Η ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και οι διαφαινόμενες περικοπές προμηθειών από τη Μόσχα είναι προάγγελοι μιας νέας ενεργειακής κρίσης για την Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από ακραία σοκ πριν από δύο χρόνια.
Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά περίπου 45% φέτος.
Αν και τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από τα ρεκόρ του 2022, είναι αρκετά υψηλά ώστε να κινδυνεύει να βαθύνει η κρίση κόστους ζωής για τα νοικοκυριά και να ενταθεί η πίεση στην ήδη πληγείσα μεταποίηση.
Tο ακριβό αμερικανικό LNG
Καθώς οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε υψηλό ενός έτους,
η διαφορά τους σε σχέση με την τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου των ΗΠΑ διευρύνθηκε πολύ πάνω από τους μέσους όρους του 2024, σηματοδοτώντας ότι οι εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ πιθανότατα θα ενισχύσουν περαιτέρω τις παραδόσεις στην Ευρώπη για να επωφεληθούν από τη διεύρυνση της διαφοράς.
Επί του παρόντος, η τιμή του δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ, Henry Hub, είναι περίπου 80% χαμηλότερη σε σύγκριση με το ολλανδικό δείκτη TTF Natural Gas Futures, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο αρθρογράφος του Reuters Gavin Maguire σε άρθρο του την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2023.
Το μεγάλο premium των ευρωπαϊκών τιμών έναντι των τιμών των ΗΠΑ πρόκειται να δώσει κίνητρο στους εξαγωγείς LNG να αποστέλλουν περισσότερα φορτία στην Ευρώπη αυτή τη χειμερινή περίοδο.
Την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2023 καθώς αυστριακή OMV προειδοποίησε για πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό και καθώς ο ψυχρότερος καιρός οδηγεί σε μεγαλύτερη ζήτηση για θέρμανση και ηλεκτρισμό.
Η ρωσική Gazprom όντως διέκοψε τον εφοδιασμό της OMV, αλλά οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Αυστρία δεν έχουν πέσει ακόμη στα τάρταρα σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazpom την Παρασκευή 22/11.
Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχει υπερθερμανθεί εδώ και εβδομάδες με την έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, τη μαζική χαλάρωση των ταχυτήτων του ανέμου στη βορειοδυτική Ευρώπη, τη διαμάχη OMV-Gazprom και το τέλος της συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας που λήγει τον Δεκέμβριο το 2024.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσει συνομιλίες για την ανανέωση της συμφωνίας με τη Ρωσία.
Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές αυξάνονται, ο όγκος του φυσικού αερίου που ρέει προς τις επτά μονάδες εξαγωγής LNG των ΗΠΑ βρισκόταν σε καλό δρόμο για να φτάσει σε υψηλό 10 μηνών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Οι υψηλότερες ευρωπαϊκές τιμές εκτρέπουν επίσης τα φορτία LNG που προορίζονται αρχικά για την Ασία, καθώς η Ευρώπη πληρώνει επί του παρόντος υψηλότερες τιμές.
Μόνο την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 11 φορτία εκτρέπονται είτε από την Ασία είτε από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη, ανέφερε η Argus νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενη στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από τη Vortexa, σύμφωνα με τα στοιχεία του Oil Price.com.
Ο ρόλος των κυρώσεων και ο λογαριασμός
Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία κλιμακώνεται, με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Donald Trump στον Λευκό Οίκο.
Ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων εντάσεων, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Gazprombank, το τελευταίο μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που απαλλάχθηκε από τις κυρώσεις και διαχειρίζεται τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι κυρώσεις έχουν στόχο να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου από τις εξαγωγές ενέργειας, αλλά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο διακοπής του φυσικού αερίου που εξακολουθεί να ρέει σε μια χούφτα κεντροευρωπαϊκά κράτη.
Αν και η Ευρώπη έχει μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η απώλεια μιας από τις τελευταίες εναπομείνασες οδούς για το αέριο μέσω αγωγών θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στην αγορά φυσικού αερίου και θα εκτόξευε τις παγκόσμιες τιμές στα ύψη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Energy Aspects.
Η Ευρώπη προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο τερματισμού των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης στο τέλος του έτους. Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι η ροή αερίου θα μπορούσε να σταματήσει πριν από αυτό, με την Ουγγαρία να προειδοποιεί ότι η ενεργειακή της ασφάλεια απειλείται.
Οι τιμές οφείλονται στην πιθανή απώλεια ενός μέρους των εναπομενουσών φθηνών ρωσικών ροών, στις καθυστερήσεις στην πρόσθετη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και στο κρύο που έρχεται τον χειμώνα και αυξάνει κάθετα την ζήτηση – το πόσο θα πέσουν οι θεμοκρασίες θα κρίνει πολλά.
Σε ένα άλλο ασυνήθιστο σημάδι της πίεσης στο σύστημα, οι τιμές για το καλοκαίρι, όταν το φυσικό αέριο υποτίθεται ότι είναι αρκετά φθηνό ώστε να αναπληρωθούν οι αποθήκες, είναι ακριβότερες από ό,τι τον επόμενο χειμώνα.
Αυτό υποδηλώνει ότι το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα αποθήκευσης αυτό το χειμώνα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το έργο της αναπλήρωσης των αποθεμάτων και η ενεργειακή κρίση να καταστεί οξύτερη.
Ξαφνικά, τα πάντα όλα εξαντλουνται! 😂😂😂
με τα Μ@λακιστηρια
Ναι αλλά είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας… Αν δεν σας περισσεύουν χρήματα ούτε για σπίρτα πάρτε τηλέφωνο τον Κούλη που έχει καμιά 40αριά ακίνητα και μερικά εκατομμύρια στη τράπεζα μπας και σας δώσει τίποτα να ζεσταθείτε βλήματα.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ !!!! Χαλαλι τα εξοδα ρε φιλε ….