ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ- ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΕΣΤΗΣΕ ΜΟΥΦΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΣΕΠΩΣΕ 1,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ – ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ – ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ Η ΧΟΝΤΡΗ ΜΠΙΖΝΑ

Κοινοποίηση:
1

Υπόθεση απάτης σε ελληνικό πανεπιστήμιο αποκάλυψε η OLAF – Κατάφερε να στήσει μια ψευδή διεθνή επιστημονική έρευνα
Υπόθεση απάτης σε ελληνικό πανεπιστήμιο με πρωταγωνίστρια μια Ελληνίδα ερευνήτρια που κατάφερε να στήσει μια ψευδή διεθνή επιστημονική έρευνα για να καρπωθεί μέρος από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,1 εκατ. ευρώ αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Η περίπλοκη αυτή ιστορία ξεκίνησε όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χορήγησε 1,1 εκατ. ευρώ σε ελληνικό πανεπιστήμιο για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού έργου που θα διηύθυνε μια νεαρή επιστήμονας, της οποίας ο πατέρας εργαζόταν στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Το ερευνητικό έργο υποτίθεται ότι θα περιελάμβανε ένα δίκτυο με περισσότερους από 40 επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.

Η OLAF ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση όταν υπέπεσε στην αντίληψή της ο περίεργος τρόπος με τον οποίον καταβάλλονταν οι πληρωμές για τους διεθνείς ερευνητές. Οι επιταγές εκδίδονταν στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών, αλλά στη συνέχεια κατατίθεντο σε τραπεζικούς λογαριασμούς με πολλούς δικαιούχους. Οι υποψίες αυξήθηκαν όταν προέκυψε ότι οι επιταγές κατατέθηκαν προσωπικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς από την επικεφαλής Ελληνίδα επιστήμονα.

Οι ερευνητές της OLAF αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επιτόπιο έλεγχο στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Παρά τις προσπάθειες της επικεφαλής ερευνήτριας να παρεμποδίσει την έρευνα, η OLAF, με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών, απέκτησε πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ψηφιακά αρχεία και μπόρεσε να κατανοήσει το μέγεθος της απάτης.

Βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι η επικεφαλής ερευνήτρια είχε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνταν για να «πληρώνονται» οι διεθνείς ερευνητές και η ίδια έγινε δικαιούχος αυτών των λογαριασμών για να έχει πρόσβαση στα χρήματα.

Η OLAF ακολούθησε τα οικονομικά ίχνη και κατάφερε να αποδείξει ότι μεγάλα ποσά είτε αναλήφθηκαν σε μετρητά από την ίδια την Ελληνίδα επιστήμονα είτε μεταφέρθηκαν στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό της. Η OLAF ήρθε σε επαφή με ορισμένους από τους διεθνείς ερευνητές που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο και αποδείχθηκε ότι κανείς τους δεν γνώριζε ότι το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με το έργο, ενώ είχαν πλήρη άγνοια για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν ανοιχτεί στο όνομά τους.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και η OLAF προτείνει την ανάκτηση του ποσού των 190.000 ευρώ – ποσό που αντιστοιχούσε σε ψευδείς πληρωμές διεθνών ερευνητών – ενώ συστήνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ελλάδας να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες κατά των εμπλεκομένων.

Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Βίλε Ίταλα, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτή η έρευνα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η απάτη. Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές της OLAF. Η ικανότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση και να επαληθεύσουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για να πληρώνονται πλασματικά ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο ήταν στοιχείο ζωτικής σημασίας για να φτάσουν στο τέλος αυτής της υπόθεση απάτης με χρήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ – κάτι που θα μπορούσε να είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη των ερευνητών τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

  1. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη συγκεκριμένη αλυσίδα. Ή κάνω λάθος;

  2. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΤΟΥ ΤΣΕΡΛΑ;;;;

    ΑΓΓΕΛΙΚΉ ΑΧΑΡΝΑΊ

  3. Μια ζωη τα ιδια στα πανεπιστημια.Μιζα διαφθοτα κ νεποτισμος.Οποιος περασε απο ελληνικο πανεπιστημιο ξερει

  4. Χώρα μπουρδέλο. Να βγούμε στα μπαλκόνια να τους χειροκροτήσουμε.

  5. Γι αυτο βλεπουμε ακομη δεκαδες πορσε και φεραρι στους δρομους.κατι τετοια λαμογια τις εχουν.

  6. Γιατί δεν μας λες και σε ποιο Πανεπιστήμιο έγινε αυτό καθώς και το όνομα της ερευνήτριες? Αλλιώς η είδηση δεν έχει νόημα.

  7. Ονοματάκι το κορίτσι δεν έχει;

  8. Και χωρις απατη τα χρηματα μετακινουνται σε φιλους και ημετερους, ολοι στην μασα, δινονται εργασιες φοιτητων σε επιστημονικα εργα αντιγραφες απο οπου βρουν οι φοιτητες και καταχωρουνται ως επιστημονικα εργα. Προσφατα βγαλατε σε πρωτοσελιδο με τον λοιμωξιοκολο χρηματα γιατι δεν μας δειχνει και το επιστημονικο εργο…

  9. ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ Κ@ΡΙΟΛΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ NASA ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΓΑΖΑΝΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΑ??

Comments are closed.