Πληρωμένο δημοσίευμα για να καλύψει τα αίσχη των Κωνσταντακόπουλων στο Κόστα Ναβαρίνο κυκλοφορεί σε διαδικτυακή εφημερίδα της Καλαμάτας. Έτσι προσπαθούν να “απαντήσουν” στις αποκαλύψεις της εφημερίδας Μακελειό.
Διαβάστε το δημοσίευμα της eleftheria online:
Η επίδραση στην οικονομία της Μεσσηνίας των επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ στην Costa Navarino
Με τη λειτουργία του νέου θερέτρου της Mandarin Oriental στη Γιάλοβα ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο δεύτερος κύκλος επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στη Μεσσηνία.
Οι πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες The Romanos και The Westin Resort που λειτουργούν από το 2010, όπως και τα γήπεδα γκολφ, άνοιξαν το δρόμο για δεκάδες μικρομεσαίες τουριστικές επενδύσεις στον Δήμο Πύλου-Νέστορος και ανέδειξαν την περιοχή σε ταξιδιωτική πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Πέρυσι ξεκίνησε η λειτουργία του W Costa Navarino και από προχθές στην ίδια περιοχή στη Γιάλοβα λειτουργεί το πρώτο Mandarin Oriental στην Ελλάδα. Η μεσοπρόθεσμη ευεργετική επίδραση των δύο νέων ξενοδοχείων, τόσο στην τουριστική κίνηση όσο και στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας, αναμένεται να δημιουργήσει έναν νέο κύκλο μικρομεσαίων επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Ανοίγοντας όμως μια παρένθεση εδώ, αξίζει να επισημάνουμε ότι παρά τις μεγάλες επενδύσεις στην Costa Navarino, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος παραμένει κατά βάση αγροτικός, με εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό, κυρίως από την Καλαμάτα αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι φεύγουν από την περιοχή μόλις κλείσουν τα μεγάλα ξενοδοχεία. Επίσης, όταν ξεκινήσει το λιομάζωμα κλείνουν τα περισσότερα καταστήματα εστίασης… με συνέπεια να περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες για επέκταση της σεζόν. Στη μεταβατική αυτή περίοδο ο Δήμος Πύλου-Νέστορος λειτουργεί όπως η Παραλία της Καλαμάτας, η οποία έχει κίνηση και ζωντάνια μόνο τη σύντομη θερινή τουριστική σεζόν, ενώ τις υπόλοιπες εποχές θυμίζει… «χωριά Ποτέμκιν». Θεωρητικά, ο δήμος θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται για τη μόνιμη διαμονή των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο (δίκτυα, βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.λπ.). Αυτά όμως γίνονται μόνο στην… Εσπερία -οπότε κάθε φθινόπωρο οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Δυτικής Μάνης επιστρέφουν στην Καλαμάτα.
Από εδώ και πέρα, το μόνο που μένει να δούμε είναι η επίδραση στη μεσσηνιακή οικονομία του τρίτου κύματος επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.: Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε το 2019 ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Navarino Blue μεταξύ Ριζόμυλου και Βελίκας θα δημιουργηθούν «4 μονάδες συνολικής δυναμικότητας περίπου 1.300 κλειδιών και άνω των 3.000 κλινών». Η επένδυση αυτή θα αλλάξει σίγουρα τον ταξιδιωτικό χάρτη της Μεσσηνίας. Και κάτω από προϋποθέσεις ενδέχεται να μετακινήσει, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, το οικονομικό κέντρο του νομού στα δυτικά της Καλαμάτας.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΚΕΛΕΙΟ:
Ο τοπικός τύπος της Καλαμάτας είναι ΑΚΡΩΣ-ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ. Ιδίως στους Γερμανούς, εδώ και μια δεκαετία. Είναι τραγική η κατάσταση με τη λογοκρισία επίσης που ασκούν.
Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΑΑΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΓΚΩΜΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ.
Οι μαφιόζοι δίνουν δουλειές. Κινούν τον παρά. Φερνουν αναπτυξη. Εγώ που δεν είμαι μαφιό, δεν έχω πιονάκια-λιγούρια να κάνουν παρέλαση για παρτη μου. Αναρωτιέμαι πάντως πώς μπορεί ένας λαός να είναι τόσο νηστικός, που να ξεπουλάει παράδοση, ιστορία, περιβάλλον για μια δουλειά ή μια χορηγία. Δηλ. οι Ουκρανοί και γενικά οι του ανατολικού μπλόκ, που έχουν μόνο μια τάιγκα , πώς τη βγάζουν και ο έλληνας όλο θέλει το κάτι παραπάνω;
και που είναι το κακό ρε Στέφανε? Ένας σκασμός χρήματα έπεσαν στην περιοχή μόνο καλό είναι. Τουλάχιστο αυτός έκανε δουλειά δεν τα φαγε σε κότερα και ελβετίες
Και ποιος σου είπε ρε Στέφανε ότι θέλουμε τουρισμό όλο το χρόνο! Να ξεκουραστούν θέλουν οι εργαζόμενοι! Όποιος έχεις σπίτι , οικόπεδο στη συγκεκριμένη περιοχή ,έχει ανεβάσει κατά πολύ την αξια του…. Το αρνητικό είναι το Νερό! Μπορεί να γίνονται αφαλατώσεις και να έχουν γίνει λιμνοδεξαμενές αλλά τόσος κόσμος ,τόσες πισίνες ,τοσα γήπεδα του γκολφ ( αυτά θα έπρεπε να είχαν απαγορευτεί, τεράστιες ποσότητες νερού και πολλά χημικά). Στον αντίποδα οι ντόπιοι που σπαταλούν νερό από γεωτρήσεις για να ποτίσουν τις ελιές(ρε δεν χρειάζονται νερό οι Ελιές!).