Για δέκα ημέρες απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων σε Μαγνησία και Κόρινθο.
Η απόφαση ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα με τον υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ, αλλά και της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.
«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας.
Και πρόσθεσε «Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.
Στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.
Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.
Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο.
Απαγόρευση μετακίνησης στον μοσχαροτσιάρα, ουστ κοπρίτη.
Aπαγορευση μετακινήσεως,???
Και πως θα ψηφίσουν οι ετεροδημοτες?
ότι τα ζώα βγαίνουν θετικά σε κάποιο τεστ και ότι αυτό έχει κάποια σημασία, τα σφαγμένα τι τα έκαναν;;;; απλά τα έθαψαν;;; δεν μπορούσαν να καταναλωθούν;;;;; μιλάμε για εξόφθαλμη καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής και της τροφής, τα ίδια που έγιναν με το Ψευδο19 όπου διέλυσαν τα πάντα για κάποια φαντασιακή ασθένεια που υπήρχε μόνο στο δελτίο του Ευαγγελάτου
Εάν είχαμε κομμουνισμο δεν θα είχαν κολλήσει τα πρόβατα σύφιλη.
Αχ κακομοιρη ελλαδα με πολιτικους πιονια στα χερια ξενων που μας αγαπουν πολυ
41%
….ΤΑ ΝΕΟΤΑΞΑΚΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΕΑΣ….
Εμπιστοσύνη στη μοσχαροκεφαλή τον Τσιάρα, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο μέχρι να τους κυνηγήσουμε.
Εν το μεταξύ ο υπουργός είπε τα Ρουμάνικα που είναι άρρωστά τα κρατάμε 3 ημέρες ψυγείο και είναι εντάξει για να καταλάνωση μιας και η ασθένεια δεν είναι επικίνδυνη ούτε για τους ανθρώπους ούτε για να ζωντανά.
Απλά καταστρέφουν την κτηνοτροφία εσκεμμένα. Όταν το λέγαμε το 2020 ότι θα έρθει αυτό μας έλεγαν ψεκασμένους.
Κατασταση πλασματικη για κλαμματα μαλλον! Δωστε αποζημιωσεις απ τα πολλα δανεικα της “αναπτυξης” και φερτε προβατα απο το Αφγανισταν! Τη παντελονα σας μην ξεχασετε μονο!