ΝΕΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ – ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΜΟΛΗΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΕΔΩ – Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Κοινοποίηση:
    turkey

    Την εκτίμηση ότι οι φονικοί σεισμοί σε Τουρκία – Συρία θα οδηγήσουν σε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα εκφράζει ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου, υπογραμμίζοντας ότι η επόμενη μέρα στη γείτονα χώρα θα σημαδευτεί με πόνο, απελπισία και οικονομική καταστροφή.

    Το μέγεθος του σεισμού, η έκταση των σεισμόπληκτων περιοχών -δέκα στο σύνολο μόνο στην Τουρκία- αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν νέο κύμα μεταναστών στη «Γηραιά Ήπειρο» που θα κληθεί να απορροφήσει τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στον δρόμο από τη συνεχόμενη τραγωδία.

    «Είναι δεδομένο το μεταναστευτικό κύμα διότι στις περιοχές που κυρίως επλήγησαν, διαβιούν πολλοί πρόσφυγες από τη Συρία, δεν είναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι πια απελπισμένοι και θα βρεθούν πάλι σε μετακίνηση προς την Ευρώπη, εκτός αν ο Ερντογάν χτίσει ξανά -όπως λέει- σε έναν χρόνο τα κτίρια που κατέρρευσαν», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής στο thesstoday.gr. Όπως εξηγεί ο κ. Τριανταφύλλου, η πρόθεση του Τούρκου Προέδρου ήταν να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία, όμως μετά την τραγωδία, πολλούς από αυτούς τους πρόσφυγες θα τους επαναπατρήσει σε εκείνη την περιοχή.

    «Το προσφυγικό με το πέρας του χρόνου θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία. Εκτιμώ ότι οι Τούρκοι θα αντιδράσουν στο να απορροφήσει η Τουρκία πρόσφυγες από τη Συρία. Επίσης, θα πρέπει να δούμε αν το κύμα μεταναστών θα γίνει οργανωμένα ή μεμονωμένα, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη», επεσήμανε ο καθηγητής.

    Δεν θα μείνει ανεπηρέαστη ούτε η Κύπρος

    Όπως σε κάθε διεθνή κρίση -Συρία, Αφγανιστάν- έτσι και σε αυτή την περίπτωση, μεταξύ των χωρών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το επικείμενο κύμα μεταναστών, θα είναι και η Ελλάδα, ενώ διαφαίνεται ότι ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μείνει ανεπηρέαστη. «Εκτός από την Ευρώπη θα φανεί κάποια αύξηση και στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι πρόσφυγες από τη Συρία δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα σε Ιορδανία – Λίβανο: Αυτές οι χώρες έχουν αφόρητη πίεση από μετανάστες» τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επίβλεψη των μεταναστευτικών ροών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του 2015.

    «Πιθανότατα να δούμε και μείγμα μεταναστών: Και από Συρία και από Τουρκία. Αν δεν κάνει σύντομα κάτι η κεντρική διοίκηση, αν δεν υπάρξει στήριξη και από το εξωτερικό για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με τα άτομα που δεν έχουν πού να μείνουν αλλά και για δουλειά, μπορεί να προκύψουν και Τούρκοι μετανάστες, αλλά βέβαια, το πιο λογικό είναι οι Τούρκοι είναι να μεταναστεύσουν σε άλλες πόλεις της χώρας» σημείωσε.

    Οι εικόνες με τις συγκλονιστικές διασώσεις των ελληνικών αποστολών στα συντρίμμια έχουν ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με τους Τούρκους να ευχαριστούν δημόσια και μάλιστα στα ελληνικά την άμεση ανταπόκριση της χώρας μας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αλλαγή της κοινής γνώμης στην Τουρκία εκτιμάται πως έχει αλλάξει πολύ θετικά, όμως στο επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων εγείρονται ερωτηματικά για τη διάρκεια αυτής της προσωρινής «συμφιλίωσης».

