ΝΕΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑ! ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ – ΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΤΗ… ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ

Κοινοποίηση:
GHGHGH

Ο προσωπικός γιατρός είναι νόμος του κράτους για ακόμα μία φορά, καθώς η κυβέρνηση μέσα από νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να μασκαρέψει την αποτυχία της στην υπόθεση του συγκεκριμένου θεσμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εκφράστηκαν σφοδρές αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικό πεδίο σύγκρουσης είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τον προσωπικό γιατρό, εάν επιθυμούν να συνεχίζουν να εξετάζονται από εκείνον που ήδη επισκέπτονται ή εάν δεν βρίσκουν κάποιον στη γειτονιά τους.

Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο, οι αγροτικοί γιατροί και οι ειδικευόμενοι γιατροί αναλαμβάνουν ρόλο προσωπικού γιατρού όπως και οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί, ενώ στη μάχη θα μπουν και οι Παιδίατροι παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως συνεννόηση με τις επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν τον κλάδο. Ο ιατρικός κόσμος αμφιβάλλει για την επιτυχία του νέου εγχειρήματος, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από την επιστημονική κοινότητα να συμμετάσχει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι αγροτικοί γιατροί και οι ειδικευόμενοι επελέγησαν για να γίνουν προσωπικοί γιατροί παρότι δεν έχουν κατάλληλη εκπαίδευση. Οι ιατρικοί σύλλογοι σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατόν μη ειδικευμένοι γιατροί να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω ενός συγκεκριμένου ρόλου όπως είναι αυτός του προσωπικού γιατρού.

Η διαχρονική πληγή

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, το κενό στην πρωτοβάθμια φροντίδα είναι εμφανές όταν κάποιος επισκεφθεί τα επείγοντα εφημερευόντων μεγάλων νοσοκομείων του κέντρου και της περιφέρειας.

Από τους 1.000 ασθενείς που επισκέπτονται τα επείγοντα εισάγονται λιγότεροι από 200 ασθενείς.

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει αναλυτικά τα εξής: «Οι περισσότεροι των υπολοίπων 800 ασθενών θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και να μην φθάσουν στο νοσοκομείο. Είναι διαχρονική παταγώδης αποτυχία του συστήματος. Έτσι, οι ασθενείς από την ώρα προσέλευσης στα νοσοκομεία μέχρι την εξέταση είναι αναγκασμένοι να περιμένουν και 8 ώρες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η κτιριακή αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα βοηθήσει ώστε να γίνουν πιο αξιοπρεπείς, πιο ανθρώπινες οι συνθήκες για τους ασθενείς. Δεν λύνει όμως το πρόβλημα των πολύωρων αναμονών. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα θα λυθεί με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία για να ενισχυθούν τα επείγοντα. Να υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές για λειτουργούν περισσότερα ιατρεία εξέτασης, να γίνονται πιο γρήγορα οι διαγνωστικές εξετάσεις, να υπάρχουν περισσότεροι τραυματιοφορείς. Υπάρχουν αυτόνομα ΤΕΠ σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν κανένα γιατρό και τα καλύπτουν γιατροί από τις κλινικές».

Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει πως το 52% των ασθενών που προσέρχονται και εισάγονται στα επείγοντα σε μέρες εφημερίας προέρχονται από την περιφέρεια. «Τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία θώρακα, μία γενική αίματος» επισημαίνει. Εκτιμά πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απέτυχε: Έχουν εγγραφεί εως τώρα 3.500 γιατροί ως προσωπικοί, εκ των οποίων μόνο 1.200 ιδιώτες. Οι 2.300 γιατροί που εγγράφηκαν εργάζονται στα Κέντρα Υγείας και δεν προλαβαίνουν να ασκήσουν το καθήκον του προσωπικού γιατρού. Οι 1.300 ιδιώτες γιατροί που εγγράφηκαν δεν ασκούν τις αρμοδιότητες του οικογενειακού γιατρού που προβλέπει ο νόμος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει το εξής παράδοξο: «Πριν χρόνια οι πολίτες πήγαιναν σε ιδιώτες γιατρούς ή και τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ και με το ασφαλιστικό βιβλιάριο εξεταζόνταν δωρεάν. Τώρα πληρώνουν 50 ευρώ την εξέταση και 10 με 20 ευρώ την συνταγογράφηση. Που είναι η δωρεάν περίθαλψη;» καταλήγει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Μην ξεχνάτε, τα 1.3ΤΡΙΣ χρέος σε ρέπος, είναι τα λεφτά που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες για το ΕΣΥ, τα οποία τα τρώνε οι κυβερνήσεις τη στιγμή που θα μπουν στο λογαριασμό του ΕΣΥ από το προϋπολογισμό.

    Και δεν είναι μόνο το ΕΣΥ φυσικά, αλλά σχολεία, πανεπιστήμια, ΣΤΡΑΤΟΣ, τα ΠΑΝΤΑ.

    Οι μισθοί και συντάξεις στα παραπάνω πληρώνονται από ΑΛΛΟ κωδικό στο προϋπολογισμό, μην τα μπερδεύετε.

  2. Πρέπει να καταργηθεί η ιδιωτική.ιατρική.
    Επειδή αναφορά σε Γεννηματά.
    Ένας νόμος για ίδρυση του ΕΣΥ μόνον με καλές προθέσεις.
    Τότε άρχισε η διαφθορά και τα φακελάκια στους ιατρούς.
    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες της αποφάσεις η κατάργηση της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην τότε κρατική τηλεόραση.
    Ο Γεννηματάς απεβίωσε 55 ετών από καρκίνο του πνεύμονα. Κάπνιζε τρία πακέτα ημερησίως.
    Το ίδιο μήνα και η Μελίνα Μερκούρη από την ίδια ασθένεια.
    Αυτή τουλάχιστον ήταν 75 ετών.

  3. ΛΟΓΙΚΟ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΟΥΣ ΝΤΖΑΜΠΕ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ ΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ……..

  4. Οι κρατησεις του κοσμου για την υγεια που πηγαν τοσα χρονια; Αερα πατερα στις τσεπες τους ; Δεν παμε καλα ! Κοντοζυγωνουν τα λογια του Αγιου Παισιου !….. Θα τους παρετε με τις πετρες !

  5. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι γιατί ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν έθεσε θέμα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή (εθνικό νόμισμα) καθώς φοβάται ότι η χώρα βρίσκεται σε μία αργή κατάρρευση η οποία θα ολοκληρωθεί τα επόμενα 25 χρόνια.

  6. ”ψηφιζω, στηριζω νδ-πασοκ-ΛΑΟΣ, αξια παλικαρια με οραμα για την Ελλαδα!”

    μετα τιμης
    ο μαζοχας μακακας ψηφοφορος

Comments are closed.