Η εγγονή του Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι , Σίρσε πέθανε την Πέμπτη 1 Αυγούστου στην ηλικία των 22 ετών. Η νεαρή, όπως όλα δείχνουν, έχασε τη ζωή της άδοξα από υπερβολική δόση ναρκωτικών, βυθίζοντας σε πένθος την οικογένεια της.
Η νεαρή ήταν μια από τις εγγονές του Ρόμπερτ και της Έθελ Κένεντι, της σημαντικότερης μορφής αυτής της μητριαρχικής οικογένειας, 91 ετών σήμερα.
«Οι καρδιές μας έσπασαν εξαιτίας της απώλειας της αγαπημένης μας Σίρσε», ανέφερε η οικογένεια Κένεντι σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε: «Η ζωή της ήταν γεμάτη ελπίδα, υποσχέσεις και αγάπη».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η γιαγιά της σχολίασε πως «ο κόσμος είναι λιγότερο όμορφος σήμερα».
Και μπορεί η Σίρσε Κένεντι Χιλ να καταγόταν από μία πλούσια οικογένεια και φαινομενικά να έδειχνε ότι δεν της έλειπε τίποτα… Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν έτσι! Και αυτό γιατί η νεαρή Κένεντι έδινε την προσωπική της μάχη με την κατάθλιψη ενώ φαίνεται πως είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η Σίρσε Κένεντι είχε γράψει το 2016, ένα συγκλονιστικό κείμενο για την εφημερίδα του Πανεπιστημίου της, στο οποίο εξομολογούνταν για πρώτη φορά ότι έχει κατάθλιψη.
Ολόκληρο το συγκλονιστικό άρθρο της
«Όταν ήσασταν μικρά θυμάστε να έχετε φίλους που σας ανάγκαζε η μητέρα σας να κάνετε παρέα μαζί τους ενώ δεν θέλατε; Μετά αυτοί οι φίλοι έκαναν φιγούρα και σας έκαναν να τους σιχαίνεστε. Σύντομα αυτοί οι φίλοι γίνονταν συνήθεια μιας και ήταν συνέχεια κοντά σας. Στο τέλος αυτοί οι φίλοι ήταν πάντα μαζί σας, δεν σας άφηναν ποτέ μόνο και σχεδόν ξεκινούσατε να διασκεδάζετε μαζί τους. Μέχρι και πέρσι αυτή ήταν η σχέση μου με την ψυχική αρρώστια μου.
Η κατάθλιψη μου εμφανίστηκε στην αρχή του Γυμνασίου και θα είναι για πάντα μαζί μου. Αν και ήμουν κατά κύριο λόγο χαρούμενο παιδί, υπέφερα από κρίσεις βαθιάς στενοχώριας και ένιωθα ένα βαρύ ογκόλιθο στο στήθος μου. Αυτές οι κρίσεις έρχονταν και έφευγαν. Ωστόσο, ουσιαστικά κυριάρχησαν πάνω μου όταν ήμουν δευτεροετής Deerfield.
Όλοι ξέρουμε ότι μερικοί άνθρωποι βρίσκουν στο χειμώνα στο Deerfield, μεγάλο, σκοτεινό και μοναχικό. Ξεκίνησα να απομονώνω τον εαυτό μου, να κλείνομαι στο δωμάτιο μου, να απομακρύνομαι από σχέσεις με ανθρώπους και να παρατάω τη μελέτη μου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εαρινής περιόδου η θλίψη μου με περικύκλωσε για τα καλά.
Ωστόσο, το καλοκαίρι μετά από το δεύτερο έτος στο σχολείο, η φίλη μου η κατάθλιψη ερχόταν σπάνια και ήμουν ευγνώμων για την απουσία της.
«Κάποιος που ήξερα και αγαπούσα “έσπασε” τα σεξουαλικά όρια μαζί μου»
Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η τελευταία χρονιά μου, η φίλη μου επέστρεψε και σχεδίαζε να μείνει. Η αίσθηση ευημερίας μου ήταν ήδη χαμένη και χάθηκα τελείως, αφού κάποιος που ήξερα και αγαπούσα “έσπασε” τα σεξουαλικά όρια μαζί μου.
Έκανα το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένα θύμα… Προσποιήθηκα ότι δεν συνέβη ποτέ. Όλα αυτά έγιναν πάρα πολύ βαριά και προσπάθησα να πάρω τη ζωή στα χέρια μου.
Επέστρεψα στο πανεπιστήμιο για την τελευταία μου χρονιά αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να χειριστώ τα άγχη που μου προκαλούσε. Πήγα σε ειδικό για να θεραπεύσω την κατάθλιψη μου και μετά επέστρεψα.
