ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΨΕΥΤΙΚΑ. ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ “ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ” ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ!

    Κοινοποίηση:
    STIMENA-TV

    “Βρίσκω την τηλεόραση πολύ διαπαιδαγωγική. Όποτε κάποιος την ανοίγει, πάω στο άλλο δωμάτιο και διαβάζω ένα βιβλίο” είχε πει ένας Αμερικανός κωμικός και όπως αποδεικνύεται δεν είχε άδικο. 

    Πριν 10 περίπου χρόνια είχα δει στις ειδήσεις μια συμφοιτήτριά μου σε ρεπορτάζ “Μητέρες ανύπαντρες κατ΄επιλογή”. Προς στιγμήν πάγωσα γιατί νόμιζα ότι η φίλη μου η Μαρία είχε κάποια σωσία. Μετά διαπίστωσα έκπληκτη καθώς μιλούσε ότι ήταν η ίδια. Όχι μόνο ανύπαντρη δεν ήταν αλλά ούτε και μητέρα. Το Μαράκι είχε παντρευτεί πριν έξι μήνες με έναν στρατιωτικό και ζούσε μόνιμα στο Βόλο. Πως βρέθηκε στην Αθήνα, πότε χώρισε και πότε έκανε και παιδί αυτό είναι ένας άλυτος γρίφος που μόνο ο ρεπόρτερ μάλλον μπόρεσε να τον λύσει για να πάρει τη συνέντευξη που τον βόλευε για το θέμα του. Ποιος ξέρει πόσα τέτοια έχουν γίνει στην ελληνική τηλεόραση. Πάμε όμως στα πιο σοβαρά.

    FOTO1

    Σάλος με το ρεπορτάζ του STAR για «σύζυγο ιπτάμενου της Πολεμικής Αεροπορίας» που στην πραγματικότητα είναι ανύπαντρη

    Στις 22.3.2018 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, προβλήθηκε μια συνέντευξη της «συζύγου ενός μάχιμου ιπτάμενου της Πολεμικής Αεροπορίας», η οποία δήλωσε πόσο πολύ ανησυχεί κάθε μέρα για τον σύζυγό της, ειδικά «όταν δεν απαντάει στο τηλέφωνο». Στο «ρεπορτάζ», η γυναίκα αυτή εμφανίζεται με το όνομα «Κατερίνα Παπαϊσιδώρου» και αναφέρει ότι έχει «ένα μικρό παιδάκι που τη ρωτάει που είναι ο μπαμπάς», όταν ο… ιπτάμενος σύζυγός της απουσιάζει. Το ρεπορτάζ του καναλιού παρουσιάστηκε με τίτλο: «Οι ηρωίδες γυναίκες των μάχιμων στρατιωτικών μας». Τίποτα όμως από αυτά δεν είναι αλήθεια, το ρεπορτάζ είναι ψευδές και στημένο.

    Η γυναίκα αυτή ΔΕΝ ονομάζεται Κατερίνα Παπαϊσιδώρου. Το πραγματικό της όνομα είναι Αθανασία (Νάνσυ) Παναγιώτου, και ΔΕΝ έχει σύζυγο μάχιμο ιπτάμενο της Πολεμικής Αεροπορίας γιατί απλά δεν έχει σύζυγο, είναι ανύπαντρη. Φυσικά δεν υπάρχει ούτε και τρίχρονο παιδάκι να την ρωτάει «που είναι ο μπαμπάς».

    Αριστερά η Νάνσυ Παναγιώτου όπως εμφανίζεται στο facebook σε πολλές φωτογραφίες. Δεξιά ή «Κατερίνα Παπαϊσιδώρου» όπως εμφανίστηκε στο ρεπορτάζ του STAR. Πρόκειται όπως βλέπετε για το ίδιο πρόσωπο. (Φωτο 1)

    Πολλές φορές λοιπόν οι «επαγγελματίες» δημοσιογράφοι παραπλανούν, συνειδητά ή ασυνείδητα, διαπράττοντας δημοσιογραφικές απάτες, «μαϊμουδιές», ή και γκάφες.

    Η «φάμπρικα» των ψεύτικων και φανταστικών «ρεπορτάζ» όμως δεν είναι τωρινή υπόθεση. Το 1940, ένας δημοσιογράφος, περιέγραφε με θαυμασμό τις σκηνές που λάβαιναν χώρα στην Τήνο, κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Μόνο, που από το περιγραφικό «ρεπορτάζ» του, απουσίαζε ο τορπιλισμός της «Έλλης», που συνέβη τότε. Καθ’ όλα φυσικό αυτό, καθώς ο δημοσιογράφος ήταν λίγο τεμπελάκος για να πάει ως την Τήνο κι έκανε «ανταπόκριση» από το σπίτι του.