    «Προσωρινά θα αλλάξουν οι σχέσεις των δύο χωρών, αλλά δεν ξέρω αν θα έχει διάρκεια. Δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά, στο τραπέζι βρίσκονται και οι σχέσεις Τουρκίας – Δύσης. Μια μέρα πριν τον σεισμό η τουρκική καμπάνια χτυπούσε τη Δύση, ενώ από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση υποσχέθηκε ότι αν κερδίσουν τις εκλογές θα γίνει άνοιγμα προς Δύση – ΝΑΤΟ, με τον Ερντογάν να απαντάει ότι είναι τα “δεκανίκια” των Συμμάχων. Επειδή όμως τώρα, είναι πιο ευάλωτος, κάνει μια θεαματική στροφή επειδή έχει ανάγκη τη Δύση και αυτό ή θα έχει θετικές επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά ή θα τα ζυγίσει ώστε να δει τι τον συμφέρει», τόνισε ο Δημήτρης Τριανταφύλλου.

    Και συνέχισε: «Στην παρούσα φάση το θετικό είναι η αλλαγή της κοινής γνώμης που τον προηγούμενο καιρό “βομβαρδιζόταν” από τα ΜΜΕ με επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Τα τουρκικά κανάλια την προηγούμενη εβδομάδα “χτυπούσαν” την Ελλάδα και τώρα άλλαξε η ατζέντα, λένε “μπράβο”. Αυτό όμως, θέλει διάρκεια».

    Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων κατά τη διάρκεια του σεισμού βρισκόταν -και παραμένει- στην Κωνσταντινούπολη. Όπως όλοι, έχει συγκλονιστεί από το βαρύτατο πένθος που βιώνει η Τουρκία, αυτό όμως που τον έχει συγκινήσει είναι το παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους, ενώ είναι βαθύτατα προβληματισμένος για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στη γείτονα χώρα από το «χτύπημα του Εγκέλαδου».

    «Ο τουρκικός λαός είναι σε βαρύ πένθος, ωστόσο υπάρχει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης. Βέβαια, όλοι σκέφτονται τις επιπτώσεις και ειδικά την ανεργία, σε μια χώρα που περνάει ήδη οικονομική κρίση. Η πρώτη σκέψη που κάναμε όταν μάθαμε για τον σεισμό είναι ότι αν αυτό συνέβαινε στην Κωνσταντινούπολη, τι θα γινόταν; Εδώ και χρόνια ακούμε ότι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός στην Πόλη, θα άντεχαν οι υποδομές που υπάρχουν;» διερωτήθηκε ο καθηγητής, ο οποίος μάλιστα, εκτιμά πως οι εκλογές στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

    «Πιστεύω ότι θα γίνουν εκλογές. Η πολιτική ζωή είναι πολύ έντονη. Η αναβολή είναι πλήγμα γιατί αμφισβητείται μετά η νομιμότητα του Ερντογάν. Η αίσθησή μου είναι ότι θα τα δώσει όλα για όλα για να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους. Δεν τον συμφέρει να τις αναβάλει γιατί έτσι θα κερδίσει περισσότερους πόντους η αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    18 Σχόλια

    1. Η Γερμανία έχει πολλούς τούρκους μετανάστες.

    2. Αυτο ειναι το μονο σιγουρο οτι παλι εμεις θα τους λουστουμε και οι ουγγροι θα αρνουνται οπως παντα να παρουν κι αυτοι καποιους ασε που θ αρχισουν να μας γυρνανε και πολλους απο αλλα κρατη

    3. Χαρά οι μκοάκηδες δουλέμποροι και οι αλληλέγγυοι.Ήδη η σούφρα τους ανοιγοκλείνει από χαρά.Κι άλλοι επιβήτορες για την αχριστερά των ηλιθίων

    4. Έτσι εξηγείτε από την πρώτη ημέρα του σεισμού τα τσοντοκάναλα παιζαν συνέχεια εικόνες από Τουρκία μόνο το τονίζω μόνο… Και έβγαλα συμπέρασμα κάποιο λακο έχει η φάβα πέρα από το γλύψιμο στον ερντογαν του τύπου να εμείς σας βοηθάμε, λες και ο ταγιπ δεν το κατάλαβε τι κοταρες προδότες έχουμε και μόλις καταλαγιάσει όλο αυτό θα μας κάνει πάλι πλάκα, να μην παρεξηγηθώ… Καλα κάναμε και στείλαμε βοήθεια αλλά όχι γλύψιμο ρε που στη μου

    5. Εάν δείτε και ψάξετε τής περιοχές που έγινε ο σεισμός, το 80% είναι χριστιανοί και Αρμένιοι , για αυτο ο ερντογαν δεν βοηθάει καθόλου ,,, … το άρθρο δεν στέκει… κρίμα το ίδιο μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και εδώ. ένα άρθρο γεμάτο μίσος….

