Η τουρκική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και εντάσσεται στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αναπτύξει μια πολιτική και οικονομική αυτονομία από τη Δύση πολιτικά, ιδεολογικά και οικονομικά και να καθιερωθεί ως αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη έχοντας τον πρώτο λόγο στην υπεράσπιση των συμφερόντων της. Μια από τις έμπρακτες προτεραιότητες προς υλοποίηση της επιδιωκόμενης πολιτικής και οικονομικής αυτονομίας και της απεξάρτησης από δυτικά (ιδιαίτερα αμερικανικά) οπλικά συστήματα είναι η ανάπτυξη της τουρκικής βιομηχανίας όπλων. Η βιομηχανία όπλων της Τουρκίας είναι μεγαλύτερη και πιο αυτάρκης από ποτέ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από 1 δισ. δολάρια το 2002 σε 11 δισ. δολάρια το 2020. Το 70% με 80% των αναγκών του τουρκικού στρατού, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ, καλυπτόταν κάποτε από ξένους προμηθευτές. Πλέον το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 30%. Από τον Μάιο του 2004, ο αριθμός των έργων αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα έχει αυξηθεί από 62 σε 750 και ο αριθμός των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας από 56 σε 2.700. Το 2021 οι τουρκικές εξαγωγές οπλικών και αεροδιαστημικών συστημάτων έφθασαν στο ποσό – ρεκόρ των 3,2 δισ. δολαρίων.
Όλα αυτά ανέλυσαν το τελευταίο διάστημα πολλά δυτικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ αλλά γνωστό αγγλικό περιοδικό, κάτι που με την σειρά του προκάλεσε κολακευτικά λόγια για τον σουλτάνο στα αντίστοιχα ΜΜΕ της Τουρκίας. Πάμε να δούμε κάποια βασικά σημεία, αλλά τόσο σημαντικά για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει δίπλα μας.
Προσοχή στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας
Το βρετανικό περιοδικό Economist επέστησε την προσοχή στην ταχεία άνοδο της Τουρκίας για τους νέους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο και τη δυναμική που αυτή έχει εισέλθει στον χώρο. Τα τοπικά και εθνικά βήματα που κάνει η Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζουν να συζητιούνται σε όλο τον κόσμο. Αυτό το μήνα, το βρετανικό περιοδικό Economist επέστησε την προσοχή στα βήματα που έκανε η Τουρκία στο άρθρο του με τίτλο «Γνωρίστε τους νέους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο». Με την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ στη Ρωσία, τα βλέμματα σε όλο τον κόσμο στράφηκαν ξανά σε «συμφωνίες όπλων». Ο Economist επέστησε την προσοχή στην Τουρκία: Προκαλεί προβλήματα στις ανεπτυγμένες χώρες! Στην ανάλυσή του για το θέμα, το περιοδικό ανέφερε ότι οι πέντε μεγαλύτεροι πωλητές όπλων στον κόσμο, η Αμερική, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν πάνω από τα τρία τέταρτα των εξαγωγών όπλων και έγραψε ότι η κατάσταση στην αγορά άρχισε να αλλάζει με νέους κατασκευαστές όπλων.
ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Δίνοντας παραδείγματα τουρκικών UAV και SIHA, τα οποία εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου και μπορούν να συμμετάσχουν σε πόλεμο και ειρήνη, το περιοδικό εφιστά την προσοχή στις συμφωνίες όπλων που έγιναν με τις χώρες του Κόλπου και στην ταχεία άνοδο της Τουρκίας. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με την αλλαγή της γεωπολιτικής και να πουλάει όπλα φθηνότερα από τους ανταγωνιστές της, ο Economist συμπεριέλαβε στην ανάλυσή του την έκθεση SIPRI 2022 του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξαγωγές όπλων της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 69% μεταξύ 2018 και 2022 σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο της Τουρκίας στην αγορά θα διπλασιαστεί.
«ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ»
Ο Economist επεσήμανε επίσης ότι ο στόχος της Τουρκίας για τις εξαγωγές όπλων για φέτος είναι τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και είπε: «Η Τουρκία υπονομεύει τους ανεπτυγμένους πωλητές όπλων στην εξαγωγή αμυντικών προϊόντων».
«ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΛΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ»
Στην ανάλυση του βρετανικού περιοδικού τονίστηκε ότι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των αναπτυσσόμενων εξαγωγέων όπλων και την προσοχή τράβηξε η δήλωση «Η Τουρκία πλησιάζει μέρα με τη μέρα στην αυτονομία στην παραγωγή όπλων».
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΗΠΑ
Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε τους τελευταίους μήνες, τα αμερικανικά ΜΜΕ επέστησαν επίσης την προσοχή στην ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και δήλωσαν ότι η στρατηγική της Άγκυρας για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αυτάρκη αμυντικού τομέα και την ενθάρρυνση των εγχώριων επενδύσεων χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000. Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έφτασε τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών όπλων το 2022, ποσό υψηλότερο από τους ετήσιους αμυντικούς προϋπολογισμούς ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, το CNBC είπε: «Το εικοσάχρονο έργο του Ερντογάν, στο οποίο συνεχίζει να κάνει ισχυρές κρατικές επενδύσεις σε τοπικές εταιρείες. έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς».