Η επιστροφή από την ιατρική άδεια δεν ήταν σίγουρα αυτό που περίμενα. Είχα δει μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στη μονάδα θεραπείας μου – έναν τόπο γεμάτο από συνειδητοποίηση και αποδοχή ανθρώπων – και την εμπειρία μου στο Deerfield.
«Δεν ήξερε κανείς πέρα από τους φίλους μου τι είχα περάσει»
Αν και οι φίλοι μου ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικοί, φαινόταν να είναι οι μόνοι που ήξεραν τι συνέβαινε στη ζωή μου τον προηγούμενο χρόνο.
Ο Τζος Ρέπλιν, Διευθυντής Συμβουλευτικής στο Deerfield, μου εξήγησε ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι που αποσκοπούν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των ασθενών περιορίζουν τις πληροφορίες που μπορούν να μοιραστούν στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
«Υπάρχει ένα ισχυρό τείχος προστασίας μεταξύ του τι συμβαίνει στο Κέντρο Υγείας και τους άλλους ενήλικες στην κοινότητα λόγω του HIPAA (Νομοθεσία περί Φορητότητας και Ασφάλειας Υγείας)», ανέφερε. «Αυτός ο νόμος καθορίζει πώς οι πληροφορίες για την υγεία δεν μπορούν να γίνουν γνωστές».
Το HIPAA σχεδιάστηκε για να προστατεύει την ιδιωτική ζωή των ασθενών, αλλά με την εμπειρία μου, με άφησε πολύ ανήσυχη.
Δεν φοβόμουν ότι οι μαθητές σκέφτηκαν ότι είχα φύγει εξαιτίας μιας διατροφικής διαταραχής ή ότι είχα υπάρξει θύμα bullying, αλλά με απασχολούσε ότι οι δάσκαλοι και οι σύμβουλοί μου δεν ήξεραν τι έχω περάσει.
Παρόλο που ήταν χρήσιμο για μένα να συζητήσω τους αγώνες μου με όλους εκείνους τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μου, ήταν ακόμα άβολο και ήταν δύσκολο για μένα να αναλάβω την πρωτοβουλία.
Στο μέλλον, ελπίζω ότι το Κέντρο Υγείας θα βοηθήσει τους μαθητές πριν επιστρέψουν από ιατρική άδεια να συζητήσουν για το πρόβλημα ώστε να κάνει την προσαρμογή τους πίσω στο Deerfield λιγότερο δύσκολη.
Αν με είχαν πλησιάσει, θα ήθελα να τους ενημερώσω ότι ήθελα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με τους δασκάλους και τους συμβούλους μου πριν επιστρέψω στο σχολείο. Αυτό θα έκανε τη μετάβασή μου πίσω πολύ πιο εύκολη.
«Έχω βιώσει ρατσισμό για τις ψυχικές ασθένειες»
Το Deerfield είναι ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όμως κανείς δεν φαίνεται να ξέρει πώς να μιλήσει για ψυχικές ασθένειες. Οι άνθρωποι μιλούν για τον καρκίνο ελεύθερα. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να συζητήσουμε τις επιδράσεις της κατάθλιψης, της διπολικής διαταραχής, του άγχους ή των σχιζοφρενικών διαταραχών;
Ακριβώς επειδή η ασθένεια δεν μπορεί να είναι εξωτερικά ορατή δεν σημαίνει ότι το άτομο που υποφέρει από αυτό δεν αγωνίζεται. Έχω βιώσει ρατσισμό για τις ψυχικές ασθένειες στο Deerfield. Ως φοιτητές, έχουμε τη δύναμη να το τερματίσουμε αμέσως. Το στίγμα φέρνει ευθύνη στο πρόσωπο που πάσχει από την ασθένεια και τους κάνει να ντρέπονται να μιλούν ανοιχτά για το τι περνούν.
«Μην πείτε: “Είναι όλα στο μυαλό σας”»
Οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη μας μπορούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι όταν συζητούν θέματα ψυχικής υγείας.
Αν κάποιος λέει ότι αισθάνεται κατάθλιψη, ένας καλός τρόπος για να απαντήσετε θα είναι: “Ποια είναι άλλα πράγματα που αισθάνεστε; Τι πιστεύετε ότι έχει φέρει αυτό το θέμα;”. Αν δεν αισθάνεστε άνετα λέγοντας κάποιο από αυτά, ας πούμε “δεν καταλαβαίνω τι περνάτε, αλλά είμαι εδώ για υποστήριξη”.Πολύ συχνά, οι άνθρωποι μιλούν πριν σκεφτούν και αυτό μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη σε μια σχέση.
Αν κάποιος σας εμπιστευτεί, προσπαθήστε να μην πείτε: “Είναι όλα στο μυαλό σας” ή “πάρε τα πάνω σου”, ή, προσωπικά το αγαπημένο μου “Η ευτυχία είναι μια επιλογή.”
Όχι στην πραγματικότητα δεν είναι. Όταν βρίσκομαι σε πολύ κακή θέση, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να είμαι με μου θετικούς ανθρώπους και να ακούω χαρούμενη μουσική, αλλά πολύ συχνά νιώθω σα να πνίγομαι με τις δικές μου σκέψεις, ενώ όλοι οι άλλοι φαίνεται να αναπνέουν άνετα.
Η κατάρα των Κένεντι:
«Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από την οικογένεια μας», δήλωνε πριν από χρόνια σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Γερουσιαστής Τέντ Κένεντι προσπαθώντας να δικαιολογήσει το τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα του Ιουλίου 1969 που στοίχισε τη ζωή στη συνοδηγό του, Μαίρη Τζο Κόπεχνε, και στον ίδιο κάθε προεδρική φιλοδοξία.Ήταν ίσως η πρώτη φορά που κάποιος μιλούσε για κατάρα. Η κακοδαιμονία είχε όμως από καιρό χτυπήσει τη διάσημη οικογένεια. Πλέον επανέρχεται στην επικαιρότητα, μετά τον θάνατο της 22χρονης Σίρσε Κένεντι Χιλ, εγγονής του Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη από υπερβολική δόση ναρκωτικών, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Τα περιστατικά δεν ήταν λίγα. Η «κατάρα» έχει επηρεάσει τις τρεις τελευταίες γενιές και κάποιοι έχουν φθάσει στο σημείο να εξετάσουν ακόμα και τον ζωδιακό κύκλο του πατριάρχη Joseph Kennedy για εξηγήσουν τα χτυπήματα της μοίρας. «Φαίνεται πως κάθε φορά που ένας Κένεντι ήταν κοντά στην εκπλήρωση ενός στόχου ή φιλοδοξίας, καταδικάστηκε να πληρώσει ένα τραγικό τίμημα», δήλωσε στο AFP ο Εντουαρντ Κλάιν, συγγραφέας βιβλίου για το θέμα. «Θα πρέπει να φτάσει κανείς στους αρχαίους Ελληνες και τους Ατρείδες, τον Αγαμέμνονα, την Κλυταιμνήστρα, τον Ορέστη και την Ηλέκτρα, για να βρει μία οικογένεια που έχει υποστεί τόσες καταστροφές», έχει γράψει χαρακτηριστικά.
Η αρχή έγινε με την κόρη του Τζόζεφ και της Ρόουζ, Ρόζμαρι. Η ίδια υπέφερε από κάποιου είδους διαταραχές. Οι απότομες εναλλαγές στη διάθεσή της οδήγησαν τον αυταρχικό πατέρα της να της κάνει κρυφά λοβοτομή το 1039 κάτι που της δημιούργησε μόνιμο πρόβλημα και την ανάγκασε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε ίδρυμα. Στη συνέχεια, ακολούθησαν δύο τραγικά δυστυχήματα τα οποία κόστισαν τη ζωή στα άλλα δύο παιδιά του Τζόζεφ και της Ρόουζ. Το 1944 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου o Τζόζεφ Π.Κένεντι Τζούνιορ σκοτώθηκε όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, ενώ συμμετείχε σε μυστική αποστολή της αεροπορίας. Το 1948 έχασε τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα και η Καθλήν Κένεντι με τον εραστή της.
Οι δολοφονίες
Τα τραγικά αυτά περιστατικά θα έδιναν τη θέση τους στις επίσης τραγικές δολοφονίες οι οποίες ακολούθησαν. Το 1963 στο Ντάλας του Τέξας ο Πρόεδρος της Αμερικής Τζον Φιτζέλαντ Κένεντι δολοφονείται με τρεις σφαίρες από τον Λη Χάρβει Όσβαλντ. Μια δολοφονία σε ζωντανή σύνδεση. Μπροστά στα μάτια ολόκληρου του πλανήτη.
Πέντε χρόνια μετά, το 1968 δολοφονήθηκε ο αδερφός του και γερουσιαστής Ρόμπερτ-Μπομπ-Κένεντι. Σκοτώνεται στο Λος Άντζελες μόλις έχει πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία. Οι γιοι του Ρόμπερτ-Μπομπ-Κένεντι επίσης έφυγαν νωρίς από τη ζωή. Το 1984 ο Ντέιβιντ πέθανε από υπερβολική δόση, ενώ ο Μάικλ έχασε τη ζωή του το 1997 ενώ έκανε σκι στο Ασπεν.
