ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ! ΔΥΣΟΙΩΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ 200 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ – ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Κοινοποίηση:
ΛΝΚΛΝΛΚ

Η κρίση στη Μέση Ανατολή, εκτός από την ανθρώπινη τραγωδία και την αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, προκαλεί αναταραχές και στην οικονομία, με τους καταναλωτές διεθνώς να έρχονται αντιμέτωποι με σενάρια τρόμου για τις τιμές των καυσίμων, καθώς ένας βαρύς χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών.
Ακρίβεια: Τα σενάρια τρόμου δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες καθώς τα βλέμματα έχουν στραφεί στην ένταση της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν. Θα χτυπηθούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του 4ου μεγαλύτερου παραγωγού του OPEC; Θα κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ μέσω των οποίων διακινούνται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου; Θα φτάσει το πετρέλαιο στα 100 ή και στα 200 δολάρια το βαρέλι;

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο βομβαρδίζονται και αυτοί με αυτά τα σενάρια τρόμου και προσπαθούν να σταθμίσουν τις πιθανότητες επιβεβαίωσης. Προς το παρόν, οι αγορές αντιδρούν με σχετική ψυχραιμία. Το πετρέλαιο ανέβηκε αλλά η διεθνής τιμή του παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι καθώς οι λόγοι για τους οποίους καταγράφονταν σημαντική μείωση (σ.σ. περιορισμός της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας άρα και μείωση της ζήτησης για τον μαύρο χρυσό) όλους τους προηγούμενους μήνες, δεν έχουν εκλείψει.
Ακρίβεια: Έχουμε επομένως το μπρέντ στα 77,5 δολάρια το βαρέλι σε μια “ισορροπία” τρόμου με την άνοδο από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου (69 δολάρια το βαρέλι) να διαμορφώνεται περίπου στο 10-11%. Όμως σε σχέση με πέρυσι, η τιμή παραμένει φθηνότερη περίπου κατά 6,3%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με το αμερικανικό αργό.

Το μεγάλο ερώτημα είναι επομένως αν η άνοδος των τελευταίων ημερών -τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για την μεγαλύτερη αύξηση σε ημερήσια βάση εδώ και έναν χρόνο- θα έχει και συνέχεια. Είναι προφανές ότι αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για πλήγματα που θα επηρεάσουν την παραγωγή πετρελαίου, η τιμή θα κινηθεί ανοδικά. Όμως, οι αγορές θα σταθμίσουν όλα τα δεδομένα.
Ποια θα είναι η απώλεια στο σκέλος της προσφοράς από το Ιράν; Θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της παραγωγής στη Λιβύη; Θα ενισχύσει την παραγωγή της η Σαουδική Αραβία η οποία ενδέχεται με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς; Και επίσης, τι θα γίνει στο σκέλος της ζήτησης; Υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας άρα και της ζήτησης για πετρέλαιο;

Οι Έλληνες καταναλωτές, προφανώς θα πηγαίνουν -δεν μπορούν άλλωστε να κάνουν και κάτι διαφορετικό- ημέρα με την ημέρα. Προς το παρόν, καταγράφεται ανοδική τάση στις τιμές χονδρικής, η οποία θα συνεχιστεί και στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει μεταβολή που να δικαιολογεί απότομη αύξηση στο πρατήριο.

Ακρίβεια: Ενδεικτικά, η χονδρική της αμόλυβδης είναι σήμερα στα 1,288 ευρώ ανά λίτρο. Στις 25 Σεπτεμβρίου, ήταν στα 1,29 ευρώ και την 1η Οκτωβρίου στα 1,28 ευρώ. Αντίστοιχα, η χονδρική του πετρελαίου ήταν στα 1,06 λεπτά στις αρχές του μήνα και σήμερα είναι στα 1,07 ευρώ. Αν δε σήμερα ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή θα διαμορφωνόταν περίπου στα 1,16-1,17 ευρώ ανά λίτρο πολύ χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Αυτά, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται και στα άλλα δύο χρηματιστήρια με αυξημένο ενδιαφέρον για τον Έλληνα καταναλωτή. Στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου, υπάρχει άνοδος το τελευταίο διάστημα αλλά η τιμή εξακολουθεί να κινείται κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο δε χρηματιστήριο ηλεκτρική ενέργειας, η μείωση της ζήτησης λόγω πτώσης της θερμοκρασίας, έφερε και την μέση τιμή κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά το δύσκολο καλοκαίρι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response