ΟΡΓΗ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ: «ΤΕΧΝΗΤΗ Η ΚΡΙΣΗ – ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ»

Κοινοποίηση:
1

Τις μηχανές τους ζεσταίνουν οι παραγωγοί σιγά σιγά καθώς πλησιάζει η ώρα της συγκομιδής της ελιές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην Κρήτη παραμένει αβέβαιη η ποσότητα του ελαιολάδου που τελικά θα παραχθεί, ενώ οι εκτιμήσεις σχετικά με την τιμή του παραγωγού παραμένουν….παρακινδυνευμένες.

Η ανομβρία αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εχθρό των επαγγελματιών φέτος, ενώ όπως τονίζουν οι βροχές του Σαββατοκύριακου «δεν σώζουν την κατάσταση».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, πρόκειται για μία περίοδο αδικαιολόγητης πτώσης της τιμής παραγωγού κατά περίπου 2 ευρώ. «Είμαστε πλέον στα 5,5 έως 5,80 ευρώ το κιλό. Ενώ πουλούσαμε στα 7,50 -7,80 ευρώ! Πρόκειται για αδικαιολόγητη πτώση. Διακυβεύονται συμφέροντα, οι ξένες εταιρείες παίζουν τα παιχνίδια τους ενώ οι δεξαμενές μας είναι άδειες. Πρόκειται για μία τεχνητή κρίση και δυστυχώς δίδονται ανεπίσημα στοιχεία, χωρίς πραγματική εικόνα, αλλά έτσι πλήττεται η Ελλάδα», επεσήμανε και συνέχισε:

«Υπήρχε μια πρόβλεψη για την χώρα μας από 230.000 – 250.000 τόνους φέτος. Αυτή η πρόβλεψη δεν φαίνεται ακόμα. Περιμέναμε βροχοπτώσεις αλλά αυτή η λίγη βροχή δε φτάνει. Τις τιμές του λαδιού δε τις καθορίζει η Ελλάδα, τις καθορίζει πρώτα η Ιταλία και, δευτερευόντως, η Ισπανία. Οι δυο αυτές μεγάλες βιομηχανίες, παίζουν ένα παιχνίδι το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτό βλέπουμε πριν από 10 μέρες το λάδι στα 7,80 και τώρα στα 5,80».

«Τι να δώσει ένα αφυδατωμένο δέντρο;»

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για την εκτεταμένη ξηρασία, με την οποία ήρθε αντιμέτωπη το καλοκαίρι το νησί. «Τι να δώσει ένα αφυδατωμένο δέντρο που όλο το καλοκαίρι ποτιζόταν με τα … βαρέλια για να επιβιώσει;», διερωτήθηκε, ενώ εξήγησε πως οι μικροί παραγωγοί βρίσκονται μπροστά σε μία αντίφαση. Ειδικότερα, χωρίς να έχει ξεκινήσει μαζικά η ελαιοσυγκομιδή και την ώρα που το κόστος παραγωγής είναι τριπλάσιο από ότι τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται άρση, σύμφωνα με τον ίδιο, των περιοριστικών μέτρων προς Τουρκία και Τυνησία και, ξαφνικά η Ιταλία και η Ισπανία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για λάδι, και όχι σε μικρές ποσότητες!

«Μιλάμε για 650.000 τόνους λαδιού με φάρμακα αμφιβόλου προέλευσης και ασφάλειας! Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι θλιβερό…Και για την Ελλάδα μιλούν για παραγωγή 250.000 τόνων», υποστήριξε ο κ. Χιλετζάκης, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να κρατήσουν το προϊόν τους.

Κλείνοντας, τόνισε πως με την εξαγωγική εταιρεία που συγκροτήθηκε στους κόλπους της ΕΘΕΑΣ, με το 80% των συνεταιριστικών οργανώσεων, θα καταβληθεί προσπάθεια για να μπει φρένο στο χύμα λάδι. «Να μην εξαρτιόμαστε πλέον από τα παιχνίδια των Ιταλών και των Ισπανών», κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Οι Ελαιώνες παράγουν ανά τρία χρόνια, μια χρονιά παράγουν πολύ, μια λίγο και μια καθόλου. Φέτος είναι η χρονιά του πολύ.

  2. Φέτος μέχρι και ο αδελφός μου έχει λάδι μετά από 3 χρόνια. Οι Κρητικοί ας σκούξουν όσο θέλουν.

    Τόσα χρόνια δικαιολογούσαν τις ληστρικές τιμές τους, λόγο Ιταλίας και Ισπανίας, φέτος κλαίγονται γιατί πέφτουν οι τιμές.

    Μαυραγορίτες είναι. Τίποτα άλλο.

  3. Αφου ειστε ,ξυπνια παιδια,και ξερετε τι παιζεται , ναι,ναι,ναι δυστυχως ειναι αυτο που φανταζεστε και αυτο που λεει τομυαλο σας!Και τωρα;Τι γινεται τωρα , θα ξυπνησουν τΑ γιδια η” ακομα

Leave a Response