ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ, ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ, ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Κοινοποίηση:
    FILE - Palestinians displaced by the Israeli air and ground offensive on the Gaza Strip, walk past sewage flowing into the streets of the southern town of Khan Younis, Gaza Strip, on July 4, 2024. Israel’s military on Sunday Aug. 25, 2024 said polio vaccines for more than 1 million people had been delivered to Gaza, after the first confirmed case of the disease in the territory in a quarter-century. (AP Photo/Jehad Alshrafi, File)

    Πιο ορατός από ποτέ είναι πλέον ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή καθώς χωρίς να υπάρξει συμφωνία έληξαν οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στηΧαμάς στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

    Την ανησυχία του για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή εξέφρασε σε δηλώσεις του και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

    Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τη Γάζα
    Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από την Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας, ενώ ο Χασάν Νασράλα, σε διάγγελμά του, αρνήθηκε ότι το Ισραήλ κατέστρεψε χιλιάδες εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος, μετά τον απολογισμό της χθεσινής επίθεσης.

    Τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι νεκροί σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα
    Οι συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τερματίστηκαν χθες Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία, καθώς ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές, δήλωσαν πριν από λίγο δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας.

    Οι αντιπροσωπείες τόσο της Χαμάς όσο και του Ισραήλ έχουν αποχωρήσει από το Κάιρο, ωστόσο κάποιες πηγές με γνώση των συνομιλιών εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες ότι θα καμφθούν οι διαφωνίες και θα υπάρξει συμφωνία.

    Σε νέα φάση οι συνομιλίες
    Μια πηγή που γνωρίζει τι ειπώθηκε στη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο δήλωσε σύμφωνα με τη Haaretz ότι οι συνομιλίες εισέρχονται σε μία νέα φάση για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    «Οι σημερινές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε θετική ατμόσφαιρα και οι ομάδες εισέρχονται σε μια άλλη φάση των διαπραγματεύσεων και σε μια σημαντική διαδικασία για την γεφύρωση των διαφωνιών», ανέφερε η πηγή.

    Σύμφωνα με την πηγή, «εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των πλευρών. Παρά τις παραγωγικές συνομιλίες, υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει διανύσουμε».

    Η Χαμάς δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο μετά από συνάντηση με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και έλαβε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Η Χαμάς απαίτησε να τηρηθούν από το Ισραήλ οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με το πλαίσιο του προέδρου Μπάιντεν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η Χαμάς ανέφερε: «Τονίσαμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση από τη Λωρίδα, επιστροφή των εκτοπισμένων, ελευθερία μετακίνησης, ανοικοδόμηση και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».

    Την ίδια ώρα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η οργάνωση εμμένει στην πρόταση της 2ας Ιουλίου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απορρίπτει τους νέους ισραηλινούς όρους και αναφέρει ότι οι συνομιλίες για επικείμενη συμφωνία είναι ψευδείς. «Δεν θα δεχθούμε συζητήσεις για αναιρέσεις από αυτά που συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου ή για νέους όρους», δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Al-Aqsa.

    Αισιοδοξία στο Ισραήλ
    Το ισραηλινό Κανάλι 12 αναφέρει, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ δέχεται ισχυρές πιέσεις για να αποδεχθεί τη συμφωνία.

    Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα επέστρεψε στο Ισραήλ από το Κάιρο και θα συζητήσει τα επόμενα βήματα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Στα ύψη το πετρέλαιο 

    Στα ύψη θα παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν αναλυτές. «Η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει μια επίθεση στην προμήθεια πετρελαίου του Ιράν και τις σχετικές υποδομές, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο το 3% – 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου», δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.

