ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ – ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Κοινοποίηση:
    718561ec-AP24324640334625

    Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

    Οι ΗΠΑ κλείνουν προσωρινά την πρεσβεία τους στο Κίεβο, αφού έλαβαν, όπως λένε, «συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανή σημαντική αεροπορική επίθεση στις 20 Νοεμβρίου».

    «Για λόγους προφύλαξης, η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή και οι υπάλληλοι της πρεσβείας έχουν λάβει οδηγίες να καταφύγουν στη θέση τους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ συνιστά στους πολίτες των ΗΠΑ να είναι προετοιμασμένοι να καταφύγουν αμέσως σε περίπτωση που ανακοινωθεί αεροπορικός συναγερμός», αναφέρεται συγκεκριμένα.

    Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones σε πτώση κατά 350 μονάδες.

    Η Handelsblat αναφέρει ότι ο λόγος της πτώσης του δείκτη ήταν το ουκρανικό χτύπημα με πυραύλους ATACMS στο ρωσικό έδαφος και ο φόβος για την απάντηση της Μόσχας.

    «Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο είναι νευρικοί επειδή ο Πούτιν είπε ότι εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, μπορεί να απαντήσει με περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Κιμ Φόρεστ, επικεφαλής επενδυτής στην αμερικανική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων Bokeh Capital Partners.

    H Μόσχα αναθεώρησε το πυρηνικό δόγμα

    Η Ουκρανία διαθέτει περίπου 50 πυραύλους ATACMS. Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν αρκετούς εκτοξευτές, αλλά οι πύραυλοι παραμένουν σε έλλειψη.

    Η Ρωσία είπε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν πέντε από τους έξι πυραύλους που εκτοξεύτηκαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ. Συντρίμμια από τον ένα πύραυλο χτύπησαν την εγκατάσταση, προκαλώντας πυρκαγιά που σβήστηκε γρήγορα και δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές, ανέφερε.

    Η Ουκρανία είπε ότι έπληξε μια ρωσική αποθήκη όπλων περίπου 110 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία, μια επίθεση που προκάλεσε δευτερεύουσες εκρήξεις. Ο στρατός της Ουκρανίας δεν διευκρίνισε δημόσια τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά μια πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης όπως και οι Η.Π.Α. επιβεβαίωσαν επίσημα ότι είχε χρησιμοποιήσει ATACMS. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία αναχαίτισε δύο από τους οκτώ πυραύλους και ότι η επίθεση έγινε σε σημείο προμήθειας πυρομαχικών.

    Putin declares Russia could launch nuclear strike in response to conventional attack | BBC News

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα δώσει την «κατάλληλη» απάντηση στην πρώτη χρήση των αμερικανικών πυραύλων, η οποία όπως έχει δηλώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ισοδυναμούσε με άμεση σύγκρουση της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

    Οι αναφορές προέκυψαν ώρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα που μειώνει το όριο χρήσης πυρηνικών όπλων. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υποβάθμισε αυτή την απόφαση, λέγοντας ότι η αναθεώρηση είχε προγραμματιστεί εδώ και εβδομάδες και ότι «δεν παρατηρούμε αλλαγές στην πυρηνική στάση της Ρωσίας, δεν έχουμε δει κανένα λόγο να προσαρμόσουμε τη δική μας πυρηνική στάση ή δόγμα ως απάντηση στα ρωσικά δηλώσεις σήμερα».

    Ο Μπάιντεν έδωσε αυτή την εβδομάδα έγκριση ώστε η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ATACMS, τους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που έχει προμηθεύσει η Ουάσιγκτον, για επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει πει ότι τέτοια όπλα δεν μπορούν να εκτοξευθούν χωρίς επιχειρησιακή υποστήριξη από τις ΗΠΑ και οτι η χρήση τους σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση και εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο, προκαλώντας ρωσικά αντίποινα.

    Οι επιθέσεις σημειώθηκαν καθώς συμπληρώθηκαν 1.000 ημέρες μετά την έναρρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με το ένα πέμπτο της επικράτειάς της χώρας στα χέρια της Ρωσίας και αμφιβολίες για το μέλλον της δυτικής υποστήριξης, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε επίσης ότι οι μονάδες αεράμυνας κατέστρεψαν 42 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε τουλάχιστον οκτώ νότιες και κεντρικές περιοχές την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων 32 στην περιοχή Μπριάνσκ.

