ΠΟΙΕΣ ΗΠΑ; Η ΚΙΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – Ο ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΡΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Κοινοποίηση:
    ηπα κινα

    Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου περί το 2028, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν ως εδώ, εν μέρει λόγω του ότι ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εκτιμά ινστιτούτο μελετών σε έκθεσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

    «Εδώ και αρκετό καιρό, το κυρίαρχο ζήτημα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία είναι ο αγώνας, σε όρους οικονομικής και ήπιας ισχύος, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα», αναφέρει το Κέντρο Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις (Centre for Economics and Business Research, CEBR) στην ετήσια έκθεσή του.

    Η πανδημία του νέου κορονοϊού και ο οικονομικός αντίκτυπός της φαίνεται πως «γέρνουν την πλάστιγγα σε αυτή την αντιπαλότητα υπέρ της Κίνας», προσθέτει.

    Για το CEBR, «η επιδέξια αντιμετώπιση της πανδημίας», από την Κίνα, που επέβαλε έγκαιρο, αυστηρό lockdown, καθώς και τα πλήγματα που δέχθηκε η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Δύσης σημαίνουν πως οι οικονομικές προοπτικές της ασιατικής δύναμης βελτιώνονται.

    Η Κίνα αναμένεται να καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά από το 2021 ως το 2025, προτού η ανάπτυξη επιβραδυνθεί στο 4,5% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο από το 2026 μέχρι το 2030.

    Μολονότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακάμψουν σθεναρά μετά την πανδημία, το 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 1,9% του ΑΕΠ τον χρόνο μεταξύ του 2022 και του 2024 και κατόπιν στο 1,6%.

    Η Ιαπωνία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, όταν θα την ξεπεράσει η Ινδία, ωθώντας τη Γερμανία προς τα κάτω, από την τέταρτη στην πέμπτη θέση.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά το CEBR η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σήμερα, ενδέχεται να ολισθήσει στην έκτη θέση από το 2024 και μετά.

    Ωστόσο, παρά το πλήγμα που θα δεχθεί το 2021 εξαιτίας της αποχώρησής του από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ της Βρετανίας αναμένεται πως θα είναι κατά 23% υψηλότερο από αυτό της Γαλλίας περί το 2035, χάρη ιδίως στο προβάδισμα που έχει η χώρα στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου.

    Στην Ευρώπη αναλογούσε το 19% της παραγωγής των 10 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως το 2020 αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να πέσει στο 12% περί το 2035 και ακόμη πιο κάτω αν ο χωρισμός της ΕΕ με τη Βρετανία εξελιχθεί με άσχημο τρόπο, εκτιμά το CEBR.

    Σύμφωνα με το Κέντρο, ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί με αύξηση του πληθωρισμού, παρά με επιβράδυνση της ανάπτυξης.

    Το ινστιτούτο προβλέπει «έναν οικονομικό κύκλο με αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του 2020» και αυτό θα πλήξει ιδίως οικονομίες που δανείστηκαν μεγάλα ποσά από τις αγορές για να χρηματοδοτήσουν την αντίδρασή τους στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

    Ωστόσο μια από τις τάσεις η οποία «επιταχύνθηκε» από την πανδημία είναι η στροφή σε έναν «πιο πράσινο» τρόπο παραγωγής, «βασισμένο στην τεχνολογία», καθώς ο κόσμος θα μπαίνει στη δεκαετία του 2030, προεξοφλεί το CEBR.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    13 Σχόλια

    1. H πισω πορτα της Νουδουλας ειναι τα κουμουνια οπως και η πισω πορτα των
      Νεοταξιτων ειναι Κινα

    2. από τον δυτικό τρόπο ζωής ( φιλελε καπιταλισμό με δανεικά) περάσαμε στον κινέζικο (παρακολούθηση, έλεγχο)

    3. Αυτές οι προβλέψεις είναι λίγο χαζές. Η Κίνα όπως είναι τώρα δε πρόκειται ΠΟΤΕ να γίνει παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη. Και ο βασικός λόγος είναι πως έχει σκληροπυρηνική χούντα που δε μπορεί να αντέξει να έχει πλατιά στρώματα πλούσιων και μορφωμένων αστικών μαζών για να αγοράζουν τα προϊόντα της. Κι αν δε τα πουλάει στην εσωτερική αγορά, τότε που; Αν γίνει η πιο πλούσια χώρα, η Δύση θα κόψει τις εισαγωγές από τη Κίνα γιατί θα είναι ακριβές, και θα αρχίσει να ξαναπαράγει τοπικά…. Γιατί νομίζετε πως έγινε η “μεγάλη επανεκκίνηση”; Γιατί με το να καταστρέφουν το βιοτικό επίπεδο του δυτικού καταναλωτή, μειώνουν τις εξαγωγές τις Κίνας, με συνέπεια να πρέπει οι Κινέζοι να στραφούν να πουλήσουν αλλού, και κυρίως στους ντόπιους πολίτες τους, μόνο που έτσι ανεβάζουν το ρίσκο να ανατραπεί το καθεστώς τους με το καιρό. Γιατί για να αγοράσει η εσωτερική αγορά τα προϊόντα, θα πρέπει να έχει χρήμα, και για να έχει χρήμα, θα πρέπει να πάψουν να μεταχειρίζονται τον κινέζο πολίτη σαν δούλο, και αν το κάνουν αυτό και θα ξεσηκωθεί αλλά και δε θα είναι τόσο ανταγωνιστική η παραγωγή στη Κίνα πια….

