ΟΡΓΙΟ ΣΠΑΤΑΛΗΣ 4,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΙΝΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ» ΚΑΙ ΤΗ… «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΜΑΛΙΑ» – ΤΣΕΠΩΝΕΙ 11.561 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ, ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΙΝΑΞΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ!

    Κοινοποίηση:
    sakellaropoyloy_st_arthro

    Έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεσμευόταν με ύφος σοβαρό για εξορθολογισμό των υπηρεσιών στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Μάλιστα, στις 11 Απριλίου του 2020 ανακοίνωνε επίσημα ότι «σκοπεύει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ευρύτερο εξορθολογισμό της λειτουργίας της Προεδρίας με στόχο την σύγχρονη, λιτή και αποτελεσματική διαχείριση των υπηρεσιών της, ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής». Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής γνωστοποιούσε ότι, «εισάγεται, με προεδρικό διάταγμα, ο θεσμός των άμισθων ειδικών συμβούλων» με «πρόσωπα υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας, χωρίς να επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος το ∆ημόσιο».

     

    Ψέματα με το καλημέρα

    Τελικά, τι έπραξε; Τέσσερα χρόνια μετά και λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, τα κοστολόγια της Προεδρίας της ∆ημοκρατίας έχουν πάει στον… Θεό! Και βεβαίως, αξίζει να τονιστεί πως, η έρευνα της εξέλιξης των δαπανών της Προεδρίας της ∆ημοκρατίας είναι έργο εξαιρετικά δύσκολο, αφού τα εξοδολόγια και τα όποια κόστη δεν αναρτώνται στη «∆ιαύγεια», όπως θα περίμενε κανείς και όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες οικονομικές ενέργειες του ∆ημοσίου και ευρύτερου ∆ημοσίου τομέα! Για την Προεδρία της ∆ημοκρατίας δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση δημοσιοποιήσεων, πλην των νομοθετικών και προεδρικών διαταγμάτων…

    Η όποια ακτίνα διαφάνειας εντοπίζεται μόνο στον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπου από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία διαπιστώνεται μια θεαματική αύ ξηση των προϋπολογισμών για την Προεδρία της ∆ημοκρατίας κατά 35% στην θητεία της νυν προέδρου. Συγκεκριμένα, το 2019 ο προϋπολογισμός της Προεδρίας ανερχόταν στα 3,4 εκατ. ευρώ, στα ίδια ακριβώς επίπεδα με αυτά του 2018. Από το 2020, που ανέλαβε η κ. Σακελλαροπούλου, οι δαπάνες αυξάνονταν σχεδόν κάθε χρόνο, με συνέπεια να φτάσουν για το 2024 στα 4,6 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση στον προϋπολογισμό έγινε το 2022, όταν οι παροχές στους εργαζόμενους από 2,7 εκατ. ευρώ το 2021, ανήλθαν στα 3,3 εκατ. ευρώ.

    Πληρώνουν τα κορόιδα

    Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι, το σύνολο του προσωπικού κυμαίνεται στα 130 άτομα, ενώ εκτός προϋπολογισμού Προεδρίας της ∆ημοκρατίας είναι οι δαπάνες για την Υπηρεσία Προστασίας της Πτ∆ που επιβαρύνουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για ένα επιπλέον εξοδολόγιο που έχει αναβαθμιστεί κατά 50% μεταξύ 2021 και 2024, από τις 100.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ ετησίως. Το ύψος των πληρωμών το 2022, σύμφωνα με το τελευταίο αναλυτικό εξοδολόγιο της Πτ∆ ανέρχεται στα 4,1 εκατ. Απ’ αυτό το ποσό, οι 852.000 ευρώ αφορούν σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ 202.600 ευρώ δόθηκαν για προβολή, διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις. Ενδεικτικά:

     

    Χορηγία της Προέδρου της ∆ημοκρατίας: 120.000 ευρώ

    Έξοδα φυσικού αερίου: 106.000 ευρώ

    Αμοιβές για εργασία κατά τις εξαιρέσιμες και νυχτερινές ώρες λοιπών ειδικών μισθολογίων:

    333.000 ευρώ

    Παροχές σε εργαζόμενους: 3 εκατ. ευρώ

    Αγορές ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς

    εξοπλισμού: 32.000 ευρώ

    Έξοδα σταθερής τηλεφωνίας: 52.000 ευρώ

    Έξοδα κινητής τηλεφωνίας 16.000 ευρώ

    Ειδικά απρόβλεπτα έξοδα Πτ∆: 50.000 ευρώ

    Αγορές λοιπών επίπλων 8.600 ευρώ

    Αγορές βιβλίων, συγγραμμάτων, περιοδικών κι

    εφημερίδων: 250 ευρώ

     