    6. Τελικά τα προβλήματα άλλων τα πληρώνει η Ελλάδα. Τη τυχερό πού έχουν όλοι η λάθρο με τους βλαμέμους κοιμησμένους Έλληνες να δέχονται τα πάντα! Εάν ήταν αντίστοιχα θα μας είχαν σφάξει. Ποιος λαός δέχεται εισβολή γονατίζοντας.

    7. ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΣΙΚΩΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΑΨΟΥΝ ΕΔΩ ΑΛΛΑ 10 ΡΙΧΤΕΡ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΙΣΕΙ

    8. Ναι, μετά τον σεισμό στην καθ’ ημάς Ανατολή, να εισβάλουν εκατομμύρια Ινδοπακιστανοί, Αφρικανοί και Κινέζοι.
      Θα τους υποδεχθούν Μηταράκης και Βούλτεψη.

    9. πρέπει να έρθουν όλοι να τους σώσω

    10. Δεν πιστευω οι Τουρκοι να ρθουν κατα δω οπως δεν το κανανε κι οι Σερβοι μετα το μακελειο της Γιουγκοσλαβιας απο τους χασαπηδες Κλιντον και Μπαιντεν! Αγαπανε τη Πατριδα τους! Απλα θα χρησιμοποιηθει ως προσχημα για τιποτα Συριακα μουσλιμια και…. χρωματιστους!

    11. Τοσα χρονια τι εκαναν αυτοι ;;; Καντε παιδια στην σειρα ;;; Καντε παιδια και απλωστε τα στην γη ;;;; Αυτοι παιδια και η ευρωπη οχι.Τωρα τι γινεται; Να παει ο μογγολος να βγαλει οτι χρυσο μαζεψε και να το δωσει στον λαο του .Εχει μαζεψει αρκετα για να τους θρεψει και οχι να ζηταει απο την δυση.Πρωτα απο τα δικα του και μετα απο τους αλλους.

    12. Εγώ λέω ότι θα φεύγουνε και τουρκοι όχι μόνο σύριοι με τόσα οικονομικά προβλήματα….. μιλάμε για 14 εκ. πλυθησμο να έχει χτυπηθεί.

    13. τρίβει τα χέρια της η κορούλα του βρωμο μογγόλου μητσοβλάχου με τη σσσσούουουπερρρρ ΜΚΟ.

      ΤΕΤΟΙΟ ΔΩΡΟ ! ΑΝΕΛΠΙΣΤΟ ΡΕ ΦΙΛΕ !!!! ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΙΙΙΖΟΟΚΟΟΟΜΠΙΙΙΙΝΕΕΕΕΣΣΣ!!!!

    14. Το παιχνίδι το έστησαν κιόλας, γι αυτό ψήφισαν για να πάρουν τα φαν τα σπίτια των Ελλήνων για να τα δώσουν σε όλους αυτα τα λαθραία που θα μας κουβαλήσει η κυβέρνηση εδώ ? Αντε ραγιάδες να δούμε πότε και αν ξυπνήσουμε?

    15. με συνοπτικές διαδικασίες φέρνεις 1.000.000 αφροασιάτες και χτίζεις χοτ-σποτ, δίνεις διαμερίσματα και επιδόματα οι οποίοι φυσικά δεν θα έχουν καμμία σχέση με τους σεισμόπληκτους αλλά δεν θα μπορείς να το αποδείξεις κιόλας….

      1. Ξέχασες το σημαντικότερο τους κανουν ψηφοφορους τους δια της ελληνοποίησης

    Comments are closed.