    «Παγκόσμια αποκλειστικότητα»  του Τέμπο από το γειτονικό… Πακιστάν

    Κατά την διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν ο δημοσιογράφος Νίκος Γεωργιάδης, (ΦΩΤΟ 5) μετέδιδε «αποκλειστικές εικόνες και ρεπορτάζ» από το μπαρουτοκαπνισμένο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Τέμπο. Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, απέδειξε κι αποκάλυψε πως η «παγκόσμια αποκλειστικότητα» ήταν μια καλοστημένη απάτη και η οποία γυρίστηκε και σκηνοθετήθηκε στο γειτονικό Πακιστάν! Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταδίκασε την παγκόσμια αποκλειστικότητα ως «προϊόν κιτρινισμού» και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο τιμώρησε με χρηματικό πρόστιμο τους υπεύθυνους του σταθμού, καθώς και τους Τατιάνα Στεφανίδου, Νίκο Γεωργιάδη, Βασίλη Καββαθά. Για την ίδια υπόθεση, ο Νίκος Ευαγγελάτος (ήταν διευθυντής στον σταθμό) διεγράφη για έναν χρόνο από την ΕΣΗΕΑ.

    Μαιμουδιές που οι τηλεαστέρες μας σέρβιραν ως «Αποκλειστικά ντοκουμέντα»

    Την άνοιξη του 2008, πρώην συνεργάτης του Νίκου Ευαγγελάτου, Βασίλης Κοκορίνης,(ΦΩΤΟ 4) θα δημοσιεύσει μια σειρά από βίντεο, όπου εξηγεί πως στήνονται τα «αποκαλυπτικά» «ρεπορτάζ» και πως χαλκεύονται διάφορες «ειδήσεις».

    Καμπουράκης και Οικονομέας παρουσιάζουν βίντεο «ντοκουμέντο», όπου Αμερικανοί αστυνομικοί «ξεφτιλίζονται» όταν αφήνουν ληστές τράπεζας να τους ξεφύγουν μέσα από τα χέρια τους. Φυσικά είναι βίντεο μαϊμού από το YouTube, και πρόκειται για σκηνοθετημένο γύρισμα για τηλεοπτική διαφήμιση.

    Ακολουθεί παρόμοιο βίντεο όπου 6μηνίτικο μωρό υποτίθεται ότι εξουδετέρωσε με τα γυμνά του χεράκια την κόμπρα που του επιτέθηκε.

    Μια εικόνα χίλια ψέματα… κι αν μια κρυφή κάμερα παρακολουθούσε εκείνους που τραβούν με κρυφή κάμερα;

    Οι δημοσιογράφοι μπαίνουν σε ένα συνοικιακό σουπερμάρκετ (που εμφανίζεται ότι ανήκει σε αλυσίδα) λίγο πριν το βραδινό κλείσιμο, με στόχο να αποδείξουν πόσο εύκολα και παρ’ όλες τις κάμερες γίνονται κλοπές κάτω από τη μύτη των υπαλλήλων για την εκπομπή που χτύπησε «κόκκινο» σε τηλεθέαση «Αποδείξεις»

    Σκοτεινά πλάνα μάς δείχνουν πώς μια δημοσιογράφος κλέβει βάζοντας στην τσάντα της προϊόντα, ενώ την ακολουθεί άλλη δημοσιογράφος με κρυφή κάμερα και καταγράφει τις κλοπές.

    Λίγο αργότερα, ενώ πληρώνει όσα είχε φανερά στο καλάθι, η δημοσιογράφος αποκαλύπτει στην ταμία ότι στην τσάντα υπάρχουν κλεμμένα προϊόντα και ότι κάνει ρεπορτάζ για τις κλοπές. Έκπληκτη η ταμίας δηλώνει ότι κλοπές γίνονται συχνά, αλλά η συγκεκριμένη «πελάτης» δεν της είχε δημιουργήσει υποψίες.

    Ομως, ο Βασίλης Κοκορίνης κατέγραψε εκτός από την «κλοπή» και την ξεκαρδιστική προετοιμασία της: Οι δημοσιογράφοι με τους κομπάρσους είχαν μπει στο μαγαζί και αφού ενημέρωσαν την υπάλληλο για τις προθέσεις τους, επανέλαβαν τα γυρίσματα πάνω από δύο φορές δίνοντας ακόμα και οδηγίες στην ταμία για το πώς θα φανεί φυσική στο φακό. Μια από τις πολλές αναπαραστάσεις που έχει καταγράψει ο φακός  κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τα κανάλια!