    Η Ουκρανία έχει αναπτύξει drones εδώ και καιρό για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων και τοποθεσιών που σχετίζονται με την ενέργεια. Αλλά η χρήση δεκάδων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν ασυνήθιστη.

    Ανατριχιαστική προειδοποίηση για πυρηνικό ατύχημα

    Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας εν τω μεταξύ βρίσκεται σε «αυξημένο κίνδυνο καταστροφικής αποτυχίας» μετά την επίθεση με πυραύλους και drone της Ρωσίας την Κυριακή, προειδοποίησε η Greenpeace, αυξάνοντας φόβους για την ασφάλεια των τριών επιχειρησιακών πυρηνικών σταθμών της χώρας.

    Τα χτυπήματα της Μόσχας στόχευαν σε υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας που είναι «κρίσιμοι για τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας» και υπάρχει πιθανότητα οι αντιδραστήρες να χάσουν την ισχύ τους και να καταστούν ανασφαλείς, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που ετοιμάστηκε για τον Guardian.

    Ο Σον Μπάρνι, ειδικός στα πυρηνικά της Greenpeace Ukraine, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής ως σημαντικό στρατιωτικό μοχλό για να νικήσει την Ουκρανία. Αλλά με αυτές τις επιθέσεις η Ρωσία διακινδυνεύει μια πυρηνική καταστροφή στην Ευρώπη, η οποία είναι συγκρίσιμη με τη Φουκουσίμα το 2011, το Τσορνόμπιλ το 1986 ή ακόμα χειρότερα».

    Should we be worried by Russia’s nuclear threats? | Ukraine War

    Η ομάδα πίεσης κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις της στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να αναπτύξει μόνιμες οθόνες σε υποσταθμούς κρίσιμους για τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Ο ΔΟΑΕ πραγματοποίησε μία επιθεώρηση στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει δεσμευτεί να επιστρέψει.

    Το 1986, η Ουκρανία ήταν η τοποθεσία της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, όταν ένας ελαττωματικός σχεδιασμός οδήγησε σε έκρηξη και καταστροφή ενός αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ. Τριάντα άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ένα μήνα και ραδιενεργό υλικό εξαπλώθηκε στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία και σε μικρότερο βαθμό στη Σκανδιναβία και την Ευρώπη.

    Το βράδυ της Κυριακής, η Ρωσία εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων με περισσότερους από 210 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο στόχους παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Λίγες ώρες αργότερα, η Ukrenergo, ο κύριος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ανακοίνωσε τη χορήγηση δελτίων σε εθνικό επίπεδο για να βοηθήσει το σύστημα να ανακάμψει.

    Εκρήξεις ακούστηκαν στις πόλεις του Κιέβου, στην Οδησσό και στο Μικολάιβ στο νότο, όπως επίσης στο Κρίιβι Ριχ, Πάβλοραντ και Βινίτσια στην κεντρική Ουκρανία και Ρίβνε και Iβανο-Φρανκίβσκ στα δυτικά. Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία, όπου το δίκτυο της Ουκρανίας συνδέεται με τη γείτονά της και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Την Κυριακή, ο ΔΟΑΕ ανέφερε ότι κόπηκαν οι κύριες γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος από τέσσερις υποσταθμούς σε τρεις πυρηνικούς σταθμούς και ότι στο εργοστάσιο Χμελνίτσκι οι οθόνες επί τόπου «άκουσαν μια δυνατή έκρηξη». Δύο γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας στο Ρίβνε δεν ήταν διαθέσιμες και η παραγωγή μειώθηκε σε έξι από τους εννέα πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούσαν στις τρεις τοποθεσίες.

    Οι τρεις τοποθεσίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, επειδή οι προηγούμενες επιθέσεις από τη Ρωσία έχουν καταστρέψει τα περισσότερα εργοστάσια άνθρακα και πετρελαίου της χώρας, ενώ ορισμένες από τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις της χώρας έχουν επίσης υποστεί ζημιές.

