ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ – Ο ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΥΣ ΤΗΣ HVA

Κοινοποίηση:
Kyriakos-Mitsotakis-1

Η σύμβαση της ολλανδικής εταιρείας με το Ελληνικό ∆ημόσιο για τον θεσσαλικό κάμπο δεν ανέβηκε στη ∆ιαύγεια και ουδείς γνωρίζει το ακριβές κόστος.

Oι Ολλανδοί της HVA, στην οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέθεσε την αγροτική «ανάπτυξη» της Θεσσαλίας, ετοιμάζονται να προωθήσουν το «όραμά» τους για την «αφρικανοποίηση»  του θεσσαλικού κάμπου (στο μοντέλο της Ανγκόλας, της Μοζαμβίκης, της Νιγηρίας, αλλά και τη ασιατικής Καμπότζης) τώρα και στην Κρήτη, καθώς τα αποθέματα νερού που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στα φράγματα που διαθέτει το νησί, χονδρικά, αγγίζουν περίπου τα 40 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τα διπλάσια – και πάλι λίγα λέμε.

Συμβαλλόμενοι είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ολλανδική HVA και η ΤΕΡΝΑ Α.Ε, η οποία θα αναλάβει και το κόστος της σχετικής μελέτης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου: «η σύμβαση, υπό τον τίτλο, ‘’Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων για το νησί της Κρήτης με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων’’, προβλέπει αρχικά την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στο νησί της Κρήτης και στη συνέχεια τη σύνταξη ενός Στρατηγικού σχεδίου για προληπτικά μέτρα αναδιάρθρωσης που πρέπει να ληφθούν, τόσο σε τεχνική βάση (π.χ. κατασκευή αναχωμάτων, φραγμάτων, παρακαμπτήριων καναλιών), όσο και σε διοικητική βάση (π.χ. σχεδιασμός Οργανισμού ∆ιαχείρισης Υδάτων). Το κόστος της μελέτης, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΤΕΡΝΑ Α.Ε, ενώ το Στρατηγικό Σχέδιο θα υποβληθεί εντός δώδεκα (12) μηνών από την υποβολή της Έκθεσης.

Η απόφαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης υδάτων σε κάθε περιφέρεια, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από  τοπικούς φορείς και παραγωγούς, ενώ για την ολλανδική HVA, οι επικριτικές φωνές κάνουν λόγο για μετατροπή των αγροτών και παραγωγών σε υπαλλήλους της, για να κάνουν συμβολαιακή γεωργία με μαζική παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων.

Ο Αυγενάκης και οι ουρανοκατέβατοι Ολλανδοί
Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2024 κατά την παρουσία του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη στα Χανιά είχαν τεθεί υπό συζήτηση όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους υδάτινους πόρους στην Κρήτη.

Τότε μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συζήτηση συμμετείχε ακόμη ο κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της Ολλανδικής εταιρίας HVA International, που έχει αναλάβει την κατάρτιση του μεγάλου Master Plan για την Κρήτη. Από πλευράς του, παρουσιάστηκαν οι πρώτες τεχνικές πληροφορίες του νέου αυτού πλάνου, ενώ ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα, στη σημαντικότητα του αρχικού σχεδίου που είχε επεξεργαστεί ο Ο.Α.Κ. και αποτελεί -όπως είπε- «ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο, το οποίο βοηθά σημαντικά στην εκπόνηση του Μεγάλου Master Plan».

Τον Απρίλιο του 2024 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο συζήτησης στο «Delphi Economic Forum 2024» αναφέρθηκε στη μελέτη της HVA για τον Θεσσαλικό κάμπο την οποία χαρακτήρισε υπόδειγμα.

Οι ουρανοκατέβατοι Ολλανδοί περιέργως εμφανίστηκαν ως σωτήρες και με αδιευκρίνιστη αμοιβή κατεβάζοντας ιδέες και προτάσεις που είτε ήδη έχουν κάνει δωρεάν δύο δημόσια πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, είτε έχουν απορριφθεί από την ΕΕ και το ΣτΕ όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου. Επιπλέον η σύμβαση της ολλανδικής εταιρείας με το Ελληνικό ∆ημόσιο δεν ανέβηκε ποτέ στη ∆ιαύγεια και ουδείς γνωρίζει το ακριβές κόστος.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης θύμισε δε ότι το πρώτο πρόγραμμα για λιμνοδεξαμενές στα νησιά είχε ξεκινήσει το 1993 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και είχε διακοπεί βιαίως.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και τα νερά

Ερευνώντας ωστόσο εμείς συλλάβαμε ξεχασιάρη τον Ηρακλειώτη πολιτικό διότι το 1979 το Ελληνικό ∆ημόσιο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχαν υπογράψει συμφωνία με κολοσσιαία χρηματοδότηση για το έργο αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού ∆υτικής Κρήτης. Τη συμφωνία της δανειοδοτικής σύμβασης ύψους 25 εκατ. Λογιστικών μονάδων ή 1.243.000.000 δρχ. υπέγραψε, ποιος άλλος όταν μιλάμε για λεφτά, ο υπουργός Συντονισμού κ. Κων/νος Μητσοτάκης από την ελληνική πλευρά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Υβ Λέ Μπόοζ από την μεριά της Τράπεζας. Η τελετή της υπογραφής της σύμβασης που είχε έναν έντονο προπαγανδιστικό χαρακτήρα υπέρ της ΕΟΚ, έγινε στον κιν/φο ‘‘Ρεγγίνα’’ παρουσία και των τοπικών αρχών της ∆υτικής Κρήτης.