    Το βιολί συνεχίζεται με κολοκύθια που διά μαγείας χημικού ψεκασμού, μεγαλώνουν ακαριαία, ρεπορτάζ που καταγράφηκε με κρυφή κάμερα για την ίδια εκπομπή.

    Ξεκαρδιστική έρευνα με στημένο τηλεφώνημα από την εκπομπή «Τετ α Τετ»

    Στην εκπομπή «Τετ α Τετ», παρουσιάστηκε μια ξεκαρδιστική έρευνα όπου η δημοσιογράφος τηλεφωνεί σε άγνωστη πτηνοτρόφο της Ρόδου (λέμε τώρα), η οποία «υποτίθεται» άμεσα συμφωνεί να αγοράσει γιαπωνέζικα λάδια αυτοκινήτου, για να ταΐσει τα κοτόπουλα, αντί για σογιέλαιο που είναι ακριβό. Η καραμαϊμουδιά με το στημένο τηλεφώνημα ξεσκεπάζεται, από το γεγονός ότι το προσφερόμενο ορυκτέλαιο είναι πολύ…ακριβότερο!

    Ο Αυτιάς συζητάει με βίντεο… κονσέρβα και δουλεύει ψιλό γαζί το τηλεοπτικό κοινό

    Τον Οκτώβριο του 2009, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, μέσα από την πρωινή εκπομπή του, στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλτερ», συνομιλούσε και έθετε «καυτά» ερωτήματα στον μόνιμο καλεσμένο του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Μόνο, που όπως απεδείχθη, ο Αυτιάς δούλευε ψιλό γαζί το τηλεοπτικό κοινό, καθώς «συνομιλούσε» με ένα βίντεο «κονσέρβα». Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία ο Αυτιάς αλλάζει κοστούμια ενώ ο Ψωμιάδης όχι! Λέτε να μην είχε άλλο να φορέσει τρεις μέρες; (Φωτο 2)

    FOTO2

    «Εγκυρότητα» και «λαβράκι»  και από την κρατική  τηλεόραση με τους «Κουραμπιέδες για γερά ρουθούνια»

    Τον Αύγουστο του 2011, μια είδηση-«μούφα», υπό τον τίτλο «Κουραμπιέδες για γερά ρουθούνια», που είχε ως πηγή το epicnews.gr, με ιστοσελίδα με «ειδίκευση» σε ειδήσεις-παρωδία, είχε την «τιμητική» της στις δημοσιογραφικές ιστοσελίδες newsit.gr (Νίκος Ευαγγελάτος), star.gr και skai.gr, οι οποίες δεν άφησαν να τους ξεφύγει το «λαβράκι». Η «είδηση», που μάλιστα ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, αναδημοσιεύθηκε με τίτλο «Μοίρασαν κουραμπιέδες σε κηδεία πασπαλισμένους με…κοκαΐνη!», ενώ απέκτησε «ειδικό βάρος» και «εγκυρότητα» και μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης (ΝΕΤ). (ΦΩΤΟ 3)

    «Αξίζει να το ζεις»  αλλά δεν αξίζει μάλλον το δεις με την Τατιάνα Στεφανίδου

    Και θα κλείσουμε αυτό το άρθρο για τα στημένα της ελληνικής τηλεόρασης με την «βασίλισσα» της μεσημεριανής ζώνης, Τατιάνα Στεφανίδου και την εκπομπή «Αξίζει να το ζεις» που προβαλλόταν μέσα από το «Σταρ». Σε μία από τις πολλές εκπομπές «κοινωνικού περιεχομένου» παρουσιάζεται στο πλατό μια κοπέλα που δήθεν την είχε κερατώσει ο σύντροφός της με την καλύτερή της φίλη και τους έπιασε στα πράσα. Η μούφα της μούφας καθώς η συγκεκριμένη κοπέλα μας αποκάλυψε σε ανύποπτη στιγμή ότι είχε κανονίσει με την παραγωγή να πάρει 100 ευρώ για να πει στον «αέρα» την ιστορία της όπως ακριβώς ήθελε η παρουσιάστρια. Στο τέλος έλαβε μόνο τα 50! Τσάμπα η ξεφτίλα δηλαδή…

    Η μαιμουδιά και η ψευτιά σε όλο της το μεγαλείο! Σε λίγο το τηλεκοντρόλ θα μας ζητάει να φάει μπανάνα για να ανοίξει το χαζοκούτι. Και μια συμβουλή: Όταν θέλετε να προσθέσετε μια εγκυρότητα και βαρύτητα στον λόγο σας καλό θα ήταν να αποφεύγετε την έκφραση «αφού το είπε η τηλεόραση» γιατί «ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: