Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ αφού περιμένουν αντίποινα για την δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί με αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν στο Assosiated Press ότι το Ιράν κάνει ήδη στρατιωτικές κινήσεις και αναδιατάσσει τις δυνάμεις του χωρίς να γνωρίζουν αν οι κινήσεις αυτές έχουν αμυντικό ή επιθετικό πρόσημο.
Σε επιφυλακή για ιρανικό χτύπημα εντός 48 ωρών βρίσκονται οι αμερικανικές αρχές, που περιμένουν απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι Αμερικανοί διαθέτουν πληροφορίες για κινήσεις του στρατού του Ιράν. Δεν είναι σαφές αν ο στρατός θα ενισχύσει την άμυνα των υπαρχουσών δυνάμεων ή θα προετοιμάσει μια ενδεχόμενη επίθεση.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι ανάλογη.
Ποια αμερικανικά στρατεύματα θεωρούνται στόχοι
Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη αυξήσει την ασφάλεια των δυνάμεων του κυρίως στο Ιράκ. Η 1η Ταξιαρχία του 82ου Αερομεταφερόμενου Τμήματος του αμερικανικού στρατού έχει μεταφερθεί από το Κουβέιτ στο Ιράκ, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σταματήσει την εκπαίδευση των Ιρακινών. Πάντως, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ διέψευσε τις πληροφορίες ότι η χώρα του σκόπευε να αποσύρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ.
Οι Αμερικανοί ανησυχούν κυρίως για τον Περσικό Κόλπο, μετά και τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάιο, όταν πληροφορίες ήθελαν το Ιράν να σχεδιάζει επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων. Τότε το Πεντάγωνο έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις στον Περσικό Κόλπο. Τον περασμένο Ιούλιο κατέληξε σε συμφωνία με την Σαουδική Αραβία προκειμένου να στείλει αμερικανικές δυνάμεις σε μία μεγάλη στρατιωτική βάση στην έρημο, η οποία δεν βρίσκεται στην εμβέλεια των ιρανικών πυραύλων.
Το βασικό σημείο, όμως, για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ουντεϊντ στο Κατάρ, η οποία είναι εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραυλικών συστημάτων. Ενισχυμένη είναι και η ασφάλεια για τον πέμπτο στόλο του αμερικανικού ναυτικού που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.
Η συμφωνία του Ιράν για τα πυρηνικά δεν έχει πεθάνει εντελώς
Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις δεν έχει καταρρεύσει παρά την απόφαση της Τεχεράνης να αποδεσμευθεί από τους περιορισμούς που θέτει η συνθήκη για το πυρηνικό του πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του, αν και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδιος για τα πυρηνικά. Η ανακοίνωσή του συνέπεσε με τη σημαντική κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον ύστερα από τη δολοφονία σε αμερικανικό χτύπημα του ανώτατου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή στη Βαγδάτη.
Το Ιράν, που υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για μη στρατιωτικούς σκοπούς, έχει ήδη παραβιάσει πολλούς από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του συμφώνου, ως απάντηση στην αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία του 2018 και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων στην Τεχεράνη που έπληξαν την οικονομία τη χώρας.
«Η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ακόμα νεκρή», δήλωσε ο Αρακτσί, που είναι επίσης υψηλόβαθμος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά. «Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία, και αυτό εξαρτάται από τον τερματισμό των κυρώσεων και το κέρδος από τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας».
Πως ο θάνατος του Σουλεϊμανί ένωσε τους Ιρανούς
Από την επιστροφή του στο Ιράν την Κυριακή, το φέρετρο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί προσελκύει τεράστια πλήθη παντού στο πέρασμά του, σε μία ένδειξη της υψηλής δημοφιλίας του στην χώρα του, πέρα από τις πολιτικές διαιρέσεις. Ενωμένοι στο πένθος, στην οργή ή την προσευχή, οι Ιρανοί συνέρρευσαν στις πόλεις Αχβάζ, Μασχάντ, πριν από την Τεχεράνη και την Κομ, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην σορό του αγαπημένου στρατιώτη του Ιράν, και σήμερα στην Κερμάν, την γενέτειρά του, για να τον συνοδεύσουν στον τάφο. Το πένθος φούντωσε ακόμα περισσότερο σήμερα μετά την τραγωδία που σημειώθηκε στην γενέτειρα του Σουλεϊμανί με πάνω από 40 νεκρούς και 200 τραυματίες.
