Γιατί οι τραπεζίτες τρέμουν στην ιδέα της άρσης των capital controls; Δηλώνουν πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμα κατάλληλες υπό τον φόβο της κατάρρευσής τους.
Άκρως επιφυλακτικοί είναι οι Έλληνες τραπεζίτες στο ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης των capital controls. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι τραπεζίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την πλήρη κατάργηση των capital controls και προκρίνουν για την ώρα να παραμείνουν έχουν.
Αυτό διατύπωσαν και στη συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για την κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών συμφώνησαν πως θα πρέπει να συνεχιστεί η σταδιακή άρση των capital controls αλλά εμφανίστηκαν ανήσυχοι μπροστά στην προοπτική της πλήρους απόσυρσης του μέτρου και ειδικά του τρίτου πυλώνα, που έχει να κάνει με τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.
Κυριότερος λόγος, η αβεβαιότητα που μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας των εκλογών, κρίνοντας πως οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για μια τέτοια κίνηση κατάργησης των capital controls.
Και αυτό γιατί παρά το γεγονός πως οι καταθέσεις αυξήθηκαν το 2018, οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών υπογράμμισαν πως η τυχόν άρση των capital controls και η ανακοπή αυτής της τάσης λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, θα ήταν δύσκολο να αναστραφεί και τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για το θέμα.
Όσον αφορά τις καταθέσεις το 2018 ανήλθαν στα 134,5 δισ.ευρω καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,4% ή 8,1 δισ.ευρώ. Το αντίστοιχο μέγεθος το 2017 ήταν 126,3 δισ.ευρώ, ενισχυμένο κατά 4,1% ή 5 δισ.ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2016.
Για το θέμα των capital controls είχε κάνει παρέμβαση και ο υποδιοικητής της ΤτΕ, καθηγητής Ιωάννης Μουρμούρας, ο οποίος είχε προτείνει να μην γίνουν άμεσα. Ο κ. Μουρμούρας μιλώντας στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ΙΜΝ για τις επενδύσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Ελλάδα και Κύπρο τάχθηκε υπέρ μιας έγκαιρης γνωστοποίησης συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση των capital controls εντός του 2019.
Όπως τονίζεται σε δημοσιεύματα η απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό αποτελεί το βασικότερο οχυρό των capital controls και οποιαδήποτε σχετική κίνηση είτε από φυσικό πρόσωπο, είτε από νομικό προϋποθέτει την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία συνεδριάζει δυο φορές την εβδομάδα.
Αντίθετα χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται η δυνατότητα επανεξαγωγής χρημάτων από λογαριασμό τράπεζας του εσωτερικού, όταν τα χρήματα αυτά έχουν διακινηθεί μέσω λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού.
Όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα παρά το γεγονός πως ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων για εξαγωγή χρημάτων για την εισαγωγή πρώτων υλών και προϊόντων διεκπεραιώνονται μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα ή τις επιτροπές που λειτουργούν εντός τραπεζών, το σύστημα εξακολουθεί να γεννά γραφειοκρατεία, κάτι που επιβαρύνει τράπεζες και επιχειρήσεις.
Ένα ουσιαστικό βήμα για την περαιτέρω άρση των capital controls έγινε το καλοκαίρι του 2018 όταν αυξήθηκε το όριο ανάληψης μετρητών από τα τραπεζικά καταστήματα και τα ΑΤΜ στις 5.000 ευρώ το μήνα ενώ στις 10.000 ευρώ έχει αυξηθεί το όριο για ταξίδια στο εξωτερικό.