    Μια ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι «σοβαρή ζημιά στο ηλεκτρικό σύστημα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των υποσταθμών, προκαλεί μεγάλη αστάθεια», ανέφερε η Greenpeace, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει εκτεταμένη απώλεια εξωτερικής ισχύος στους αντιδραστήρες. Η ψύξη του αντιδραστήρα και του αναλωμένου καυσίμου απαιτεί ισχύ, του οποίου η σταθερή παροχή κινδυνεύει, πρόσθεσε η περιβαλλοντική ομάδα.

    Σε περίπτωση απώλειας τροφοδοσίας, οι αντιδραστήρες της Ουκρανίας διαθέτουν γεννήτριες ντίζελ και μπαταρίες για να παρέχουν βασική ηλεκτρική ενέργεια με αρκετό καύσιμο για επτά έως 10 ημέρες, αλλά εάν το καύσιμο δεν μπορεί να διατηρηθεί ή να αποκατασταθεί η ισχύς, οι συνέπειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνική καταστροφή, είπε η Greenpeace.

    Πριν από τον βομβαρδισμό της Κυριακής, η Βρετανία είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εμπλέκεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε μια συνεδρίαση του ΟΑΣΕ πριν από ένα δεκαπενθήμερο. Τα 57 μέλη του περιλαμβάνουν τη Ρωσία, επομένως είναι ένα από τα λίγα διεθνή φόρουμ όπου οι δυτικές χώρες μπορούν να συνεργαστούν με τη Μόσχα.

    «Ακούσαμε επίσης τη Ρωσία να απειλεί την Ουκρανία σε αυτό το δωμάτιο ότι θα μπορούσε να απενεργοποιήσει το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας που της απομένει χτυπώντας μόνο πέντε στόχους», ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο σε δήλωση που παραδόθηκε σε συνάντηση στη Βιέννη στις 7 Νοεμβρίου.

    «Αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο μια αναφορά στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας. Τέτοιες απειλές είναι απαράδεκτες. Όπως και ο κίνδυνος για τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας από αναξιόπιστη παροχή ρεύματος λόγω των συνεχών επιθέσεων της Ρωσίας στο δίκτυο της Ουκρανίας».

    Στην αρχή του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον τέταρτο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, τις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, όπου στεγάζονται έξι αντιδραστήρες. Η τοποθεσία, στην πρώτη γραμμή του ποταμού Ντνίπρο, παραμένει κατειλημμένη, αν και οι αντιδραστήρες βρίσκονται σε ψυχρή διακοπή λειτουργίας.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    2 Σχόλια

    1. Η αρχή “Δράσις – Αντίδρασις” κυριαρχεί στην Ανθρώπινη Ζωή. Παράδειγμα Οι μύες και οι τένοντες..Όμως αυτό κυριαρχεί και στις Ανθρώπινες σχέσεις και σε μεγαλύτερες Αποφάσεις, ακόμη και επίπεδο “συγκρούσεων”. Όταν μία πλευρά επιλέγει πεδίο δράσεως Συγκρούσεων, η άλλη αντιδρά ακολουθούσα επί του ιδίου πεδίου είτε επιλέγουσα άλλο πεδίον που κρίνει συμφερότερον, ευνοϊκότερον εάν θεωρεί ότι εκεί κατέχει πλεονεκτήματα. Όταν μία πλευρά αναβαθμίζει επίπεδο και ένταση Συγκρούσεων η άλλη πλευρά αντιδρά αυξάνουσα αντίδρασιν σε βαθμό ανάλογο. Σε Πολεμικές Συγκρούσεις έχει καταγράψει η Ιστορία παύση γενικευμένης Συγκρούσεως προς περιορισμόν απωλειών, μία Μονομαχία “Αρχηγών” που θα κρίνει την έκβαση, αλλά με το Στράτευμα εν Ζωή. Σήμερα η Ανθρωπότης αντιμετωπίζει ιταμή “διεύρυνση” και των Πεδίων και των Εντάσεων. Αντιμετωπίζει και ένα Γιγαντιαίο “ψευδοερώτημα”: Ποίος έδρασε και γιατί ο άλλος “άραγε” αντέδρσε, προσαρμόζεται, εντείνει;

    2. Ριχτους πουτιν κατακεφαλα. καψε τους και στηλτους στην κολαση διοτι αυτοι οι δολοφονοι τεσταρουν την αντιδραση οποτε θα δρασουν αναλογα.. γαμα τους τα πρεκια

    Leave a Response