Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για την τουρκική εξωτερική πολιτική .
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία προτιμά «να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα ως πακέτο» κι αν είναι δυνατόν «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Έκανε επίσης λόγο για ζητήματα που αφορούν την «τουρκική μειονότητα», όπως είπε για τη μουσουλμανική μειονότητα, και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία μπορούν να πολιτικοποιηθούν υπερβολικά.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε:
«Εμείς προτιμούμε να εξετάζουμε ως πακέτο όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στο Αιγαίο, των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και των ζητημάτων που αφορούν στην “τουρκική” μειονότητα.
Προτιμούμε να τα εξετάζουμε όλα μαζί και, εάν είναι δυνατόν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν βρίσκουμε σωστό να υπερπολιτικοποιούμε τα ζητήματα. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, ειδικά στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία μπορούν να πολιτικοποιηθούν σε υπερβολικό βαθμό.
«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια θετική ατζέντα, με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (σ.σ. win-win, καζάν-καζάν). Χωρίς να θίγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, στοχεύουμε να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα διά της επισήμου οδού και να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες.
Το Αιγαίο Πέλαγος, που είναι ένας επίγειος παράδεισος, πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή οικονομικής ευημερίας για τις χώρες μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί.
«Πιστεύω ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με λύσεις, όταν υπάρξει η απαραίτητη ωριμότητα και από τις δύο πλευρές. Οι αναζητήσεις και οι συζητήσεις μας με τους Έλληνες συνομιλητές μας είναι άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στο πλαίσιο επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο».
Σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ναμίκ Ταν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην αρμόδια επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης, ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και ότι η παρούσα κυβέρνηση μπλοκάρει το δρόμο για την Τουρκία στο θέμα αυτό, ο Χακάν Φιντάν απάντησε:.
«Ασφαλώς, δεν συμφωνούμε με αυτόν τον ισχυρισμό. Σε τέτοια θέματα τίθεται σε εφαρμογή η τέχνη που λέγεται διπλωματία και στρατηγική. Ενώ συνεχίζεις να διαφυλάσσεις τα συμφέροντά σου σε ένα θέμα, δεν πρέπει να επιδεινώνεις τη θέση σου σε άλλα σημεία, αντίθετα, πρέπει να τις βελτιώνεις. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, θα πρέπει να κανείς τις σωστές κινήσεις και να αναπτύξεις τις σωστές μεθόδους».
«Το ιστορικό λάθος που διέπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό ήταν να εντάξει την Κύπρο στην κατάσταση που είναι. Αυτό ωθεί ορισμένα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις. Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα στο νησί.
Η Τουρκία έχει ένα παρελθόν εκεί, οι Τούρκοι έχουν ένα παρελθόν εκεί. Δηλαδή, υπάρχουν οι σφαγές που βιώθηκαν εκεί. Στη συνέχεια, έγινε η “ειρηνευτική επιχείρηση” (σ.σ. τουρκική εισβολή).
Μετά υπήρξε η θετική προσέγγιση της Τουρκίας στις προτάσεις που έφερε η διεθνής κοινότητα. Υπάρχει το δημοψήφισμα στο νησί».
«Με δεδομένες τις πραγματικότητες αυτές, εμείς δεν συνομιλούμε για το θέμα της λύσης με την ΕΕ, αλλά με τα Ηνωμένα Έθνη. Όσο δεν υπάρχει αυξημένη ένταση σε αυτό το θέμα, όσο υπάρχουν καλοπροαίρετες προσπάθειες, θεωρώ ότι η ΕΕ δεν θα θελήσει να εισέλθει σε ένα πεδίο σοβαρής κρίσης, επιβαρύνοντας τα υφιστάμενα προβλήματα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ είναι να δείξουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε καλοπροαίρετες λύσεις. Θέλουμε λύση που να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα λειτουργική πραγματικότητα στο νησί.
Δηλαδή, εμείς δεν επιβάλλουμε καμία λύση. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός ότι εμποδίζουμε το δρόμο της Τουρκίας (σ.σ. προς την ΕΕ) είναι τελείως εκτός πραγματικότητας».
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΙΚΑ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΤΤΟΙΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΤΤΟΙΟ Μ..ΛΑΚΑ ΛΑΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
Για ποια λύση και φιλία μιλάνε οι Μογγόλοι ; 400 χρόνια βίαζαν έσφαζαν έκαιγαν εκκλησίες , έπαιρναν τα μωρά μας ! Από 7 πολυπληθεστερη χώρα στα αρχαία χρόνια καταντήσαμε να κοντεύουμε να εξαφανιστούμε ! Τούρκος καλός μόνο νεκρός !
Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ!
Μιλαει ακριβως οπως σκεφτονται ολοι οι μογγολοι.
Καζαν καζαν δηλαδη τα δικα σας δικα μας και μη βγαζετε στη φορα το ολο θεμα αλλα να το συζηταμε κρυφα για να σας τη φερουμε μιας και εισαστε κοροϊδα γκιαουρηδες.
Αυτα μας λεει ο σκατομογγολος
Τοσα χρόνια μας εμπαίζουν οι Τούρκοι και οι Έλληνες πολιτικάντηδες μιλούν για Ελληνοτουρκική φιλία και λύση του Κυπριακού ακόμα και τώρα που στην κατεχόμενη Κύπρο πάνω απο το 80% του πληθυσμού δεν είναι Τουρκοκύπριοι αλλά έποικοι απο την Τουρκία. Δεν υπάρχει λύση χωρίς πόλεμο με τους Τούρκους είναι απαραδεκτο να υποχωρεί συνεχώς η Ελλάδα και να μην κάνει τα ανάλογα αντίποινα. Οταν αυτοι έδιωκαν τους Ελληνες απο την Κωνσταντινούπολη έπρεπε και η Ελλάδα να κάνει το ίδιο με τους μουσουλμάνους στην Θράκη
Να προσέχει αυτό το έκτρωμα του ΕΛΙΑΜΕΔ όταν σκύβει μήπως κάποιος Ωραίος ως ΕΛΛΗΝ του τη φυτέψει.
Καθάρματα.