ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΣΕ ΑΚΡΑΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΟΣΜΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΕ ΣΩΡΕΥΣΗ ΥΠΕΡΚΕΡΔΩΝ

    Κοινοποίηση:
    akriveia

    Σε νέα ακραία επίπεδα διαμορφώνεται από χθες η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που κινείται με ανεξέλεγκτο πλέον ρυθμό και έντονη… οσμή αισχροκέρδειας που καταλήγει σε σώρευση υπερκερδών.

    Ειδικότερα χθες η χονδρεμπορική τιμή εκτινάχθηκε στα 219,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 72,7% σε σχέση με την αντίστοιχη προχθεσινή -ήδη αρκετά υψηλή- τιμή (126,98 ευρώ). Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε, μετά τις Βουλγαρία και Ρουμανία (με 229,24 ευρώ/μεγαβατώρα), κι ενώ η πανάκριβη τελευταίως Ουγγαρία, που από την κυβέρνηση Ν.Δ ταυτίστηκε με την ακρίβεια στην εγχώρια αγορά και την ξενόφερτη κρίση, βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, στα 120,45 ευρώ, εμφανίζοντας ενδεχομένως σημάδια ομαλοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέγιστη τιμή ημέρας έφτασε χθες σε δυσθεώρητα επίπεδα αγγίζοντας στις 9 το βράδυ τα 850 ευρώ/μεγαβατώρα! Συνυπολογίζοντας και το σημερινό άλμα, πλέον η μέση τιμή Ιουλίου (1-22/7) σκαρφαλώνει στα 142,27 ευρώ/μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο 2023 (156,24 ευρώ), μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, ενώ είναι ακριβότερη κατά σχεδόν 44% σε σχέση με την αντίστοιχη μέση τιμή του Ιουνίου, κατά 75,5% έναντι του Μαΐου και κατά 136,7% συγκριτικά με εκείνη του Απριλίου. Προφανώς οι τεράστιες αυξήσεις θα μεταφερθούν στη λιανική μέρος των οποίων αναμένεται να συγκρατηθεί από τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ν.Δ και μόνο για τα νοικοκυριά, ενώ μικρομεσαίοι (επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι), επιχειρήσεις και βιομηχανία μένουν έρμαια της…ελεύθερης αγοράς. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον, ενώ τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν επαρκούν, σχολιάζει ο πρόεδρος των βιομηχανικών καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ), Αντώνης Κοντολέων. Σε δήλωσή του επισημαίνει ότι εδώ και δύο εβδομά[1]δες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800 ευρώ/μεγαβατώρα, εντοπισμένες σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής, που δεν ξεπερνάει τα 150 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και όσων λιγνιτικών λειτουργούν), ενώ και οι τιμές στο Hupex (το χρηματιστήριο ενέργειας της Ουγγαρίας) πέφτουν.

    Ο ίδιος τονίζει ότι «κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές στην Ουκρανία και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας».

    Ρεπορτάζ εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    8 Σχόλια

    1. Τα rooms to let είναι γεμάτα, ο κόσμος έχει χρήμα, κόψτε την κλάψα.

    2. Αν δεν ξεσηκωθουμε … οπως πρεπει ολοι μας αυτοι θα καταστρεψουν τα παντα

    3. Ξερετε γιατι ανεβαίνει η τιμη;για να σου πουν θελουμε περισσότερη πράσινη ενεργεια αρα πιο πολλα Φ/Β και ανεμογεννήτριες οποτε πουληστε τα πλεον αγονα χωραφια σας ..

    4. ακαμα δεν ακουσα τι εκαναν για τισ διακοπεσ ρευματοσ,,, οκ η δεη ειναι λαμογια και το ξερουμε,,,
      η ala carte δικαιοσινη? πηγε για μπανια? εδω δεν μενει κανεισ?
      στειλτε επισημα mail να μαθουμε και εμεισ! δεν μασ απαντανε και οταν το κανουν το κανουν με μια cope-paste απαντηση,μονο για να βγαλουν την υποχρεωση!!!

    5. Μεγάλο το κλέψιμο με το ρεύμα. Το κράτος μαζί με τις εταιρίες κάνουν καθαρή ληστρική επιδρομή κατά των Ελλήνων.

      1. Πόσο δίκιο έχεις , γιατί δεν ξεσηκώνεται κάνεις δεν να καταλάβω.

        1. μεθοδικά …χρόνο με το χρόνο με προπαγάνδα και κοινωνική μηχανική κοίμισαν και εκβίασαν τον Έλληνα δυστυχώς , όσες φορές βγήκαμε στους δρόμους η είδηση δεν έπαιξε στα κανάλια , αν δεν μαζικά δεν υπάρχει ελπίδα

    6. Χεστηκαμε! Ο Ελληνισμος και η Ορθοδοξια θα επιβιωσουνε ο Μητσοτακης να παρακαλαει το Θεο!

    Comments are closed.