Η τελετή της υπογραφής άρχισε με προσφώνηση του Νομάρχη κ. Χαραλαμπόπουλου, που αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, την μελέτη του
οποίου παρουσίασε στη συνέχεια ο κ. Παυλάκης. Ο μελετητής έδειξε διαφάνειες από τις μελέτες που έγιναν και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σπουδαιότητα του νερού για την ∆. Κρήτη, στις ερευνητικές εργασίες , στο εγκεκριμένο γενικό σχέδιο για την αξιοποίηση του νερού, στα αρδευτικά έργα α’και β’ φάσεως και στα οικονομικά δεδομένα του έργου. Μιλώντας ο υπουργός Συντονισμού κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στίς «ωφέλειες που θα είχε ο αγροτικός κόσμος από την ένταξη στην ΕΟΚ» και κατέληξε τονίζοντας πώς με το μεγάλο αυτό έργο γινόταν ταυτόχρονα και ένα πείραμα. Γιατί είπε, συστήσαμε ένα τοπικό αυτοδιοικούμενο αποκεντρωμένο οργανισμό, που θα αναλάβει υπεύθυνα τη μελέτη, την εποπτεία τη κατασκευή και την εκμετάλλευση του έργου. Εκ μέρους των αγροτών του Ν. Χανίων είχε μιλήσει ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεροκούρου κ. Φατσέας και τέλος ο ∆ιευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεως κ. Υβ Λέ Μπόρζ.

Πηγή: Εφημερίδα Μακελειό

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

19 Σχόλια

  1. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ!!!

  2. Εδώ που φτάσαμε μόνο ένας παγκόσμιος πόλεμος ίσως αλλάξει την κατάσταση.

  3. Πέραν της κρεμάλας που θέλει το κωλόσογο έως και 5ης γενιάς, να σου πω ότι ειδικά οι Ολλανδοί έχουν άρθρο στο σύνταγμά τους που απαγορεύει δια παντός την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ολλανδία. Στο παρελθόν είχαν κάνει ιδιωτικοποίηση του νερού και αφού έπαθαν έμαθαν και έκαναν αντισυνταγματική την πώληση. Τώρα πως η χαζαροκουράδα κουλα έφερε Ολλανδούς να πάρουν δημόσιο νερό στην Ελλάδα, μόνο στο ραγιαδιστάν αυτά.

  4. Καταλαβατε τωρα γιατι τοσο καιρο μιλανε για λειψυδρια???

    1. Εννοείται ότι οι υποψιασμένοι, το είχαμε καταλάβει. Όταν στα βοθροκάναλα υπάρχουν συνεχείς αναφορές και ρεπορτάζ, προλειαίνουν το έδαφος, για να κάμψουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, η στρατηγική της επιτυχίας, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση, να γίνει ανά περιοχή, ύπουλα, ώστε να μην υπάρξει γενικός ξεσηκωμός. Το ίδιο κάνουν και με τους “επενδυτές” , που πηγαίνουν και ερημοποιούν ολόκληρες περιοχές, παίρνοντας και το λιγοστό νερό ποταμιών και παραποτάμων, στο όνομα της “ανάπτυξης” ( της τσέπης τους). Πρέπει να ξεσηκωθούμε άπαντες!

    2. Μετά την λειψυδρία έρχεται η κλεψυδρία…..

  5. ΤΕΡΝΑ! Θα αναλάβει και το κόστος της σχετικής μελέτης.

    Υ.γ. Τι ειδους μελετη; Σαν αυτη για τα τραινα; Που τις αναλαμβανε αλλος, γιατι δεν ειχαν την τεχνογνωσια;

  6. Λεβοντογέννηδες ο αγαπημένος σας πρωθυπουργός και το νερό σας το πούλησε… Αυτός θα σας βάλει και το μουστάκι σας να κόψετε.

  7. Δεν ξαναείδε τέτοια πωλητική λέπρα αυτός ο τόπος…

  8. Δεν φωνάζει κανείς!
    Ούτε οικολόγοι ούτε οι Αριστεροί του λαού!
    Θα πληρώνουμε χρυσάφι το νερό και θα φταίει η κλιματική αλλαγή!!!
    Άλλο ένα Καρτέλ ετοιμάζεται, όπως με το ρεύμα!
    Όλα για το “καλό” του πλανήτη φυσικά!

  9. οι ιδιοκτήτες των εταιριών αυτών είναι πάντα ιουδαίοι

      1. χα χα χα γελοιοι τρελοχουνταιοι, αιωνια κοιμισμενοι με το εβραικο παραμυθι

  10. Τα έχουνε πουλήσει όλα στους ξένους την κατακερμάτισαν την χώρα έλεος με τους άχρηστους και ανίκανους

  11. Οι προδοτες συμμοριτες του κκε και της αριστερας κανουν την παπια

  12. Τα ξεπουλανε ολα οι τσογλανοι με τις ευλογιες των προδοτων συμμοριτων του 41%

Comments are closed.