ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ – “ΚΟΦΤΕΣ” ΣΤΑ AIRBNB ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ – ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΡΑΖΩΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ή ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΥΣ” ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ; ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κοινοποίηση:
e89c358d-akinhta-(2)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, προτάσεις για τα Airbnb αλλά και τη δημιουργία κοινωνικών πολυκατοικιών. Σε ποιόν θα δοθούν όμως αυτά; Στους Έλληνες που αντιμετωπίζουν πραγματικά οικονομικά προβλήματα ή στους αλλοδαπούς που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας και κάπως πρέπει να τους… φιλοξενήσουμε;

Θα φανεί στην πορεία, ωστόσο, ειδικά το σχέδιο για το ακίνητο του ΧΡΩΠΕΙ “μυρίζει” μίζες και… καταφύγιο για τους “κατατρεγμένους” που έχουν γεμίσει τη χώρα μας.

Ας δούμε όμως, τι λέει επίσημα η κυβέρνηση και το παρασκήνιο θα φανεί στην πορεία:

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2025 και θα απευθύνεται σε 15.000 άτομα έως 50 ετών.

Εκτός από τα ηλικιακά κριτήρια θα αυξηθούν και τα εισοδηματικά ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων. Έτσι, τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι:

– έως 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για τον άγαμο (από 10.000 έως 16.000)
– έως 28.0000 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για το ζευγάρι ( από 24.000) συν 4.000 ευρώ για κάθε παιδί από 3.000 στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Παράλληλα αναβαθμίζεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» με μεγαλύτερες επιδοτήσεις ενώ θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος για την Κοινωνική αντιπαροχή.

Ειδικότερα:

1. Σπίτι μου 2. Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2025 και θα απευθύνεται και σε μεγαλύτερους ηλικιακά υποψηφίους, έως 50 ετών, έναντι του ορίου των 39 ετών που ίσχυσε κατά τον πρώτο κύκλο ενώ οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέγουν ακίνητα παλαιότητα άνω των 15 ετών.

Με την εξασφάλιση του κονδυλίου ύψους 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 15.000 δικαιούχοι ηλικίας έως 50 ετών οι οποίοι εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν φθηνή χρηματοδότηση για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια έως τριάντα έτη. Οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν την αγορά σπιτιών αξίας έως 200.000 ευρώ, αυξάνοντας το όριο από τις 150.000 ευρώ που ίσχυε στο πρώτο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών, που δεν είχαν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, μπορούσαν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ύψους 1 δισ. ευρώ απευθυνόταν σε νέους ηλικίας 25-39 ετών και μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί 608,3 εκατ. ευρώ για 6.305 δικαιούχους ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Στον νέο κύκλο θα ενταχθούν και οι νέοι ηλικίας 25-39 ετών που έμειναν εκτός του πρώτου κύκλου είτε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων είτε γιατί δεν κατάφεραν να βρουν κατάλληλο ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να αρθεί και το κριτήριο της παλαιότητας κτιρίων έως 15 ετών, το οποίο θα διευρυνθεί στα 30 έτη χρόνια, με στόχο να είναι εφικτή κάλυψη των αναγκών σε κατοικίες.

2.Κοινωνική αντιπαροχή: Μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει ο πρώτος διαγωνισμός για κατασκευή κατοικιών με τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής Με την κοινωνική αντιπαροχή που εφαρμόζεται σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου για τη στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών, ωφελούμενων της ΔΥΠΑ κλπ., παράλληλα με την κατασκευή και εκμετάλλευση εμπορικών χώρων από τους οποίους θα αντλούν έσοδα. Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν με εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕΔ λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει η μονάδα ωρίμανσης έργων του Ταμείου.

