ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ; Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ “ΣΚΟΤΩΣΕΙ” ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ; ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ; ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ…

    Κοινοποίηση:
    pswmi-psomiΙΝTIME

    Παράλληλα με την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαμορφώνεται και μια άλλη κρίση, αυτή των δημητριακών, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος για ελλείψεις στο σιτάρι.

    Αυτό εξήγησε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος. «Η μεγάλη ζήτηση και η μικρή σοδειά ενδέχεται να είναι οι παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε έλλειψη σκληρού σίτου από τον Μάρτιο του 2022 και νέες ανατιμήσεις» εξηγεί τονίζοντας ότι τιμές σιτηρών και αλεύρων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με αυξήσεις της τάξεως του 20%.

    Την ύπαρξη ενός τέτοιου σεναρίου επιβεβαιώνει στο Sputnik ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

    Όπως εξήγησε, ο χειμώνας είναι η χρονική περίοδος μεταφοράς των σιτηρών οπότε στη συνέχεια ενδέχεται να εμφανιστούν τα προβλήματα.

    Το γεγονός ότι τα σιτηρά μεταφέρονται μόνο από τη θάλασσα επηρεάζεται από την αναταραχή που υπάρχει στις θαλάσσιες μεταφορές λόγω της αύξησης των ναύλων, των καθυστερήσεων και το μποτιλιάρισμα στα λιμάνια κατά 15 μέρες. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση πυροδοτώντας μια πανδημία ακρίβειας, υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης.

    Τι θα γίνει με την τιμή του ψωμιού

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αρτοποιών, ο μέσος όρος των αυξήσεων στα προϊόντα τους διαμορφώνεται στο 10-13% έως σήμερα.

    Όπως εξηγεί, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί να μην υπάρξει νέα άνοδος, όμως ο ίδιος δεν βλέπει κάτι τέτοιο στο άμεσο διάστημα.
    «Η διαμόρφωση των τιμών είναι καθαρά, ευθύνη του κάθε παραγωγού. Ανάλογα με τις δυνατότητές του και τους κραδασμούς που μπορεί να απορροφήσει, κρίνει και αποφασίζει. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα της παρέμβασης σε αυτό. Η δική μου εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πρόθεση της ανόδου των τιμών. Όλοι ευχόμαστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση αλλά δεν ξέρουμε τι μας περιμένει τον Νοέμβριο. Είμαστε στην κυριολεξία στο όριο της επιβίωσης. Κρατάμε ανοιχτά τα αρτοποιεία επειδή είναι οικογενειακές επιχειρήσεις» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    3 Σχόλια

    1. Άσε που και το ψωμί παχαίνει και έχει και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη . Στοίχημα σε κανένα μήνα θα είναι το αμέσως επόμενο επιχείρημα του πίπη ίσως και του πωπωσάλτε.

    2. Με το σκληρό σιταρι δεν φτιάχνεις ψωμί!!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!

    3. Καλα περνανε οι ραγιαδες με τα δανεικα της Frau σπερμα Χιτλερ! Καναπε φυστικακι ουισκακι για 20 σεντς στη φρατζολα θα χαλασουμε τωρα τη συνταγη των αποχαυνωμενων? Εξ αλλου οι περισσοτεροι μεταλλαχτηκαν και με το μπολι κι η…..Παναγια μαζι τους!

    Comments are closed.