«Την τελευταία φορά που θυμάμαι τέτοιο πλήθος ήταν στη κηδεία του ιμάμη Χομεϊνί», ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που πέθανε το 1989, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαζιάρ Χοσράβι, πρώην επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Charq, που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.
Η εικόνα της εθνικής ενότητας γύρω από το πρόσωπο του Σουλεϊμανί έρχεται σε αντίθεση με τον κλίμα της κατήφειας που είχε εγκατασταθεί στο Ιράν εδώ και ενάμισι μήνα μετά την έκρηξη της λαϊκής διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις της ιρανικής επικράτειας και την άγρια καταστολή της από τις αρχές. Διοικητής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς, του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός ήταν ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής του Ιράν στην Μέση Ανατολή.
Διακριτικός όσο και ισχυρός, ο στρατηγός Σουλεϊμανί υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής. Τον Οκτώβριο, το Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ έκανε την εκτίμηση ότι ήταν η δημοφιλέστερη προσωπικότητα του Ιράν, με 8 στις 10 θετικές γνώμες. Είχε κηρυχθεί «εν ζωή μάρτυρας» από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πριν από τον φόνο του και εθεωρείτο στο Ιράν ήρωας του πολέμου κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Συρία.
Στα μάτια πολλών Ιρανών, η δράση του επέτρεψε στο πολυεθνικό κράτος τους να αποφύγει την διάλυση που γνώρισαν οι γείτονές του, το Ιράκ, η Συρία, το Αφγανιστάν. Ανάμεσα στο δακρυσμένο πλήθος χθες στην Τεχεράνη, πολλοί είναι εκείνοι που τον αποκαλούσαν «νικητή επί της τρομοκρατίας». Τον χαρακτηρίζουν επίσης «στρατιώτη στην υπηρεσία του ισλάμ» ή Arash, τον ήρωα του Βιβλίου των Βασιλέων, της μεγάλης ιρανικής εποποιίας του 10ου αιώνα, του ακρογωνιαίου λίθου της περσικής λογοτεχνίας.
Σε μία σπάνια κίνηση, τέμενος της Κομ, της ιερής πόλης των σιιτών και πνευματικής πρωτεύουσας του Ιράν, ύψωσε προς τιμήν του κόκκινη σημαία, στο κόκκινο χρώμα του αίματος των μαρτύρων, μία τιμή που μέχρι σήμερα επιφυλάσσεται στον μάρτυρα ιμάμη Χουσέιν, μία από τις πλέον αξιοσέβαστες προσωπικότητες του σιιτικού ισλάμ.
Στην Τεχεράνη και στο Αχβάζ, την πρωτεύουσα του Κουζεστάν (επίκεντρο του κύματος λαϊκής διαμαρτυρίας τον Νοέμβριο), «εκπρόσωποι πολύ διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων ήταν παρόντες» στις εκδηλώσεις προς τιμήν του στρατηγού «και όχι μόνο οι υποστηρικτές του καθεστώτος», σημειώνει ο δημοσιογράφος Μαζιάρ Χοσράβι.
Κατά την γνώμη του, ο λόγος είναι ότι «ο Σουλεϊμανί ήταν ένας από τους λίγους , αν όχι ο μοναδικός εκ των διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης που δεν επενέβαινε στην εσωτερική πολιτική στο Ιράν.
Αλλο σημαντικό σημείο, «έδειχνε συμπάθεια προς τις γυναίκες που εθεωρείτο από το ιρανικό πολιτικό σύστημα ότι δεν φορούν σωστά τα ισλαμικά ενδύματα, πιστεύοντας ότι δεν είναι προς απόρριψιν». «Η πλειονότητα του ιρανικού λαού θεωρεί ότι έχει πληγεί η εθνική του υπερηφάνεια», λέει.
Ο Πούτιν βρίσκεται στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο
Άρχισε η εκπλήρωση των προφητειών.
Ο ΤΡΑΜΠ, η σάλπιγγα της αποκάλυψης, εσήμανε.
Να είσθε έτοιμοι………..