Μετά από 36 χρόνια η Αργεντινή στέφθηκε Πρωταθλήτρια Κόσμου κατακτώντας το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, καθώς επικράτησε της Γαλλίας στον μεγάλο τελικό με τον Λιονέλ Μέσι να πρωταγωνιστεί οδηγώντας την χώρα του στο… Έβερεστ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Ο αγώνας ήταν… διαφήμιση του ποδοσφαίρου, με την Αργεντινή να παίρνει προβάδισμα με το γκολ του Λιονέλ Μέσι και να διπλασιάζει με τον Άνχελ Ντι Μαρία μερικά λεπτά αργότερα. Η Γαλλία κατάφερε να αντιδράσει στα τελευταία δέκα λεπτά της κανονικής διάρκειας με τον Κιλιάν Εμπαπέ να σκοράρει δύο φορές και να στέλνει το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί ο Μέσι βρήκε ξανά δίχτυα, αλλά οι «τρικολόρ» δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη καθώς ο… συνήθης ύποπτος Κιλιάν Εμπαπέ έφερε το σκορ ξανά σε ισορροπία, με αποτέλεσμα να πάνε στα πέναλτι για να λύσουν τις διαφορές τους. Εκεί η Αργεντινή αποδείχθηκε ισχυρότερη και κατάφερε να φορέσει το στέμμα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους παίκτες να παίζουν δυναμικά και σκληρά πάνω στην μπάλα, γεγονός που ώθησε τον διαιτητή Σίμον Μαρτσίνιακ να κάνει τις απαραίτητες παρατηρήσεις προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Η Αργςεντινή προσπάθησε να φέριε την μπάλα στα καρέ του Λιορίς, όμως σε μια εναέρια μονομαχία με τον Μολίνα, ο Γάλλος τερματοφύλακας έπεσε στο έδαφος μετά από σπρώξιμο. Όπως φάνηκε είχε χτυπήσει στο στήθος και χρειάστηκε να λάβει την βοήθεια των ιατρών της ομάδας πριοκειμένουν να συνεχίσει να αγωνίζεται.
Σημειώνεται ότι σε ηλικία 35 ετών και 357 ημερών, ο Ουγκό Λορίς έγινε ο δεύτερος γηραιότερος αρχηγός που αγωνίζεται σε τελικό Μουντιάλ, πίσω μόνο από τον Ιταλό τερματοφύλακα Ντίνο Τζοφ (40 ετών και 133 ημερών), ενώ έγινε ο τερματοφύλακας με τα περισσότερα παιχνίδια σε Μουντιάλ (20), αφήνοντας πίσω του τον Μάνουελ Νόιερ.
Η «αλμπισελέστε» φάνηκε να έχει καλύτερα και πιο σταθερά πατήματα, γεγονός που φάνηκε στις καλές μεταβιβάσεις και τις επελάσεις από τα πλάγια, ενώ στο 22ο λεπτό ο ΝτιΜαρία πήρε την μπάλα από τα αριστερά, πέρασε τον Ντεμπελέ ο οποίος προσπάθησε να τον προλάβει αλλά μετά από μια επαφή έπεσε στο έδαφος και κέρδισε πέναλτι. Ο διαιτητής έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα, παρόλο που το μαρκάρισμα του Γάλλου δεν ήταν τόσο σκληρό.
Την εκτέλεση ανέλαβε ο Λιονέλ Μέσι που έστειλε τον Λιορίς στην δεξιά του γωνία και την μπάλα στην αντίθετη πλευρά, ανοίγοντας το σκορ στην αναμέτρηση όπου έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια στο θεσμό, φτάνοντας τα 26 και αφήνοντας στη 2η θέση τον Λόταρ Ματέους.
Την στιγμή που η Γαλλία προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί και να ψωάξει τρόπο να φέρει το σκορ σε ισορροπία, οι Αργεντινοί κατάφεραν να κλέψουν την μπάλα και με τον Μέσι ως οργανωτή βγήκαν στην αντεπίθεση. Ο αρχηγός της ομάδας πάσαρε στον Μακ Άλιστερ που με την σειρά του έβγαλε τον Ντι Μαρία μόνο του απέναντι στον Λιορίς, με τον 34χρονο επιθετικό να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και να γράφει το όνομά του στην λίστα των σκόρερ, στο 36ο λεπτό.
Μερικά λεπτά πριν την λήξη του πρώτου μέρους, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ αποφάσισε να κάνει δύο αλλαγές καθώς δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από όσα έβλεπε στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να βγάλει τους Ζιρού και Ντεμπελέ αντικαθιστώντας τους με τους Τουράμ και Κολό Μουανί. Η Γαλλία μπήκε στο δεύτερο μέρος με σκοπό να πετύχει ένα γρήγορο γκολ, όμως οι Αργεντίνοι ήταν καλά προετοιμασμένοι και δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να δημιουργήσουν τις συνθήκες και να απειλήσουν. Έτσι το σύνολο του Λιονέλ Σκαλόνι πήρε την μπάλα στα πόδια της και κράτησε την κατοχή δείχνοντας ότι μπορεί να διαχειριστεί το παιχνίδι.
