ΠΟΡΤΑ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ: ΑΠΤΟΗΤΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΦΥΡΟΚΟΠΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΓΑΖΑ – 92 ΑΜΑΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ – ΕΚΤΟΞΕΥΣΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟ ΟΙ ΧΟΥΘΙ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΝΤΑΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Κοινοποίηση:
    sfafaf

    Τα «αυτιά» της στις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός κλείνει η κυβέρνηση του Ισραήλ η οποία χθες δεσμεύτηκε πως δεν θα σταματήσει τον πόλεμο με την Χεζμπολάχ πριν «νικήσει». Χθες εξαπέλυσε νέα αεροπορικά χτυπήματα σε ανατολικούς και νότιους τομείς του Λιβάνου. Την ίδια στιγμή, το λιβανικό κίνημα ορκίζεται πως θα συνεχίσει τη δράση του «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

    Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Οι «επιδρομές του ισραηλινού εχθρού» προκάλεσαν τον θάνατο 40 ανθρώπων στον νότιο Λίβανο, άλλων 25 στην περιοχή Μπααλμπέκ-Χερμέλ (ανατολικά), 23 στην Μπεκάα (ανατολικά) και 4 στην περιοχή του Όρους του Λιβάνου (κεντροανατολικά), διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

    Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

    Την ίδια στιγμή, με αλλεπάλληλα ανακοινωθέντα μέσω Telegram, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν αρχικά την ενεργοποίηση «σε διάφορους τομείς του κεντρικού Ισραήλ» σειρήνων του συστήματος αεράμυνας, προτού εξηγήσουν πως οφειλόταν «σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη» — προφανώς από το κίνημα των Χούθι.Ο πύραυλος «αναχαιτίστηκε με επιτυχία από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ‘Arrow’», διευκρίνισαν λίγο αργότερα.Πρόσθεσαν ότι «οι σειρήνες και οι εκρήξεις ακούστηκαν μετά την αναχαίτισή (του) και την πτώση συντριμμιών».

    Στο «μέτωπο» της διαμάχης με την Χεζμπολάχ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «πλήγματα ακριβείας» στη Βηρυτό και σκότωσαν τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολάχ που χειρίζεται τα drones της, τον Μοχάμεντ Σρουρ. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε τον θάνατό του χθες βράδυ. Ανέφεραν ακόμη πως έπληξαν 75 στρατιωτικούς στόχους, θέσεις της Χεζμπολά, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ενώ το βράδυ τόνισαν πως εξακολουθούσαν τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο. Σημείωσαν πως εξαπολύθηκαν δεκάδες ρουκέτες, πύραυλοι και drones από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ χθες.Η Χεζμπολά από την πλευρά της ανέφερε πως εκτόξευσε κάπου εκατό ρουκέτες εναντίον των πόλεων Σαφέντ και Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

    Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν σκοτώσει πάνω από εφτακόσιους ανθρώπους από τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αμάχων, ανάγκασαν πάνω από 90.000 ανθρώπους να φύγουν στον Λίβανο, κατά τον ΟΗΕ. Πάνω από 31.000 πολίτες της χώρας κατέφυγαν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, σύμφωνα με τη Βηρυτό.

    Συνεχίζονται οι εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός

    Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, μαζί με αραβικές και δυτικές χώρες, κάλεσαν προχθές Τετάρτη να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών» προκειμένου να δοθεί «ευκαιρία στη διπλωματία».Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όμως τόνισε χθες πως ο στρατός του θα συνεχίσει τη μάχη με τη Χεζμπολά «με όλη την απαραίτητη ισχύ».Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ισραέλ Κατς υπερθεμάτισε, διατρανώνοντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «ως τη νίκη» κι ότι δεν θα υπάρξει καμία «κατάπαυση του πυρός στον βορρά». Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε πως η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διατυπώθηκε «σε συντονισμό» με το Ισραήλ.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως θα ήταν «λάθος» του κ. Νετανιάχου να «απορρίψει» την προταθείσα κατάπαυση του πυρός, καθώς έτσι θα καταστεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, τονίζοντας πως η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Ισραήλ και τη Χεζμπολά να «απομακρυνθούν από το χείλος της αβύσσου».Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε εναντίον «ολοκληρωτικού πολέμου», που θα ήταν «καταστροφικός», τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο, εκτιμώντας πως εάν κλεινόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, θα μπορούσε να διευκολύνει συμφωνία εκεχειρίας και στη Λωρίδα της Γάζας.

    Από την άλλη, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως εξασφάλισε νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς «υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας σε εξέλιξη».

    Προχθές Τετάρτη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, διέταξε τους άνδρες του να προετοιμαστούν για πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

    Σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου πως το «κέντρο βάρους» των επιχειρήσεων μεταφέρεται πλέον στον βορρά, προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πυρών της Χεζμπολά τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο.

    Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα ακολούθησε την αποδοθείσα στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολά που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, κατόπιν, την 20ή Σεπτεμβρίου, τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους κι αποκεφάλισε την επίλεκτη μονάδα Ραντουάν του σιιτικού κινήματος.

    Από την 8η Οκτωβρίου, οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 1.540 ανθρώπους στη λιβανική επικράτεια, ανέφεραν χθες οι αρχές της χώρας. Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει πλήξει «πάνω από 2.000 στόχους», θέσεις της Χεζμπολά, από τη Δευτέρα. Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως εκτοξεύθηκαν εναντίον της χώρας 9.360 ρουκέτες ή πύραυλοι τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    Leave a Response