ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΕΑ ΣΤΗ ΝΔ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΤΩΣΗΣ: ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ – «ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ» – ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΝΥΦΟΥΛΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κοινοποίηση:
1

Ουρά του Σαμαρά ο Μητσοτάκης, αδειάζει Γεραπετρίτη: Δεν προχωρούν οι συζητήσεις με Τουρκία – Συνεχίζονται οι παραβιάσεις, ανοιχτή πληγή η Κύπρος

Υπέκυψε στην πίεση από τα δεξιά του ο Πρωθυπουργός

Σε εξέλιξη είναι η 2η μέρα του μεγάλου Συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει τις εντυπώσεις, όχι τόσο πολύ για αυτά που είπε, όσο γιατί ευθυγραμμίστηκε σχεδόν με τη γραμμή Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός της χώρας αναφέρθηκε στην οικονομία τις χώρας, στις επενδύσεις, στο πώς βλέπει ο ίδιος το μέλλον, στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Τουρκία, εκεί που πραγματικά έκανε την μεγάλη… αλλαγή, πολιτική κωλοτούμπα και ιστορική αναδίπλωση για πολλούς.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι δεν βλέπει προοπτική στις συζητήσεις με την Τουρκία, βάζοντας τέλος – έστω προσχηματικά και για την ώρα –στις όποιες κατηγορίες.
Ο Μητσοτάκης ουσιαστικά έγινε ουρά του Αντώνη Σαμαρά και των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, υποκύπτει στην πίεση από τα δεξιά του και αδειάζει τον Γεραπετρίτη… σχεδόν ολοκληρωτικά.
Ποιος ξέρει μετά από το σημερινό ίσως ετοιμάζει να τον «κάψει» στον επόμενο ανασχηματισμό.
Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι μιλώντας με τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο, κατέληξε στο ότι δεν βλέπει «φως» για την οριοθέτηση ΑΟΖ. «Δεν σας κρύβω ότι δεν βλέπω περιθώριο λύσης με την Τουρκία στη βασική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο. Όμως, από την άλλη, βρισκόμαστε πια σε ένα σημείο συνομιλιών που μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα», είπε χαρακτηριστικά.
«Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη θέλει να ζήσουμε ειρηνικά με την Τουρκία. Νομίζω ότι με τις όποιες διαφωνίες που υπάρχουν πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ. Ως προς τα μεγάλα ζητήματα που γίνονται στον κόσμο.

Δεν αναφέρομαι στην εσωτερική ασφάλεια. Αναφέρομαι στις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις γιατί κάποιος κρατά σταθερά το τιμόνι.
Η συζήτηση με την Τουρκία μπορεί να συνεχίζεται. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα. Έχω ζήσει εποχές που οι ένοπλες δυνάμεις ήταν σε επίπεδο συναγερμού. Προφανώς εάν χρειαστεί θα το ξανακάναμε αλλά ευχόμαστε να μην χρειαστεί. Δεν πρέπει η διαφωνία μας να οδηγεί σε αχρείαστες εντάσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο Τουρκικός αναθεωρητισμός δεν ανανεώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Να θυμίσω τα Ίμια το 1996, να θυμίσω ότι παραβιάσεις είχαμε διαρκώς, να θυμίσω ότι υπάρχει η ανοικτή πληγή της Κύπρου είναι ανοικτή από το 1974.

Τι είδαμε τα τελευταία χρόνια; Το Τουρκολιβυκό. Είχαμε την απόπειρα εισβολής στον Έβρο. Είχαμε τον δύσκολο Αύγουστο του 2020 και μια περίοδο παρατεταμένης έντασης στην οποία η Ελλάδα έμεινε σταθερή στη θέση της.
Μετά τους σεισμούς υπήρξε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης. Έχουμε μια συνεργασία με την Τουρκία σε ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό. Ταυτόχρονα έχουμε την θωράκιση που θωρακίζουν τις σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας. Έχουμε διερευνήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε στον πυρήνα της κεντρικής διαφωνίας που έχουμε με την Τουρκία που είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Δε βλέπω προοπτική να γίνει αυτή η συζήτηση».

«Έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται στη Συρία»

«Νομίζουμε ότι για την Τουρκία η Ελλάδα είναι το μόνο που την απασχολεί. Έχει πολλά άλλα και ανοικτά μέτωπα. Αυτό που γίνεται στην Συρία είναι μια τεράστια αλλαγή για την Μέση Ανατολή.
Εμείς προφανώς έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται στη Συρία. Για τρεις λόγους. Γιατί είμαστε κοντά, γιατί είμαστε οι φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου και γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού προβλήματος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Προφανώς και μας αφορά ο πόλεμος στην Ουκρανία»

Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας, ανέφερε: «Πως γίνεται να μη μετέχει όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά την Ευρώπη. Το ζήτημα προφανώς και μας αφορά και μας αφορά για ένα λόγο ακόμα.
Πρέπει να σας πω ότι όταν ο Trump έθεσε για πρώτη φορά τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς προ των ευθυνών τους το 2017 είχε δίκιο. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά υπόψη την άμυνά της.
Εμείς προσερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση όχι απλά με την επιχειρηματολογία μας ισχυρή, αλλά και με το κεκτημένο μιας χώρας η οποία δαπανά πάνω από το 3% στην άμυνά της».

«Η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία»

«Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα η οποία σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια είναι πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και έχει προχωρήσει στην ενίσχυση συμμαχιών, είναι μια χώρα η οποία συμμετέχει και διαμορφώνει την ατζέντα του μέλλοντος.
Πιστεύω ότι είναι μια χώρα η οποία μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Πώς μπορεί κάποιος να κάνει μια μεγάλη επένδυση στις ένοπλες δυνάμεις αν αυτή δεν στηρίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά».

«Κρινόμαστε με βάση την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας»

«Όταν εμείς ως κυβέρνηση ταχθήκαμε με την πλευρά της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας γνωρίζαμε ότι ήταν μια κίνηση που δεν είχε μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία.
Όταν υψώσαμε το ανάστημά μας και προστατέψαμε τα σύνορά μας στον Έβρο δεν το κάναμε επειδή ήταν δημοφιλές, αλλά το κάναμε επειδή ήταν σωστό. Εκεί κρινόμαστε βάση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας»

«Η πορεία δεν ήταν ευθύγραμμη χωρίς αναταράξεις»

«Νομίζω ότι η πορεία δεν ήταν ευθύγραμμη χωρίς αναταράξεις. Για παράδειγμα τη δεκαετία του 80 πειραματίστηκε χωρίς να έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ.
Την προηγούμενη δεκαετία ξεκινούσε η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με ειλημμένη απόφαση από την αντιπολίτευση να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το καταστροφικό εξάμηνο που λίγο έλειψε να στείλει τη χώρα στα βράχια.
Όχι απλά ανήκουμε στη Δύση, αλλά είμαστε η Δύση. Ο πυρήνας των πολιτικών δυνάμεων ασπάζεται τις αξίες που αναφέραμε. Θέλω επίσης να τονίσω ότι αυτό αποτυπώνεται συχνά όχι μόνο στις δημόσιες τοποθετήσεις όπου είναι εύκολο κανείς να χρησιμοποιήσει την εξωτερική πολιτική για τον εσωτερικό διάλογο», κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Μπορει η κοινη γνωμη να θελει να ζησει ειρηνικα με την Τουρκια , ΟΧΙ ομως με καθε κοστος , δηλαδη ειρηνικα μεν , χωρις κατεβασμα παντελονιων δε , δηλαδη χωρις παραχωρηση κυριρχικων δικαιωματων στο Αιγαιο!! Και ο Κος Γεραπετριτης να σταματησει τις υποκλισεις και τις αγκαλιες και τα φιλια με τον Φινταν , γιατι γινεται γελοιος!! Πρεπει λεει να συζηταμε με την Τουρκια , τι συζητατε ;;;;;; Χρονια τωρα ολες οι κυβερνησεις διαλαλητε οτι δεν διεκδικουμε τιποτα απο κανεναν , αρα τι συζητατε , τι θα παραχωρησετε στην Τουρκια , η οποια διεκδικει τα παντα;;;;; Για να καταλαβω δηλαδη!! Και η κριτικη του Σαμαρα ειναι απολυτα σωστη!!

  2. Θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να ετοιμαστούμε για ένα πόλεμο με την τουρκία με ότι θυσία και αν χρειαστεί, για να καθαρίσουμε μια και καλή μ’ αυτό το καρκίνωμα, άλλωστε όπως μας έλεγαν και στο στρατό “τούρκος καλός μόνο ν…ος”. Εγώ θα δηλώσω παρόν εθελοντικά.

  3. Έντιμος Πόλεμος
    Ειρήνης Αισχράς
    Αιρετότερος

  4. ΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ “ΠΟΛΙΤΙΣΜΈΝΑ” ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ.

Comments are closed.