    Τα παράδοξα

     

    Από τη σύγκριση των δαπανών των αμέσως προηγούμενων ετών με αυτές του 2022 προκύπτουν κι αρκετά παράδοξα: Το 2022 το ποσό που δαπανήθηκε για τα «Ειδικά απρόβλεπτα έξοδα Πτ∆» ήταν 50.000 ευρώ. Το ίδιο ακριβώς ποσό (50.000 ευρώ) υπάρχει καταγεγραμμένο ως δαπάνη και για το έτος 2021. Τα «απρόβλεπτα έξοδα» μοιάζουν αρκετά… προβλέψιμα τελικά, αφού δεν υπάρχει καμία διαφορά. Το 2021 καταγράφηκε μηδενική δαπάνη για αγορές βιβλίων, συγγραμμάτων, περιοδικών και εφημερίδων. Για το 2022 το κόστος ήταν μόνο 250 ευρώ. Η «συνήθεια» έντυπης ενημέρωσης και παραδοσιακού διαβάσματος στην Προεδρία της ∆ημοκρατίας φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί. Στον απολογισμό δαπανών του 2020 καταγράφηκε δαπάνη 28.800 ευρώ για «αγορές ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς εξοπλισμού». ∆υο χρόνια αργότερα προστέθηκαν ακόμα 32.000 ευρώ. Το 2019 οι «αμοιβές για εργασία κατά τις εξαιρέσιμες και νυχτερινές ώρες λοιπών ειδικών μισθολογίων» ήταν 207.000 ευρώ. Το 2022 ανήλθαν σε 333.000 ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 60%.

    Ο μισθός της Κατίνας και οι τζάμπα επισκέψεις

    Σε 11.561 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 138.732 ευρώ ετησίως, ανέρχεται ο επίσημος μισθός της Προέδρου της ∆ημοκρατίας. Το καθαρό ποσό είναι 120.000 ευρώ. Συνολικά, στα τέσσερα χρόνια της θητείας της η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να λάβει 480.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στις εθιμοτυπικές επισκέψεις που κάνει σε διάφορα μέρη της χώρας η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας, τα όποια έξοδα διαμονής δεν επιβαρύνουν την Πτ∆, αλλά τα αναλαμβάνουν οι τοπικοί φορείς, δηλαδή οι δήμοι. Εννοείται πως, όλα αυτά τα προνόμια τα απολαμβάνει και ο… σύντροφός της που έχει αδυναμία στη… βασίλισσα Αμαλία. Πρόκειται για τον Παύλο Κοτσώνη, πρώην δικαστή και πρώην σύμβουλο Επικρατείας, που παραιτήθηκε μετά το 2006 από το δικαστικό σώμα, και μετέπειτα δικηγόρο, που εργάζεται ως νομικός συμπαραστάτης με έδρα τις Βρυξέλλες.

     

    Ρεπορτάζ εφημερίδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    6 Σχόλια

    1. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΕ!!!ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ..ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ!!

    2. Που τα ξοδεύει το τσόκαρο ; Ούτε σημαίες Ελληνικές δεν αγοράζει. Αλλά να πω αυτό πού βλέπω….τέτοιο κορμί έχει έξοδα. Που το πας αυτό…

    3. Ρε Εβραία & ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΡΙΑ είναι, από το Ρήγα Φεραίο προέρχεται. Τί περιμένατε;
      Πραγματικά με ξεπερνά που στηρίζετε κομουνιστές (ναι η ΝΔ ακροαριστερό νεοκομουνιστικό κόμμα είναι) και νομίζετε ότι δεν θα είναι αυτοί που θα φάνε τα περισσότερα. Είδαμε την Σοβιετική Ένωση πως κατάντησε με το πλιάτσικο.

    4. Και εμείς δηλώνουμε 14.000 ετησίως και πληρώνουμε και εφορία κάθε χρόνο από 270 έως 400 ευρώ… αα ρε μια γαλλική επανάσταση που θέλετε σαν τον Λουδοβίκο και Τσαουσέσκου θα καταλήξετε.

    5. Αληθεύει, επιπλέον, ότι η κα Κατίνα του Προεδρικού πήρε σπίτι στο Βοτανικό σχεδόν τζάμπα από την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ πρίν από λίγα χρόνια, όταν ήταν και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας; Κάτι τέτοιο ακούγεται; Ψέματα είναι;

    Leave a Response