Το πρόγραμμα θα εστιάζει στην εύρεση προσιτής κατοικίας για νέους 18-39 ετών αξιοποιώντας ακίνητα του δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Στη πρώτη φάση του προγράμματος θα ανακατασκευαστούν αδρανή κτίρια του δημοσίου ώστε να παραχωρηθούν έναντι προσιτού μισθώματος σε νέα ζευγάρια. Στη δεύτερη φάση θα επιλεγούν μέσω διαγωνισμών οι ανάδοχοι που θα οικοδομήσουν σε αδόμητα οικόπεδα της ΔΥΠΑ με στόχο το 2025 να έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση των πρώτων κατοικιών.

3. Ανακαινίζω- Νοικιάζω: Δρομολογείται βελτίωση των όρων του προγράμματος με αύξηση της επιδότησης. Συγκεκριμένα το ανώτατο όριο δαπάνης για την ανακαίνηση του κλειστού διαμερίσματος θα αυξηθεί στις 15.000 από 10.000 ενώ η επιδότηση θα αυξηθί στο 60% από 40% σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση που θα κερδίσουν όσοι ανακαινίσουν τις κλειστές κατοικίες για να τις διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση μπορεί να φθάσει τις 9.000 ευρώ (15.000Χ60%) από 4.000 ευρώ σήμερα.

Airbnb: Κόφτες και σε άλλες περιοχές αν χαρακτηριστούν ως κορεσμένες

Στα χέρια της κυβέρνησης και όχι των δήμων παραμένει η απόφαση για το πάγωμα ή όχι στις νέες άδειες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Η αρχή έγινε με τα τρία βασικά διαμερίσματα στην Αθήνα, δηλαδή το 1ο, το 2ο και το 3ο, όπου για ένα χρόνο (τουλάχιστον) παγώνει η έκδοση νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) από τις πλατφόρμες. Η κατάσταση θα επανεξεταστεί μετά από έναν χρόνο, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται έλεγχοι σε όλα τα αστικά κέντρα, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν η βραχυχρόνια μίσθωση επηρεάζει την ανεύρεση κατοικίας με το κλασικό ενοίκιο.

Πότε όμως θα μπαίνει ο κόφτης; Θα δημιουργηθεί μια αναλογία, ένα «κλάσμα», ανάμεσα στις βραχυχρόνιες και τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Εάν αυτό το «κλάσμα» ανατρέπεται εις βάρος των μακροχρόνιων μισθώσεων, τότε θα μπαίνει φρένο στις νέες άδειες, δηλαδή στα νέα ΑΜΑ για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μάλιστα, το κλάσμα θα διαμορφώνεται τοπικά και με μεγάλη ακρίβεια, καθώς η καταγραφή που έχει γίνει στα εκμισθούμενα ακίνητα φτάνει σε επίπεδο… ταχυδρομικού κώδικα. Δηλαδή, το προσωρινό πάγωμα των αδειών δεν θα γίνεται συνολικά σε επίπεδο Δήμου, αλλά σε ενότητες μέσα στον ίδιο τον Δήμο, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύπτουν κάθε χρόνο από την επανεξέταση της αναλογίας.

Για την τριετή φοροαπαλλαγή των κλειστών ακινήτων που θα διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις, θα ακολουθηθεί το μοντέλο που προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ: Σήμερα, εάν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο, εκπίπτει ποσοστό 5% για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου. Το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας για τα πρώτα 3 έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται σε φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το έτος (θα διευκρινιστεί εάν αφορά το 2023 ή το 2024) ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης έως το συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Το δημοσιονομικό κόστος της πρότασης θα είναι περιορισμένο, διότι σήμερα το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από τα συγκεκριμένα ακίνητα, παρά μόνο τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο και στη συνέχεια θα συνεχίσει να εισπράττει. Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται πως χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στην αγορά, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων, δίνοντας παράλληλα ανάσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Υπενθυμίζεται ότι το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15%, εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, εφαρμόζονται συντελεστές 35%-45%, συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το συγκεκριμένο μέτρο θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους:

– Τους ενοικιαστές, γιατί θα βρουν αμέσως σπίτι και θα αποκλιμακωθούν τα ενοίκια.
– Τους ιδιοκτήτες, που με το κίνητρο αυτό θα παρακινηθούν να αξιοποιήσουν τις κενές κατοικίες τους προς όφελος αυτών αλλά και της κοινωνίας.
– Τους ιδιοκτήτες με τις παλαιές μισθώσεις, γιατί η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης θα ομαλοποιήσει την αγορά.
– Το κράτος, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα της στέγασης μισθωμένης κατοικίας, χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική απώλεια.