Στο 80’ Κολό Μουανί έκανε ένα εξαιρετικό σπριντ αφήνοντας πίσω του τον Οταμέντι, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να το κλέψει την μπάλα και χρησιμοποίησε τα χέρια του για να τον σταματήσει με αποτέλεσμα να τον ρίξει μέσα στην περιοχή και ο Γάλλος παίκτης να κερδίσει πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Κιλιάν Εμπαπέ που επέλεξε να στείλει την μπάλα στην δεξιά γωνία του Μαρτίνεζ, αλλά παρόλο που ο Αργεντινός γκολκίπερ μάντεψε σωστά δεν κατάφερε να την σταματήσει και η Γαλλία μείωσε σε 2-1.
Έτσι οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάμπ πήραν το ψυχολογικό αβαντάζ από την επίτευξη αυτού του τέρματος και στην αμέσως επόμενοι επίθεσή τους κατάφεραν να σκοράρουν ξανά, όταν ο Κομάν έκλεψε από τον Μέσι και σέντραρε στον Κιλιάν Εμπαπέ που με το κεφάλι πέρασε την μπάλα στον Τουράμ, ο οποίος με την σειρά του επέστρεψε την πάσα και ο νεαρός άσσος έγραψε το 2-2 με όμορφο πλασέ.
Το «ξέσπασμα» της Γαλλίας είχε ως αποτέλεσμα ο αγώνας να έχει μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι το σφύριγμα της λήξης, όμως το σκορ δεν άλλαξε κι έτσι το 2-2 παρέμεινε μέχρι το σφύριγμα της λήξης του διαιτητή (90’ + 8 λεπτά λόγω καθυστερήσεων) με αποτέλεσμα οι ομάδες να συνεχίσουν στην παράταση. Το πρώτο δεκαπεντάλεπτο κύλησε με την Γαλλία να προσπαθεί αρκετά για να πετύχει ακόμα ένα τέρμα, όμως η Αργεντινή ήταν αυτή που είχε τις πιο μεγάλες ευκαιρίες αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει λόγω της καλής αμυντικής λειτουργίας των «τρικολόρ».
Οι ισορροπίες στο παιχνίδι όμως άλλαξαν στον 108’ όταν ο Μέσι πάσαρε στον Μαρτίνες ο οποίος με την σειρά του σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά ο Λορίς απέκρουσε αρχικά, με τον Μέσι να παίρνει το ριμπάουντ και να σκοράρει. Σημειώνεται ότι ο Κουντέ έδιωξε μέσα από την εστία αλλά η μπάλα είχε περάσει την γραμμή.
Δέκα λεπτά αργότερα, η Γαλλία κέρδισε ακόμα ένα πέναλτι καθώς το σουτ του Εμπαπέ εκτός περιοχής, σταμάτησε στο χέρι του Μοντιέλ, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να δείξει την άσπρη βούλα. Ο Εμπαπέ έστησε την μπάλα και με ένα πολύ ψύχραιμο χτύπημα σκόραρε για ακόμα μία φορά, φτάνοντας τα τρία γκολ στην αναμέτρηση.
Έτσι έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ-τρικ σε τελικό Μουντιάλ μετά τον Τζεφ Χάρστ στο 4-2 της Αγγλίας επί της Γερμανίας το 1966.
ΚΟΝΤΟΣ 1,60μ. ΠΟΥΤΣΑ 2,00 ΜΕΤΡΑ.
ΓΑΛΛΙΔΕΣ ΤΣΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΞΕΚΩΛΙΑΣΑΝΕ.
AΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΜΙΚΤΗ ΚΟΣΜΟΥ θύμιζε αυτός ο φοβερός αγώνας
ΠΟΥ ‘ΣΑΙ ΡΕ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΑ ΤΟ ΔΗΣ….
Ο Βασιλιάς στο θρόνο του
H Γαλλία έχασε επειδή δεν είχε μαύρο τερματοφύλακα.
ΚΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΥΡΕΣ ΛΟΥΓΚΡΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ.
Ο κουραδοπολωνος παιζει να τα έχει αρπάξει απο τους καταριανους αραβοπουστες φασίστες.
Επί τέλους !!
Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ νίκησε την Πολυ-Εθνική των Γαλλικών Αποικιών !!
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ και στην πολιτική αρένα παγκοσμίως !!
Γιατί, οι Αργεντινέζοι τί είναι;;; Εκεί βρίσκονταν ανέκαθεν, ή ήρθαν από τήν Ευρώπη;;; Κάποιοι άλλοι λαοί βρίσκονταν στόν τόπο τής Αργεντινής κι εξολοθρεύθηκαν…
Και οι Αργεντινοι μαζεματα από Ευρωπαικες χωρες βρε, δεν έχουν διαφορα με τους άλλους.
Απόγονοι μεταναστών είναι όλοι.
Και οι Γύφτοι της Αργεντινής είναι ένα πολυφυλετικο και πολυεθνικό συνονθύλευμα! Με ντόπιους Ινδιάνους, Ισπανούς κατακτητές. Και αργότερα πολλούς Ιταλούς και Γερμανούς μετανάστες.