ΠΟΙΕΣ NATURA; ΠΟΙΑ ΚΑΜΜΕΝΑ; ΠΟΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ; ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ, ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΞΑΝΑ! Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ

    Κοινοποίηση:
    Καταγραφή

    Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά του Έβρου, που είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια του σημαντικότερου βιότοπου του μαυρόγυπα, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου.

    Και έναν χρόνο μετά την καταστροφή του δάσους η απειλή των ανεμογεννητριών για το ιδιαίτερα απειλούμενο είδος εντείνεται αντί να περιορίζεται.

    Τελευταίο «επεισόδιο» ήταν η έκδοση αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ), κατόπιν σχετικής θετικής (!) εισήγησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), των Αιολικών Σταθμών «ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ» της εταιρίας GREENFIELD WIND, «ΡΑΓΑΔΑ, ΜΗΛΙΑ, ΞΕΝΟΣ» της εταιρίας ES ENERGY ΕΠΕ και «ΚΟΝΤΟΚΟΡΦΙ» της εταιρίας ΑΙΟΛΙΚΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΙΚΕ στη Ροδόπη.

    Τι κι αν οι θέσεις εγκατάστασης των Αιολικών Σταθμών βρίσκονται εντός της περιοχής NATURA 2000 – Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR1130011 «Κοιλάδα Φιλιούρη» (και της αντίστοιχης Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά GR008), με είδος χαρακτηρισμού τον μαυρόγυπα; Τι κι αν εμπίπτουν εντός του χαρτογραφημένου «πυρήνα» της δραστηριότητας του μαυρόγυπα;

    Τι κι αν η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Εβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε -ξεκάθαρα και στοιχειοθετημένα- αρνητικά για την υλοποίηση και των δύο έργων; Αυτά φαίνεται ότι είναι «ψιλά γράμματα» για τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ και την ΑΔΜΘ, που αγνόησαν τα παραπάνω στοιχεία και έδωσαν το «πράσινο φως» για τα συγκεκριμένα έργα με διαφορά λίγων ημερών.

    Καθοριστική σημασία για την έκδοση των δύο αποφάσεων από την ΑΔΜΘ φαίνεται ότι είχαν οι θετικές γνωμοδοτήσεις του ΥΠΕΝ, που υπογράφονται από τον προϊστάμενο της ΓΔΠΠ κ. Δημόπουλο, ενώ ακόμα μία φορά παρακάμπτεται χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση η αναλυτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση της Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Δέλτα Εβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ.

    Η Μ.Δ. τεκμηριώνει με επαρκέστατο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι οι θέσεις εγκατάστασης των δύο Αιολικών Σταθμών βρίσκονται στον πυρήνα της δραστηριότητας του μαυρόγυπα (και του όρνιου) και οι πτήσεις των απειλούμενων γυπών είναι συχνότατες, με αποτέλεσμα η ενδεχόμενη υλοποίηση των έργων να αποτελεί ακόμα μία σοβαρή απειλή γι’ αυτά τα είδη, που έχουν βρεθεί σε ακόμα πιο δυσμενή θέση εξαιτίας της περσινής πυρκαγιάς.

    Σε ανάλογη κατεύθυνση, βεβαίως, ήταν και η παρέμβαση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κατά τη δημόσια διαβούλευση του έργου «ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ».

    Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως στους Αιολικούς Σταθμούς που λειτουργούν στον Έβρο και στη Ροδόπη έχουν έως σήμερα καταγραφεί 563 περιστατικά θανάτωσης πουλιών και νυχτερίδων, μεταξύ των οποίων επτά μαυρόγυπες και εννέα όρνεα.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    8 Σχόλια

    1. δυστυχως καθε 15-20 χρονια αποσυρωνται και τα πτερυγια δεν ανακυκλωνωνται. ειναι με γυαλι και πλαστικο.
      αυτο δεν τους πειραζει. η σακουλα του σουπερ μαρκετ τους πειραζει.
      να δουμε σε ποιο νησι θα πεταξουν τις παλιες.θα κανουν νεκροταφειο ανεμογεννητριων την ελλαδα.
      κατα τα αλλα θελει το μου.ν.π.ν.πρασινη αναπτυξη.

    2. Οταν εχεις για Υπουργο Εξωτερικών και δεξι χερι του Κουλη, το νομικο συμβουλο των ανεμογεννητριάδων, ….ανεμογεννητριες θα παρεις

    3. Κε γιατι μορι δε τα κατεβαζις εσι που εχις τα μεσα;

    4. Προς όλους τους Ρομά. Οι ανεμογεννήτριες έχουν τόνους χαλκού. Ξέρετε είναι πολλά τα λεφτά εκεί..

      1. Σωστός!!! Το κατοχικό σύστημα πολεμιεται από τα μέσα !!

    Comments are closed.