Συνολικά σαν πρώτη εκτίμηση 7.000-8.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από την καταστροφική πυρκαγιά που κατακαίει τον οικολογικό πλούτο του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο.
Το τεράστιο καταφύγιο της άγριας ζωής είναι παραδομένο εδώ και δύο 24ωρα στις φλόγες με πολλαπλά μέτωπα, και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ThessToday.gr έχει τυλιχθεί στις φλόγες το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους.
Το ThessToday.gr βρέθηκε στο παρατηρητήριο του βουνού στην περιοχή της Δαδιάς και όπως μπορείτε να δείτε στα αποκλειστικά πλάνα, τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις και βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά.
Το έργο των πυροσβεστών είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς ο μεγάλος πυρήνας περιβάλλεται από πυκνά δέντρα, με αποτέλεσμα μόνο οι εναέριες δυνάμεις να είναι ικανές για να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα, ενώ προκύπτουν συνεχώς νέες εστίες φωτιάς που προκαλούν οι ασταμάτητες αναζωπυρώσεις.
«Το δάσος ήταν η σωτηρία των χωριών μας»
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού στη Δαδιά οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρουν πως δεν έχουν ξαναδεί τόση μεγάλη πυρκαγιά να κατακαίει το δάσος.
«Μας στεναχωρεί πάρα πολύ όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο ημέρες. Κάποτε εργαζομασταν εκεί πάνω 150 άτομα και βγάζαμε το ψωμί μας. Δυστυχώς πλέον το έχουν εγκαταλείψει και δεν ασχολούνται τόσο με αυτό, ενώ κάποτε γινόταν χαμός από τους τουρίστες» αναφέρει στο ThessToday.gr ο κ. Γιώργος Αλεξίου.
Παράλληλα, η πυρκαγιά για τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί γροθιά στο στομάχι καθώς οι περισσότεροι μεγάλωσαν δίπλα σε αυτό και το μόνο που είχαν μέχρι πρότινος ήταν πανέμορφες αναμνήσεις. «Μεγαλώσαμε εδώ, δουλέψαμε για να ταιζουμε τις οικογένειές μας, είναι τρομερό αυτό που βλέπουμε. Μόνο ο Θεός μπορεί να σώσει το δάσος πλέον».
Ο οικολογικός πλούτος που γίνεται στάχτη
Το Δάσος της Δαδιάς είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με εξαιρετική σημασία για την οικολογία ολόκληρης της Ευρώπης, όπου εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, σε δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, περίπου στο μέσο του νομού Έβρου. Ξεκινάει από τις ανατολικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης και φτάνει ανατολικά μέχρι το χωριό της Δαδιάς.
Η περιοχή είναι προστατευόμενη από το 1980 και έχει κλίμα μεσογειακό, με στοιχεία ηπειρωτικού, που καθορίζουν οι βόρειοι άνεμοι.
Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο αναψυχής, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει στη φύση και να παρατηρήσει μεγάλο πλήθος ζώων και φυτών. Είναι κυρίως πεδινό, με ημιορεινές μόνο περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 600 μέτρα υψόμετρο. Πολλά ρυάκια και ρέματα το διασχίζουν και δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο, με τις ρεματιές να αυλακώνουν την εικόνα των ομαλών λόφων και των δασών.
Η ορνιθοπανίδα του Δάσους της Δαδιάς, και ειδικότερα ο πληθυσμός των αρπακτικών πτηνών, είναι που το κάνουν παγκοσμίως σημαντικό καθώς υπάρχουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο μαυρόγυπας, που ζει πια μόνο εδώ και στην κεντρική Ισπανία. Τα 30 από τα 36 είδη αρπακτικών πτηνών ζουν εδώ μόνιμα και τα υπόλοιπα έρχονται κατά την μετανάστευση.
Η αποικία του μαυρόγυπα αριθμεί 90-100 μέλη, μεταξύ των οποίων 20-22 ζευγάρια που αναπαράγονται εδώ. Στο δάσος συγκεντρώνονται και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης, ο μαυρόγυπας, το όρνιο, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης – κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Βασιλαετοί και θαλασσαετοί είναι δύο ακόμα από τα είδη προς εξαφάνιση που έχουν καταγραφεί στο Δάσος της Δαδιάς, ενώ γεράκια, φιδαετοί, αετογερακίνες, χρυσαετοί, σταυραετοί αλλά και χαλκοκουρούνες, μεσοτσικλιτάρες, λιοστριτσίδες,δρυομυγοχάφτες και ο παρδαλοκεφαλάς, είναι μερικά από τα 219 συνολικά είδη πτηνών του δάσους.
Επίσης αποτελεί καταφύγιο για άγρια ζώα όπως ο λύκος, το τσακάλι και το ζαρκάδι, που μαζί με καφέ αρκούδες, βίδρες, σκίουρους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβούς, είναι μερικά από τα 48 είδη θηλαστικών που ζουν εδώ. Έχουν καταγραφεί ακόμη περίπου 40 είδη ερπετών, που αποτελούν την κύρια τροφή των αρπακτικών πτηνών.
Το πλήθος της πανίδας που απαντάται στο Δάσος της Δαδιάς σχετίζεται με την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος: δάση από πεύκα και βελανιδιές, ρεματιές, μικρά αγροκτήματα και βοσκότοποι, ορθοπλαγιές συνθέτουν με άριστο τρόπο ένα ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ζωής.
Δεν έχουμε δει μια άσπρη μέρα από τότε που κυβερνάει αυτός ο π@@στης γκαντεμόσαυρας! Ψόφο σε εκείνον και στα πολιτικά του τσιράκια
Αοφρισμενος κ καταραμενος…
Δυσττυχος ζουμε τις 10 πληγες του Φαραω εξαιτιας του πολιτικου αλητη
Που να γίνετε στάχτη όλοι εσείς οι ελεεινοί και τρισάθλιοι που ευθύνεστε για την καταστροφή …
Κατάρα στα κεφάλια σας, ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ, ΕΩΣΦΟΡΟΙ …
Πόσα άχρηστα ανεμιστηράκια και πόσες δομές θα στήσετε ακόμη, ρε ΑΛΗΤΕΣ ;
Για ποιά “πράσινη ανάπτυξη” μιλάτε ρε, όταν καίτε το πράσινο της Φύσης που δίνει ζωή ;
Την οργή του κόσμου την έχετε υπολογίσει ; Δεν σας σώνει τίποτα, ρε τύραννοι της ζωής μας …
Σηκωθείτε και φύγετε, αναθεματισμένα τετράποδα και ερπετοειδή, γιατί την ώρα που θα σας διώξουμε εμείς δεν θά΄χετε ελπίδα … Θα σας κάψουμε μέσα στις φωτιές που καίνε τον φυσικό μας πνεύμονα, που καταστρέφουν το ανεπανάληπτο κάλλος της Πατρίδας μας και μαυρίζουν την ψυχή μας … Να το θυμάστε, ΚΟΠΡΙΤΕΣ …
Τι σημαίνει βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας;;;
α ρε κουλή άρε κουλή