To διαβάζουμε από τον έντυπο «Παπαλάμπρο» της εφημερίδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ
Τέλος για το τελευταίο κατάστημα της «glou»
Χθες Κυριακή που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά με σκοπό να καλωσορίσουν το πασχαλινό ωράριο, ένα κατάστημα στον Πειραιά δεν άνοιξε ποτέ. Όσοι θέλησαν να κάνουν τα ψώνια τους, βρέθηκαν μπροστά από ερμητικά κλεισμένες και κλειδωμένες πόρτες. Το λογοτύπου που κάποτε φώτιζε όλη τη είσοδο είχε εξαφανιστεί.
«Ο τελευταίος των Μοϊκανών», το τελευταίο κατάστημα της ιστορικής και θρυλικής αλυσίδας της «glou» που βρισκόταν στον πιο κεντρικό και εμπορικό δρόμο του Πειραιά, την οδό Τσαμαδού, έχει κατεβάσει ρολά. Η ανάπτυξη στα χρόνια του Συριζα κρεμασμένη από τσιγκέλι.
Στις μεγάλες βιτρίνες που κάποτε βρισκόταν πουκάμισα, παντελόνια, κοστούμια και υποδήματα σε πολύ προσιτές τιμές για την αποκαλουμένη μέση αστική τάξη τώρα βρίσκονται κολλημένες μεγάλες χάρτινές ταπετσαρίες. Το μεγάλο λογότυπο της εταιρείας που φώτιζε μέρα και νύχτα την Τσαμαδού έχει κατεβεί. Στην προσπάθεια μας να ρίξουμε μια εικόνα μέσα στο κατάστημα αντικρίσαμε τον φύλακα. Τι έχει γίνει εδώ, έκλεισε το μαγαζί τον ρωτήσαμε: «Δεν ξέρω αν έκλεισε το κατάστημα, δεν ξέρω τι απέγιναν οι εργαζόμενοι δεν ξέρω τίποτα» μας είπε φοβισμένος. Σε μια διπλανή καφετερία, όπου οι πωλητές της «glou», έκαναν το μεσημέρι το διάλειμμα τους ο ιδιοκτήτης μας λέει: «οι εργαζόμενοι μου είπαν ότι τους ενημέρωσαν ένα πρωινό ότι το κατάστημα αύριο δεν θα ανοίξει. Μέσα δούλευαν περίπου δέκα μόνιμοι εργαζόμενοι. Το τι θα γίνουν τώρα αυτοί δεν ξέρω».
Με το λουκέτο στο τελευταίο κατάστημα της «glou» στον Πειραια, κατάρρευσε οριστικά ο θρύλος των καταστημάτων που δημιουργήσαν τα αδέρφια Γιώργος και Αντώνης Γλου. Ήταν ζήτημα προσωπικού γοήτρου η επιβίωση του τελευταίου των Μοικανών καταστημάτων στο πρώτο μεγάλο λιμάνι της χώρας, εδώ όπου ο όμιλος «glou», άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα που τον οδήγησαν μέχρι και στην κατάκτηση της αγοράς του κλάδου της ανδρικής ένδυσης και υπόδησης.
Άνοδος και πτώση!
Ο Γιώργος και ο Άκης Γλου αποτελούν την τρίτη γενιά μιας οικογένειας εμπόρων από τη Σμύρνη. Το 1984 ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανδρικής ένδυσης ιδρύοντας στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά το πρώτο τους κατάστημα, σε ιδιόκτητο κτίριο, με την επωνυμία Glou, που περιελάμβανε τα πάντα, από κοστούμια και παπούτσια μέχρι αθλητικά σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Μέχρι το 1991 η Glou αριθμούσε 10 καταστήματα, ενώ την ίδια χρονιά εγκαινίασαν ένα υπερκατάστημα στην οδό Πατησίων η οποία τότε διατηρούσε ακόμη ισχυρό τον εμπορικό χαρακτήρα της. Η εταιρεία εκτοξεύτηκε το 1994 με την απόκτηση της αντιπροσωπείας της Puma. Tα δύο αδέρφια διέθεταν συνολικά ποσοστό 44% στην Puma Hellas, ενώ το υπόλοιπο 56%ανήκε στη μητρική εταιρεία Puma AG. ο “πουλόβερ” της Glou θα αρχίσει να ξηλώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης το 2009 οπότε “έσκασαν” δεκάδες ακάλυπτες επιταγές και οι ζημιές ξεπέρασαν τα 15 εκατ. ευρώ. Η άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων, θα φέρει πιο κοντά στο τέλος την εταιρεία, την οποία, την ύστατη στιγμή, θα διασώσει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, τότε επικεφαλής της Proton Bank, μέσω δανείου ύψους 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά και το ξέσπασμα της δικαστικής διαμάχης με την Puma, η πορεία ήταν μη αναστρέψιμη και η διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99 κρίνεται επιβεβλημένη. Ο γερμανικός όμιλος αθλητικών ειδών είχε κατηγορήσει την ελληνική εταιρεία για υπεξαίρεση στην Puma Hellas που οδήγησε σε απομείωση 115 εκατ. ευρώ προ φόρων. Η εταιρεία προχωρούσε σε κινήσεις αναδιάρθρωσης, οι οποίες, όμως, δεν οδήγησαν παρά στο κλείσιμο του συνόλου των καταστημάτων.
Ζήτω τα καθίκια οι πολιτικοί και ζήτω οι νεοραγιαδες ελληναραδες που παμε καθε φορα σαν το πρόβατο στη σφαγή σε κάθε εκλογές σε καθετί που μας πλασάρουν.
Tο Δημόσιο κι’ όσοι ζούνε με κληρονομιές να ειν’ καλά, για τους άλλους στ’ αρχ… μας.
Οι εργαζόμενοι γεμάτοι «Ευτυχία»
Η αναπτυξη στο τσιπρισταν κ πολακισταν συνεχιζεται! Εσεις που τους ψηφισατε κανατε μεγαλο κακο…
αναπτυξη ΣΥΡΙΖΑ!!!!!