Το 1969 ένα τρομερό σκάνδαλο έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες και του τρίτου αδερφού για το Προεδρικό χρίσμα. Ο Έντουαρντ-Τεντ-Κένεντι έριξε το αυτοκίνητό του από μία γέφυρα στο Chappaquiddick της Μασαχουσέτης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η συνοδηγός του. Το τραγικό λάθος του Τεντ ήταν ότι εγκατέλειψε το θύμα και ανέφερε το δυστύχημα αρκετές ώρες μετά. Παρ όλα αυτά η πολιτική του καριέρα δεν επλήγη ιδιαίτερα, καθώς μέχρι το θάνατό του από καρκίνο το 2009 ήταν ένας από τους μακροβιότερους και πλέον σεβάσμιους Γερουσιαστές.
Η συντριβή του αεροσκάφους του Τζον τζούνιορ
Ενας άλλος θάνατος όμως ήταν εκείνος που ενίσχυσε την πεποίθηση πως υπάρχει η κατάρα. Ηταν το 1999, όταν συνετρίβη το μικρό αεροσκάφος στο οποίο πιλότος ήταν ο γιος του προέδρου, Τζον τζούνιορ. Το δυστύχημα βύθισε στη θλίψη τις ΗΠΑ, καθώς σε αυτό έχασαν τη ζωή τους πέρα από τον Τζον Τζον – όπως ήταν γνωστός από παιδί ο γιος του προέδρου – η σύζυγός του Καρολίν και η αδερφή της Λόρεν Μπεσέτ.
Ο πρώτος που ξεστόμισε τη λέξη κατάρα όμως ήταν ο αδερφός του JFKκαι γερουσιαστής, ο Τεντ Κένεντι. Ηταν σε μία τηλεοπτική του εμφάνιση, στην οποία προσπαθούσε να εξηγήσει το δυστύχημα στο οποίο το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε από γέφυρα, στοιχίζοντας τη ζωή της συνεπιβάτιδάς του, Μέρι Τζο Κόπενς. «Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από τους Κένεντι», είπε τότε.
Το θέμα της κατάρας των Κένεντι επανήλθε στο προσκήνιο το 2012 όταν η πρώην σύζυγος του γιού του Μπομπ Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι τζούνιορ, η Μαίρυ Ρίτσαρντσον Κένεντι, βρέθηκε κρεμασμένη στο σπίτι της σε ένα από τα πιο πλούσια προάστια της Νέας Υόρκης. Εάν επρόκειτο για οποιαδήποτε άλλη πλούσια γυναίκα με προβλήματα αλκοολισμού το θέμα θα είχε περάσει στα ψιλά. Το όνομα όμως της Μαίρυ, έκανε την αυτοκτονία της πρωτοσέλιδο και οι περισσότεροι τίτλοι αναφέρονταν φυσικά στην κατάρα της διάσημης οικογένειας της Αμερικής.
Εφτά χρόνια μετά και συγκεκριμένα χθες, Πέμπτη, 1η Αυγούστου, μια εγγονή του Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι πέθανε κατά τα φαινόμενα από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, μέσα σε κτιριακό συγκρότημα το οποίο ανήκει στην οικογένεια στο Χαϊάνις Πορτ της Μασαχουσέτης. Κατά τους New York Times, το θύμα ονομαζόταν Saoirse Kennedy Hill (Σίρσε Κένεντι Χιλ) και ήταν 22 ετών.
Ο Λάρι Σάμπατο βέβαια δεν τα πιστεύει όλα αυτά. Ο πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δίνει μία διαφορετική διάσταση. «Ο λόγος που πιστεύει ο κόσμος ότι υπάρχει κατάρα είναι απλά ότι έχουν επικεντρωθεί τόσο πολύ σε αυτούς. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πολλές οικογένειες από τις οποίες έχουν βγει τρεις γερουσιαστές, ένας πρόεδρος και δύο υποψήφιοι για τη θέση. Ξέρουμε κάθε μέλος της οικογένειάς τους, οπότε συνδέουμε τα γεγονότα μεταξύ τους», προσθέτει. Όσο γιατί εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους Αμερικανούς αυτή η ιστορία, η εξήγηση είναι απλή. «Είναι περίπτωση στην οποία το Χόλιγουντ συναντά την Ουάσιγκτον», λέει ο Σάμπατο.
Χεστηκαμεν … είχε τα πάντα και δεν το εκτίμησε και οι γονείς της φταίνε γι’ αυτό που δεν της δείξανε τί σημαίνει επιβίωση και βιοπάλη… δυστυχώς κάπως έτσι καταλήγουν τα πλουσιόπαιδα που δεν γνωρίζουν από τη ζωή !!! Η από τροχαία, ή από ναρκωτικά ή από αυτοκτονίες …
«Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από την οικογένεια μας»……………..ο παππους σας που εκανε εμποριο ποτων τον καιρο της ποτοαπαγόρευσης και κατεστρεψε αμέτρητους ανθρώπους για να βγαζει λεφτα.