ναυτικου κ αεροποριας για εσχατη προδοσια. Ο Ερντογαν διαλεξε επιτηδες τη μερα για να τους ξεφτιλισει εντελως! Α,ναι, ο Πουτιν φταιει που τα τσογλαναρια αυτα ειναι πουλημενα …

    2. Μία με το συνοριοφύλακα, τώρα αυτό. Αφορμή ψάχνουν οι τούρκοι να μας γαμήσουν. Με τον καταραμένο μπάσταρδο δεν έχουμε καμία ελπίδα, ο Θεός δεν θα είναι μαζί μας.

    3. Το θεμα ειναι μολις η κουλα τα κανει μπουρδελο διχως αυριο καποιος απ ολους μας να τον προλαβει στην εξωπορτα ολα τα αλλα ειναι τιποτα

    4. Και για οσους δεν καταλαβαν,αυτο ειναι η αρχη του τελους με ολους αυτους τους απατριδες τυχοδιωκτες.Μπορει να μην ηταν,τελικα,απλα χοντρη βλακεια του Αδωνι για τα F-35.Μην ξεχναμε με τί δικαιολογια μπουκαραν οι Τουρκοι στην Κυπρο.

    5. Η ΚΟΥΛΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΣΚΙΣΙΜΟ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    6. ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΠΙΣΤΗΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ

    7. Μυριστικαν τα μεμετια αερια? Μα δεν τρωμε πολλα φασουλια ειναι ακριβα!
      Αφειστε που εχουμε γεμησει κι απο….αντιστασιακους στρατηγους, ναυαρχους εα στα δελτια ειδησεων! Στην ενεργο τους θητεια τουμπεκι ψιλοκομμενο!

    8. Όταν βρίσκεσαι στην στάση ΄΄ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ΄΄ δεν νομίζω ότι στριμώχνεις κανέναν μάλλον σε έχουν στριμώξει και από ότι φαίνεται σου αρέσει. Προσέξτε εκεί στο ΓΕΕθΑ τα ολόσωμα καλτσόν να έχουν την κατάλληλη θυρίδα για να μη τα σκίσετε. Βρε πως επαναλαμβάνεται η ιστορία των Ιμίων και οι προδότες μιλούν για διπλωματική λύση στην συνεχιζόμενη προδοσία. Ένας Στρατηγός που να σέβεται τα παράσημά του δεν υπάρχει εκεί μέσσ. Μόλις γίνεται ε.α τότε σας λύνεται η γλώσσα και ως περιφερόμενος θίασος ντύνεστε τον μανδύα του Πατριώτη. Αξιολύπητοι

      1. 50 χρονια μεταπολιτευσης τι ψηφιζες ραγια;

    9. Ασε μας μωρε τωρα καλοκαιριατικα δεν φτανει που ερχομαστε απο κοστα ναβαρινο για τα πενηντα χρονια δημοκρατιας μεσα στην ζεστη αοζ και μαλακιες.

    10. Διπλωματικες κινησεις,ή ατακτη υποχωρηση και υποβαθμιση του θεματος για να μην μας λυντσάρουν??

    11. Μα φταιμε κι εμεις σε οσα συμβαινουν γιατι προσπαθουμε παντα με δηθεν διπλωματικες κλανιες να λυσουμε το προβλημα που διαιωνιζεται χρονια τωρα.
      Ο τουρκος μυριστηκε πετρελαιο και αεριο και εχει λυσσαξει.
      Εμεις τοσα χρονια αντι να ψαξουμε πεταμε χαρταετο.
      Οποτε καλα μας κανουν αυτοι ειμαστε αυτο αξιζουμε

    12. Σανος εσωτερικης καταναλωσης απο νταη ερντοκλαν και κουλα…. ειρηνουλα !
      Αλλαχτε τροπαρι τα ιδια και τα ιδια για τα γιδια που κυβερνατε!
      Παλι πατε να καλυψετε κατι αλλο?

    13. Επειδή ο κουλής πέφτει θα γίνει σύρραξη της μιας ημέρας για να ανέβουν τα ποσοστά της ΝΔ.Ειναι όλα προγραμματισμένα.

    14. Ο μακακας που θα πάει νύχτα στην άγκυρα, γιατί δεν πάει καλύτερα στην Κάσο, γελοίες… θρασυδειλε βάζεις την χώρα σε κίνδυνο,, αχυρανθρωπε … ιδού λοιπόν η ευκαιρία να δείξεις την μαγκιά σου..σε λίγο θα μπουν στο κρεβάτι σου..θυμήσου..

    15. Ουτε πολεμος, ουτε παρενοχληση, ουτε κουραφεξαλα….ο τουρκος στα δικα του κανει οτι θελει και λογαριασμο δεν δινει. Ρωτηστε την αρχ@δ@κεφ@λη της ηγεσιας σας ποιανου ειναι τα χωραφια που κανει μπιζνες ο κουμπαρος του μαυρομ@νλη…….κ θα σας εξηγησει την συνταγη της βαφης ωων με π@ρδ@κλ@νιες ελληνικοτατες….. κ πολυχρωμες….. αι σιχτιρ επιτελους….βληματα ασφαιρα….σας εχουν πουλημενους κ αφοδευμενους χωρις πατριδα και κρατος

    16. Ερχεται ο Μπουμπουκος καβαλα στ ασπρο του αλογο .οταν οι Τουρκοι φτασουν στη Βουλη, αυτος θα κανει ελιγμο και θα βρεθη στα μετοπισθεν,μπροστα στην Αγια Σοφια και τοτε θα στεφανωθει Αυτοκρατωρ μη μας ξεγελαει η τουρκοφατσα του, ειναι απογονος του Παλαιιλογου και το κρυβει επιμελως, εχει κανει πλαστικη για να τους ξεγελαει οτι ειναι τουρκοσπορος

    17. Αν δείτε τίποτα μαζικές επιθέσεις εντός της χώρας από λαθρό, ίσως να είναι και προεόρτια τουρκικής επίθεσης. Δεν θα επιτεθούν αν δεν ξέρουν πως δεν γίνεται ανεξέλεγκτος χαμός στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά εδώ ψηφίσαμε όλα τα φιντάνια που άφησαν ανοιχτά τα σύνορα για να γεμίσουν τα χαμηλής ποιότητας και καθαριότητας εργοστάσια τους που παράγουν τρόφιμα, γλυκά ή κατεψυγμένα προϊόντα και φυσικά να έχουν φτηνούς εργάτες οι μεγάλες κατασκευαστικές (ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΣ κλπ κλπ). Μέσα σ’ αυτούς και κάτι χωριάταροι μεγαλο-γαιοκτήμονες που μάζευαν τα χωράφια των συγχωριανών τους όταν ήταν σε δυσκολίες…Κρίμα γιατί η Ελλάδα έζησε ακόμα και υπό οθωμανική κατοχή και θα σβήσει σε 50 χρόνια “δημοκρατίας” από την μαζική μεταφορά ασιατών και αφρικανών λαθρομεταναστών, κι όλα αυτά για κάτι εβραιόσογα (Μπενίζ-Σελόν, Παπαντρεου, Σημίτη, Σαμαράς, Τσίπρα)! Και μην ξεχνάτε, ο Ιωαννίδης που έριξε τον Παπαδόπουλο και πούλησε την Κύπρο ήταν εβραίος ρωμανίωτης και ήξερε καλά γιατί την πούλησε!

    18. Διπλωματικα τσιμπουκια και στήσιμο στα 4 από τον κουλη

    Comments are closed.