      Καταλάβατε; Η οικονομία δεν είναι μια απλή υπόθεση να την προβλέψεις, όλα είναι αλληλένδετα, και πολλές φορές βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος.

      1. —Η Cosco αγόρασε λιμάνι της Τουρκίας και «ανεβάζει» το τίμημα για τον ΟΛΠ
        —Η Cosco είναι πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, και μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών στον πλανήτη. Η ονομασία είναι συντόμευση του China Ocean Shipping Company.
        —Το σχηματισμό κοινοπραξίας για την απόκτηση του ιδιωτικού λιμανιού Kumport Terminal στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η COSCO.
        Ότι Τούρκικο αγοράζεις είναι Κινεζικό.
        Η Κίνα σιγά μη περιμένει να πουλήσει τα προϊόντα της στους Κινέζους.
        Υ.Γ. Οι παρασκηνιακές πιέσεις του Μαρινάκη στην Cosco: Το master plan για το λιμάνι του Πειραιά…..

      2. Και αν υποθέσουμε ότι οι εξαγωγές λόγω cc covid19 μειώνονται για την Κίνα αναλογικά μειώνονται και για όλους τους υπόλοιπους.
        Οπότε η αναλογία υπέρ της Κίνας παραμένει
        ίδια.Οι οικονομίες δλδ. των άλλων κρατών που εξαρτώνται από την Κίνα θα καταστραφούν κι αυτές αναλογικά.

      3. Και αυτό συμβαίνει τώρα. Μέχρι το 2030 δε θα ισχσει τίποτα απ’ όλα αυτά.Η Αμερικανοί είναι που ανέβασαν την Κινεζική οικονομία και τώρα τρέχουν και δε φτάνουν ψάχνοντας να βρουν νέες χώρες φτηνού εργατικού δυναμικού. Όμως τώρα είναι αργά γιατί τρέχουν συμβόλαια Αμερικανικών Επιχειρήσεων που λειτουργούν στη Κίνα.

    4. για το βετο του Τραμπ στις κυρωσεις κατα τις τουρκιας δεν μας ενημερωσατε αγαπητο μακελειο

      1. Το βέτο δεν αφορούσε αποκλειστικά την Τουρκία.οπως διαφημίζουν οι παπαγάλοι..όλο το νομοσχέδιο αποδυναμώνει την Αμερική σε ισχύ ενάντια της Κίνας και ο Γάτος, δεν θα αφήσει την χώρα του να γίνει έρμαιο επειδή έτσι θέλουν τα κομμουνια…Διάβασα σε τι έκανε πρώτα βέτο και μετά έλα να πάρεις θέση.. Είναι πρόεδρος της Αμερικής και όχι της Ελλάδας..Κοίτα πόσες κυρώσεις έχουν βάλει οι Έλληνες και μετά μιλά για τον Τραμπ

      2. ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΥ (ΜΑΣ) ΠΟΥ ΣΠΑΤΑΛΗΣΕ ΕΝΑ ΒΕΤΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΙ ΕΝΑ ΒΕΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ

    5. Οι πληρωμένοι του Μητσοτάκη μας λένε πως καταρρέει η τουρκική οικονομία, όμως δεν μας λένε, γιατί το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο εκείνου της Κίνας και γιατί εξαγωγές, ιδιωτικές καταθέσεις, αποθέματα χρυσού και χρηματιστήριο έχουν αυξανόμενους ρυθμούς? Όσο για τα μεγέθη της Μητσοτάκειας οικονομίας, αφήστε τα, ένας χρόνος Μητσοτάκη ισοδυναμούν με δέκα χρόνια μνημονίων. Σε ότι αφορά τον αριθμό των ενεργών επιχειρήσεων, με το τέλος της καραντίνας το 70 % των επιχειρήσεων θα έχει χαθεί. Όσο για την ολική επανεκκίνηση, ας διαβάσει αυτά που έλεγε ο Δαρβίνος για τις αλλαγές, τους κλασικούς οικονομολόγους και το σταλινικό πείραμα ελέγχου της οικονομίας, τότε ίσως καταλάβει, πως λέει μ@λ@κίες.

    Comments are closed.