Σχέδια για 300 κοινωνικές κατοικίες με «αναμόρφωση» του ρημαγμένου ακινήτου ΧΡΩΠΕΙ

Τα σχέδια για την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην Χρωματουργίας Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ) αλλάζουν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ θα κατασκευαστούν 300 διαμερίσματα, αρκετά από τα οποία θα προορίζονται για κοινωνική στέγαση με χαμηλό ενοίκιο. Η κατασκευή των διαμερισμάτων θα γίνει μέσω ενός συστήματος απλής αντιπαροχής, με την κατασκευάστρια εταιρεία να κρατά υπό τον έλεγχό της ένα μέρος των διαμερισμάτων, ενώ τα υπόλοιπα θα περάσουν στο Δημόσιο για κοινωνική χρήση.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την αποτυχία του αρχικού σχεδίου δημιουργίας της «Πολιτείας Καινοτομίας» στον ίδιο χώρο, ένα έργο που είχε ανακοινωθεί το 2020 αλλά δεν προσέλκυσε το απαραίτητο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές. Παρά τις προσπάθειες να γίνουν αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού, όπως η επέκταση της περιόδου εκμετάλλευσης του έργου από 45 σε 90 χρόνια και η αύξηση της δημόσιας χρηματοδοτικής συμμετοχής, οι επενδυτές δεν θεωρούσαν την πρόταση βιώσιμη.

Το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς και παραμένει αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς βιομηχανικούς χώρους της περιοχής. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης φαίνεται να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την αξιοποίησή του, με στόχο την κάλυψη στεγαστικών αναγκών και τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ανοίγοντας το δρόμο για παρόμοια έργα και σε άλλα δημόσια ακίνητα σε αστικές περιοχές.

Η ΧΡΩΠΕΙ ήταν μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες βιομηχανίες της Ελλάδας, ιδρυθείσα το 1883 από τους χημικούς Σπήλιο και Λεόντιο Οικονομίδη. Η εταιρεία διακρίθηκε για την παραγωγή χρωμάτων και διαφόρων χημικών προϊόντων, ενώ η πιο διάσημη παραγωγή της ήταν το αναλγητικό “Αλκόν”. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία αναπτύχθηκε περαιτέρω υπό τη διαχείριση του Σ. Σοφιανόπουλου, ο οποίος επέκτεινε την παραγωγή σε νέες κατηγορίες, όπως οι ζωοτροφές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Χρεωμένα θα τα έχετε πάλι βρε μακακες και θα νομίζετε ότι ειναι “δικά σας”

  2. 1. Χρεωθείτε για να σας κανουν τη ζωή κόλαση οι τράπεζες – αυτοί θα κονομανε και εσεις για 20-30 χρονια δεν θα εχετε ζωη πλεον ( και οι περισσοτεροι ουτε σπίτι αν κατασχεθεί)

    2. Ειστε οι βλάκες που θα φορτώσουνε τα παλιά σαπιόσπιτα. Αγοράστε τα σαπιόσπιτα εσεις για να αγοραζει ο μητοτακας καινουργια- εχει ηδη αγορασει καμμια 25ρια τα τελευται 3-4 χρονια-.

    1. Ενώ το μένεις στο ενοίκιο και να κάνεις μάγκες όλους τους αεργους κηφήνες είναι καλύτερα;;;
      30 χρόνια στο νοίκι =μαύρη τρύπα, σου τρώνε τα λεφτά οι χοντροκωδες κοιλαραδες που αράζουν όλη μέρα στις καφετέριες.

Comments are closed.