Πρέπει να απαλλαγεί η Ελλάδα από κάθε προδοτικό καθεστώς που κινείται με μαριονέτες από το εξωτερικό
Οι γραικυλοπίθηκες,μεταξύ των άλλων είναι και τιτίκες…Καταδκάζουν την βία και τα όπλα ,απ’όπου κι αν προέρχονται…
Πουστροψαροκασσέλας το ανάγνωσμα πρόσχωμεν…Και πούσαι ακόμα…
Οσο αυτος οπλιζεται εμεις αφοπλιζομαστε και καταργουμε καθε βιομηχανια αμυντικη η χαλυβα θα μας προστατευσει η ΕΕ το Νατο και το διεθνες δικαιο. Μιλαμε για προδοτες
Ναι αμέ, επειδή η εε χέστηκε και το νάτο είναι τουρκολάγνο. Μη νομίζεις, έχουμε σχέδιο, 🥴😵!
Όποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, θα έχει διαβάσει για το δίκτυο που έχει φτιάξει η Τουρκία στην αφρικανική ήπειρο παραγκωνίζοντας παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Γαλλία! Αυτό το δίκτυο είναι σίγουρο πως θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν μεγάλες δυνάμεις με ότι σημαίνει αυτό! Δυστυχώς για εμάς, ο Ερντογάν είναι ηγέτης για την Τουρκία και έχει όραμα για την χώρα του.
Στο μπουρδέλο μας δεν χρειαζόμαστε παραγωγή, εμείς παράγουμε δημοκρατία του κώλου, συνδικαληστές, πούστρες και κοπρόσκυλα όλων των ρατσών.
Μόνη ελπίδα να έρθει στην εξουσία ένας πατριώτης και να στήσει κρεμάλες και Γουδιά, τίποτα λιγότερο
Φίλε δεν μπορεί ο Μογγόλος να κάνει αυτά που έκανε ο adolf, τα όπλα σήμερα είναι άλλα, τον εξαερώνουν με ένα κουμπί , μόνο τοπικά μπορεί να το παίζει βοηθός σερίφη, όσο του επιτρέπουν οι σερίφηδες.
Στην Ελλάδα την βιομηχανία την έχουν καταστρέψει πάντα οι κυβερνήσεις, πιθανόν με εντολές από το εξωτερικό αφού η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να έχει αυτόνομη πολιτική είτε ως μέλος του ΝΑΤΟ είτε ως μέλος της ΕΕ και οποιαδήποτε βιομηχανική παραγωγή θα είχε έστω και μικρές απώλειες για άλλους ξένους παίχτες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, η εταιρεία Μαλκότσης μπορούσε να παράγει τρακτέρ εξ ολοκλήρου (αμαξώματα, μηχανές, ηλεκτρολογικά, τα πάντα εδώ στην Ελλάδα). Πως έκλεισε όμως η εταιρεία; Έκλεισε μετά από παραγγελία της ΕΛΒΟ για 1000 μηχανές, αφού εκτέθηκε σε μεγάλο δανεισμό για να προχωρήσει στην παραγγελία αλλά η παραγγελία αθετήθηκε από την ΕΛΒΟ. Το ίδιο έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μια εταιρεία, την Gigatronics, που σχεδίασε τα πρώτα Ελληνικά IBM compatible PC και υποσχέθηκε πως θα πάρει για το ελληνικό δημόσιο, κάτι που τελικά δεν έκανε. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια ελληνική εταιρεία επιπέδου Olivetti όπως είχαν οι Ιταλοί, αλλά ο πράκτορας των ΗΠΑ προτίμησε να δώσει τις όποιες παραγγελίες σε αντιπροσώπους Αμερικανικών εταιρειών. Κατά τύχη, μόνο τον ανθέλληνα τον Κόκκαλη δεν πείραξαν και του έδωσαν και άπειρες δουλειές τόσο στο δημόσιο όσο και τον προώθησαν σε συνεργασίες με ΝΑΤΟικές εταιρείες με αποτέλεσμα να παράγει και τμήματα για avionics αντιβαλιστικών πυραύλων, οπότε οι Ρώσοι είχαν και πληροφορίες εκ των έσω…
Κάθε, μα κάθε, φορά που ακούγονται αυτά θέλω να βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο! Γιατί είμαστε τόσο μαλάκες;;;
Όπως με Κίνα ! Έδωσαν την τεχνογνωσία και τώρα κάνουν τα πάντα εισαγωγή ! Εμείς από την άλλη ότι έχει σχέση με οπλικά συστήματα το καταστρέφουμε !
ΚΟΙΝΗ ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΟΛΟΙ ΑΓΓΛΟΙ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ Κ.Α. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΩΣ Ο ΜΟΓΓΟΛΟΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΙΤΛΕΡ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΝ ΓΝΩΣΗ ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΝΑΝ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΝΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΛΠ.
Ακριβως αυτο η ιστορια επαναλαμβανεται και ποιος φταιει γιαυτό?
Ολες αυτες οι λουγκρες που φτιαξαν εργοστασια στην τουρκία για φτηνα εργατικα χερια κατα τ αλλα θελανε ευρωπαικη ενωση.