     Ο Νταρ προβλέπει ότι το Brent θα διαπραγματεύεται μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι τον Σεπτέμβριο λόγω των μειωμένων προοπτικών εκεχειρίας στη Γάζα και των αναμενόμενων ιρανικών αντιποίνων κατά του Ισραήλ. Ο Σέντρικ Τσέχαμπ, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής παγκόσμιου ρίσκου στην ερευνητική εταιρεία BMI, είπε ότι η ανταλλαγή πυρών την Κυριακή δεν σημαίνει ότι επίκειται ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος».
     Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα αφού η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε στόχους στον Λίβανο με περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη προτού η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν εκτοξεύσει περισσότερους από 320 ρουκέτες στο Ισραήλ. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 0,75% στα 75,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Brent σημείωσε άνοδο 0,67% στα 79,55 δολάρια.
     Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ είπε ότι τα χτυπήματα ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή Φουάντ Σουκρ από το Ισραήλ στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα. Το Ισραήλ είπε ότι τα προληπτικά του πλήγματα είχαν ως στόχο να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη επίθεση από τη Χεζμπολάχ, ανέφερε το Reuters.
    «Ενώ οι προσδοκίες της αγοράς επικεντρώνονται στην επίθεση του Ιράν και στον κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι εξίσου σημαντική. Και η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει μια επίθεση στην προμήθεια πετρελαίου του Ιράν και τις σχετικές υποδομές, που θα έθετε σε κίνδυνο το 3-4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου», είπε ο Νταρ.
     Μιλώντας στο «Squawk Box Asia» του CNBC, ο Τσέχαμπ είπε ότι «αυτό που ήθελε να κάνει η Χεζμπολάχ, αυτό που ήθελε να κάνει το Ιράν, ήταν ουσιαστικά να επιτρέψουν την αποτροπή. Έτσι, θέλουν να ασκήσουν αυτή την αποτροπή και το έχουν κάνει». Αν και υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, υπάρχει ακόμα περιθώριο για αποκλιμάκωση, πρόσθεσε.

    Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ιρανοί ηγέτες «δεν θέλουν η σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο και να κλιμακωθεί... μην ξεχνάτε, το Ιράν έχει έναν νέο πρόεδρο που δεν έχει δοκιμαστεί και η ιδέα είναι να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, αλλά όχι απαραίτητα να εμπλακεί σε απευθείας σύρραξη».

    Ενώ ο Νταρ συμφώνησε με την άποψη του Τσέχαμπ ότι τα γεγονότα της Κυριακής είναι απίθανο να είναι καταλύτης για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή, επεσήμανε ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη αντιδράσει εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια , του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα.

    Ο Νταρ είπε επίσης ότι η πρόοδος των συνομιλιών εκεχειρίας στη Γάζα θα είναι ένας δείκτης για το πώς το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς θα ερμηνεύσουν τις εξελίξεις. Σύμφωνα με το Reuters δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες της Κυριακής σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, με τις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας να λένε ότι ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ συμφώνησαν στις προτάσεις που υποβλήθηκαν από μεσολαβητές στο Κάιρο.

    Ο Νταρ πρόσθεσε οτι ενώ η κλιμάκωση πλήττει τις συνομιλίες εκεχειρίας, το γεγονός ότι το Ισραήλ κατάφερε να ματαιώσει τη Χεζμπολάχ «μπορεί να αναγκάσει το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να παραδεχτούν ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε θέση ισχύος, ιδιαίτερα με την υποστήριξη των ΗΠΑ»

    Προβλέπει επίσης ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent θα διαπραγματεύονται μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι τον Σεπτέμβριο, με περισσότερες πιθανότητες ανοδικής πορείας εάν μειωθούν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα και καθώς τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι ακόμα «στα χαρτιά». «Ευρύτερα, ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα εμπλέξει μόνιμα το Ιράν παραμένει παράγοντας κινδύνου για τις προβλέψεις μας».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    1 Comment

    1. κοφτε τις μαλακιες.. μας πριξατε με την κινδυνολογία. καθε μερα πυρηνικος θα γενει καθε μερα ο μουχαμετης απο το ιραν θα επιτεθει. μαλακες ειναι αυτοι που πανε στον πολεμο και χανουν τσαμπα την ζωη τους για να κονομανε αλλοι και ναχουν τροφη τα ΜΜΕ να γραφουν μαλακιες

    Comments are closed.