Ο ΟΙΚΟΣ FITCH ΒΛΕΠΕΙ “ΦΩΣ” ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΟΥΤΕ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ

    Κοινοποίηση:
    oikonomia

    Ο αμερικανικός οίκος Fitch Ratings προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και πιο συγκεκριμένα σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από το επίπεδο του ΒΒ+ με σταθερό outlook, παρόλα αυτά όμως η ελληνική οικονομία σέρνεται.

    Η χώρα δεν παράγει τίποτα και δεν υπάρχουν επενδύσεις για να γίνει οτιδήποτε.

    Η ΕΚΤ ήδη από το 2021 με το Πρόγραμμα Πανδημίας έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα και αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων χωρίς να διαθέτει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.

    Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ο πραγματικός δημιουργός του πληθωρισμού δεν θα επανέλθει για τα επόμενα χρόνια οπότε η επενδυτική βαθμίδα δεν θα χρησιμέψει σε κάτι.

    Στην πραγματικότητα το ελληνικό χρηματιστήριο με την πτώση του απεικονίζει την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.

    Με την απόσυρση του market pass και των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα, η πίεση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αναμένεται να αυξηθεί απότομα.

    Και αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα όπου το 80% της οικονομίας στηρίζεται στις υπηρεσίες και όχι στην παραγωγή.

    Σε συνδυασμό με το σταθερό πολιτικό τοπίο και την ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, ο οίκος εκτιμά σε χαμηλά επίπεδα το ρίσκο.

    Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το χρέος θα πέσει στο 160,8% επί το ΑΕΠ φέτος και στο 141,2% το 2027, από 171,4% το 2022.

    Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η προβλεπόμενη πτώση του δείκτη χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό της πανδημίας αποτελεί μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των κρατών που θέτει υπό την αξιολόγηση του ο Fitch.

    Αν και ο λόγος χρέους εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος του μέσου όρου των κρατών που αξιολογούνται με τη βαθμολογία ΒΒΒ.

    Όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση, ο οίκος κρίνει θετικά την αφοσίωση της Ελλάδας στους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης με το πρωτογενές πλέονασμα να εκτιμάται πως θα αυξηθεί 1,1% επί το ΑΕΠ το 2023 και κατά μέσο όρο 2,2% την περίοδο 2024-2025.

    Μάλιστα με μέσο όρο 1,1% το 2024-25, το ονομαστικό έλλειμμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των κρατών που έχουν αξιολογηθεί με ΒΒΒ (2,8%).

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    15 Σχόλια

    1. Για ποιά αναβάθμιση μιλάνε?
      Από την ίδια την Fitch Ratings… “Bonds rated BB+ and below are considered to be speculative grade, sometimes also referred to as junk bonds.”

    2. Τεράστια επιτυχία Κυριάκου – Άδωνιδος. Σκεφτείτε με τάϋλερ πού θα βρισκόμασταν

    3. Σωστα ετσι παει το παιχνιδακι μετα σε πηδανε αλλιως.

    4. Δικαιώνεται ο Καζάκης που λέει ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου σημαίνει, ότι η χώρα προσφέρεται ανεμπόδιστα για εκμετάλευση και καταλήστευση.

    5. Ρε μουνοπανα….Όλα πανάκριβα
      Οι μισθοί στον πάγο
      Τα καύσιμα στο θεό…
      Τι μας λέτε ρε μουνοπανα τι μας λέτε???
      Θα σας λιώσουμε ρε αληταραδες…

      1. Θα τους κλασεις με 90% ποσοστα στις εκλογες ολοι αυτοι που σε φερανε σε αυτη τη θεση.Αν πεσουν κατω απο το 80% ολοι μαζι θα κανουν μια συνεργασια και ετσι θα το ξαναεχουν το 90%. Κανε προσθεση και θα δεις. Το παιχνιδι τελειωσε. Μονο ενας θερμοπυρηνικος πολεμος μας σωνει. Οσοι μεινουμε να μη κανουμε τα ιδια λαθη.

    6. Μην μού πείτε ότι δέν ξέρετε ότι τά Πρακτορεια Αξιολόγησης είναι κατευθυνομενα καί σού βγάζουν ότι θέλεις με το Αζημιωτο ! Στήν πραγματικότητα είναι μισθοδοτουμενα μόνιμα .

    7. Αυτοι ολοι η οικοι ειναι για να αξιολογουνε το κρατος και κατα ποσο μελλοντικα θα εχει να πληρωσει τους τοκους απο τα δανεικα….και οχι τα οικονομικα των πολιτων μιας χωρας.
      Με τοσα που εχουνε κοψει δωρα,κλπ και τα ψιχουλα που δινουν λογικο ειναι να υπαρχουνε
      λεφτα στο ταμειο και με το παραπανω…μην ξεχναμε τα εσοδα απο τον τουρισμο και τους εμμεσους φορους.

    8. Φαίνεται πως όλοι οι υπόλοιποι έχουν αχρωματοψία και δεν βλέπουν τίποτα και βλέπει μόνο ο Fich.

    9. ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΟΥΤΕ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ Αυτό κρατάω φίλε Στέφανε Και συμφωνώ Γιατί τόσο καιρό μόνο κοροϊδία βλέπω και κοροϊδία θα βλέπω για πολλά χρόνια ακόμα .

    10. Αφού δίνουμε το Αιγαίο… Λεφτά υπάρχουν (για αυτούς φυσικά). Ανέβουμε επενδυτικά!

    11. Εχει σαρκες και αιμα απο φορους φορους φορους

    12. Μαλλον μιλαμε για οικο “πριτς”! Εδω δεν υπαρχει φραγκο, τα δανεικα τελειωνουνε! Μαλλον βρηκε κοροιδα να δανεισει με..επιτοκιαρα! Η Κουλαρα δινει αγωνα να βρει κανα φραγκο με τα…προσφατα καταστροφικα φορολογικα νομοσχεδια!

    Comments are closed.