“ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ” – ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Κοινοποίηση:
ΠΥΡΟΣΒ

Τους θυμόμαστε μόνο στα δύσκολα κι όταν τους έχουμε ανάγκη. Στις πυρκαγιές, στους απεγκλωβισμούς, στις αρρώστιες, στην πανδημία, παίρνουν τα εύσημα.

Αυτά και μόνο. Γιατί από μισθούς, ούτε οι πυροσβέστες, αλλά ούτε και οι νοσηλευτές, αμείβονται για τη δουλειά που προσφέρουν. Η λέξη «ντροπή» γραμμένη με κεφαλαία σε μαύρο φόντο δεσπόζει ως κεντρική εικόνα στη σημερινή ανάρτηση της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και  Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, ως απάντηση στα «ψίχουλα» που τους έταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Ντρεπόμαστε πλέον να κοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά και τις οικογένειες μας», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της ΕΠΑΥΠΣ, φανερώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις εξαγγελίες – κοροϊδία του πρωθυπουργού, ο οποίος, πάντως, δεν ντράπηκε να ανακοινώσει αύξηση 20% στη νυχτερινή αποζημίωσή τους.

«Ντροπή»: Μια λέξη τόσο μικρή αλλά με σημασία μεγάλη …

Ευρισκόμενοι στα όρια εργασιακής απαξίωσης, ψυχολογικής κατάπτωσης και σωματικής εξουθένωσης,
– ντρεπόμαστε πλέον να κοιτάξουμε στα
μάτια τα παιδιά και τις οικογένειες μας που καθημερινά αναμένουν καρτερικά (έως πότε;) και αγωνιούν μέχρι να βγάλουμε την τιμημένη στολή που φέρουμε
– ντρεπόμαστε να σταθούμε απέναντι στα μνημεία των ηρωικά πεσόντων συναδέλφων μας
– αν και ντρεπόμαστε να συνδιαλλαγούμε με τους εμπνευστές των εν λόγω «δήθεν παροχών» σε αντάλλαγμα για όσα περιλαμβάνει η επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασιακή μας καθημερινότητα, θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα προστασίας της αξιοπρέπειας των συναδέλφων μας», αναφέρουν στην ανάρτησή τους οι – δικαιολογημένα έξαλλοι – πυροσβέστες.

«∆εν μας αρκεί το χειροκρότημα»
Ανεκπλήρωτα παραμένουν τα αιτήματα των νοσηλευτών, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία.

Στη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (∆ΕΘ) ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή οικονομικά κίνητρα για τους νοσηλευτές, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο.

Η υποστελέχωση στα νοσοκομεία, ειδικά στον τομέα της νοσηλευτικής, έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στους εναπομείναντες νοσηλευτές, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν αυξημένες ανάγκες με λιγότερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με τις χαμηλές οικονομικές απολαβές, έχουν ως αποτέλεσμα την εξάντληση και την απογοήτευση του προσωπικού, με πολλούς να αποχωρούν από το ΕΣΥ αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στα σχολεία, με μετάταξη σε διοικητικές θέσεις ή στο εξωτερικό. Τα αιτήματα των νοσηλευτών παραμένουν επίκαιρα και ανεκπλήρωτα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας.

Το χειροκρότημα και οι δηλώσεις υποστήριξης στους νοσηλευτές, που είδαμε την περίοδο της πανδημίας, δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα προβλήματα του κλάδου.

Οι νοσηλευτές χρειάζονται στήριξη για να μπορούν να στηρίξουν το ΕΣΥ και αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση, ώστε να μην έχουμε επιπλέον σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων. Οι εξαγγελίες στη ∆ΕΘ, μόνο απογοήτευση, πρόσφεραν στους Νοσηλευτές και δεν τους αξίζει.

Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Όταν ψηφίζετε σαν γίδια,δεν ντρέπεστε;Τώρα φάτε τα στη μάπα.Κούλα και ξερό ψωμί μέχρι να μην μείνει Έλληνας

  2. Η ένωση πυροσβεστών να μας απαντήσει άμεσα εάν πράγματι εκπαιδεύουν Πακιστανούς ως εποχικούς πυροσβέστες. Εάν αληθεύει γιατί δεν λένε τίποτα στην καταγγελία τους; Μόνο για το παραδακι;

Leave a Response