Πανάκριβα είναι μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τη λιτότητα της περασμένης δεκαετίας λόγω των Mνημονίων, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας κατέχει την 3η πανευρωπαϊκή θέση στα επικοινωνιακά τέλη, δηλαδή στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα ακριβές τιμές σε τρόφιμα και άλλα είδη, σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία αφορούν τιμές του 2021 και δεν έχει υπολογιστεί η έκρηξη των τιμών που έχει καταγραφεί εντός του 2022, κάτι που προοιωνίζεται πως στην επόμενη ανακοίνωση των αντίστοιχων στοιχείων η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ζοφερή για την Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τους φορολογουμένους στις βόρειες χώρες και στην κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας το 2021 ήταν κατά 4,8% ακριβότερες από την Ε.Ε. Στις υψηλότερες τιμές έχουν συμβάλει προφανώς και οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην Ελλάδα. Ελαφρά υψηλότερες ήταν οι τιμές στην Ελλάδα και στον καπνό και στα αλκοολούχα ποτά, και συγκεκριμένα 1,1% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η φορολογία έχει συμβάλει επίσης στην εξέλιξη αυτή, καθώς τόσο ο ειδικός φόρος για τον καπνό όσο και ο ΦΠΑ είναι πολύ υψηλοί.
Στις τιμές των επικοινωνιών η Ελλάδα ήταν ακριβότερη κατά 69,4% από την Ε.Ε., με πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη τη Νορβηγία (που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.), με τιμές 88,7% υψηλότερες από τον μέσο όρο. Στον αντίποδα, φθηνότερη χώρα ήταν η Ρουμανία, με τιμές 61,4% χαμηλότερες από τον μέσο όρο.
Φθηνότερη από την Ε.Ε. σε επτά κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών
Στις υπόλοιπες επτά κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών της Eurostat η Ελλάδα είναι φθηνότερη από την Ε.Ε. Οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 31,7% στο κόστος στέγασης – που περιλαμβάνει τις τιμές των ενοικίων, του ρεύματος και της θέρμανσης. Σημαντικά χαμηλότερες ήταν και οι τιμές για μεταφορές (23,6% σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο), καθώς και οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων (15,2%).
Κατά 13,8% χαμηλότερες ήταν οι τιμές για υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού, ενώ χαμηλότερες από 10% ήταν οι τιμές ειδών ένδυσης – υπόδησης (5,9%), επίπλων και χαλιών (1,9%), και των οχημάτων (7,3%). Η φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. με διαφορά ήταν η Βουλγαρία στις περισσότερες από τις συνολικά 10 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ η Ρουμανία ήταν φθηνότερη στα τρόφιμα και στις επικοινωνίες, και η Πολωνία στις αγορές οχημάτων.
Αφου τον ανεχτηκαμε σαν ηλιθιοι καλα να παθουμε.Καταλαβε τι ηλιθιοι ειμαστε και μας χορευει.
Η Βουλγαρία είναι η καλύτερη χώρα να ζεις
Αν κανατε το τέταρτο μπόλι, πιθανόν να μειώνονταν αυτομάτως οι φόροι μπορεί να πουν οι μιζαδόροι του εμβολίου! Όσο για το ότι δεν υπάρχει όφελος από το μπόλι που ομολογούν, ίσως είναι κάποια πρόοδος γιατί με τα 3 προηγούμενα μπόλια υπήρχαν θάνατοι! Να είστε βέβαιοι μιζαδόροι ότι το ακαταδίωκτο δεν θα σας σώσει γιατί πεθάνανε παιδιά! Και ο Έλληνας όλα τα ανέχετε αλλά δεν έχει διαβρωθεί τόσο που θα ανεχτεί και αυτό!
για άλλη μια φορά.. η χειρότερη με διαφορά “χώρα” για να ζεις.
Πάσχουν τα οικονομικά των Ελλήνων πολιτών, ευημερούν όμως αυτά των πολιτικών και ειδικά του Ηγεμόνα. Η δυστυχία των Ελλήνων, φέρνει χρήμα στη δυναστεία Μητσοτάκη. Οι γαλάζιοι υπουργοί και περιφερειάρχες γίνονται ολιγάρχες, ήλθα στα Ιωάννινα και ακούω σημεία και τέρατα για αγοραπωλησίες ακινήτων.
Το θέμα είναι ότι όλα αυτά την στιγμή που οι μισθοί στην Ελλάδα, για όσους έχουν, είναι στα επίπεδα της Ρωσίας, 1/4 με 1/5 των Ευρωπαϊκών βασικών μισθών.
O Άγγλος βγάζει 12 την ώρα ελάχιστο μισθό, στην Ελλάδα είναι 20 για 8-12 ώρες.