ΠΟΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ IRON DOME; ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ – ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ – ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΟΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ – ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Κοινοποίηση:
132348-viewos

Ούτε… επίτηδες να το έκανε η κυβέρνηση αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τα ακριτικά νησιά, καθώς το ένα μετά το άλλο παραμένουν είτε χωρίς καθόλου γιατρό, είτε με ελάχιστο προσωπικό το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τόσο τους μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα, όσο και τους χιλιάδες τουρίστες του καλοκαιριού.

Η μη επαρκής επείγουσα ιατρική διακομιδή οδηγεί δεκάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, μιας και η ανασφάλειά τους αν προκύψει μια ανάγκη, είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με μικρά παιδιά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάστασης που επικρατεί στα πιο απομακρυσμένα νησιά, τα οποία αντί να τα ενισχύει η κυβέρνηση, τα αποδυναμώνει συνεχώς, είναι η Ερείκουσα, η Ψέριμος και η Σύμη. Η Ερείκουσα που βρίσκεται βόρεια της Κέρκυρας – πρώην εκλογική περιφέρεια του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια- έχει σχεδόν ερημώσει, καθώς μετά την αποχώρηση του μοναδικού γιατρού έχουν απομείνει μόλις 15 κάτοικοι, από τους 60 που έμεναν τον χειμώνα.

Τον Ιούλιο η 6η ΥΠΕ προχώρησε στην προκήρυξη τοποθέτησης αγροτικού ιατρού στο νησί, πράγμα που έγινε. Πριν ένα μήνα ωστόσο, άνοιξε θέση ειδικότητας στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, την οποία αποδέχθηκε ο γιατρός και αποχώρησε από το ακριτικό νησί.

 

Χωρίς γιατρό η Ψέριμος παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Ψέριμος, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το 2022, ότι θα στελέχωνε σε μόνιμη βάση το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού.

Ο τελευταίος στρατιωτικός γιατρός έφυγε για την Κω.

Η Ειρήνη Καμπούρη, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτών Ψερίμου, ανέφερε ότι «το πρόβλημα με τον γιατρό είναι αιώνιο, πότε δεν υπήρξε μόνιμη λύση και αυτό διότι ο γιατρός ήταν πάντα στρατιωτικός και όχι μόνιμος, αφού δεν υπήρχε κάποια προκήρυξη για τη θέση τα τελευταία χρόνια».

Η κ. Καμπούρη υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι του νησιού «οι οποίοι είναι 35-40 άτομα τον χειμώνα νιώθουν καθημερινά την ανασφάλεια, ιδιαίτερα οι άνθρωποι που έχουν βρέφη. Το καλοκαίρι είμαστε γύρω στα 700 άτομα, πρόσφατα άνοιξε και το δημοτικό σχολείο».

SOS εκπέμπει η Σύμη
Σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη γιατρών αντιμετωπίζει και η Σύμη με την υποστελέχωση του τοπικού Κέντρου Υγείας, να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, αφού δεν υπάρχει ούτε παθολόγος στο νησί των 3.000 κατοίκων.

Ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας είπε ότι «αυτό που επείγει για το νησί είναι ακτινολόγος ή έστω χειριστής μηχανημάτων, αλλά και ένας μικροβιολόγος. Δεν έχει προκηρυχθεί κάποια θέση το τελευταίο διάστημα».

 

Ο κ. Παπακαλοδούκας τόνισε ότι το «κέντρο υγείας είναι πλήρως εξοπλισμένο, αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε στην άγονη γραμμή. Κάθε εβδομάδα 500 άτομα από το νησί ταξιδεύουν στη Ρόδο για να επισκεφθούν έναν γιατρό. Στη Σύμη είμαστε 3.000 άτομα και δεν υπάρχει παθολόγος που είναι η πιο βασική ειδικότητα».

«Το καλοκαίρι είμαστε 13-14.000 άνθρωποι την ημέρα. Όλη τη σεζόν δεχόμαστε μισό εκατομμύριο τουρίστες και το κράτος αδιαφορεί. Δεν θα αργήσει αυτό το νησί όπως και άλλα ακριτικά να γίνουν εξοχικές κατοικίες», υπογράμμισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response