ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ: ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ – ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ

    Κοινοποίηση:
    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023  (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

    Βαριά φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζεται να φέρει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βάζει στο στόχαστρο τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ετοιμάζεται ειδικό νομοσχέδιο που θα φέρνει αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Πρόκειται για ένα σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης περί φοροελαφρύνσεων.

    Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες του Μαΐου η Ν.Δ. είχε επιτεθεί σφοδρά στον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για τις δηλώσεις του περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Τα στελέχη της Ν.Δ. είχαν εξαπολύσει μύδρους κατά του πρώην υπουργού και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της αγοράς εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα την καρατόμησή του από τα ψηφοδέλτια.

    Για να δικαιολογήσουν τη φοροκαταιγίδα που έρχεται, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θέτουν ως επιχείρημα τα εισοδήματα που δηλώνουν οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, «πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

    Τα σενάρια
    Οι ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων θα είναι ριζικές και θα καλύπτουν τόσο την κλίμακα φορολογίας όσο και το καθεστώς των τεκμαρτών δαπανών.

    Σε ό,τι αφορά τη φορολογική κλίμακα, σχεδιάζεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και είναι σήμερα στο 9%. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο συντελεστής να αυξηθεί ακόμη και στο 15%-20%, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μεταβληθούν οι συντελεστές φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα.

    Παράλληλα θα επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, προτείνεται να γίνει αναμόρφωση των διατάξεων για τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε όσες περιπτώσεις κριθεί ότι δεν εξυπηρετούν παραγωγικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς να καταργηθούν.

    Δηλαδή θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη δραστηριότητα που ασκεί ο υπόχρεος. Επιπλέον, για να αναγνωριστούν οι προς έκπτωση δαπάνες, θα πρέπει να έχουν περάσει μέσα από το MyDATA.

    Στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της αναγνώρισης των δαπανών που πληρώνονται με μετρητά και είναι αξίας έως 500 ευρώ. Δεν αποκλείεται να καταργηθεί πλήρως το όριο και να αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

    exofyllo23-9

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    23 Σχόλια

    1. Όταν δεν κόβπυν αποδείξεις, η αρνουνται pos είνσι καλά; Να πληρώσουν για να καταλάβουν. Όχι μονο φορολογικούς συντελεστές, αλλα κσι βσρθα πρόστιμα με λουκέτα

    2. Χατζηδακη συνεχισε τις μαλακιες κσι αν σε “ζαμακωσει” ο κοσμος μη πεις οτι φταιει!

    3. Να πληρώσετε εσείς οι ρουφιάνοι Νικολάκη για να έχουν οι σφάχτες σας που έφερε το δημοκρατικό μπουρδελο σας και φυσικά τα γουρούνια που νομιμοποιητε και σας αντιπροσωπεύουν ξευτιλισμενοι γραικυλοι .
      Ο άλλος κόσμος γιατί να πληρώνει ; Ούτε ασφάλεια , ούτε υγεία , ούτε παιδεία , ούτε …ούτε …ούτε .
      Ένα μπουρδελο κρατίδιο καταντήσατε την όμορφη Πατρίδα ρεμαλια που έχετε το θράσος να σχολιάζετε .

      1. Τα παράπονά σου στους μούλους του Δημοσίου, αφού θες υγεία και παιδεία. Αλλά όταν λένε κάποιοι για τους Δ.Υ., μόνο όπλα δεν βγάζετε. Όσο για την φοροδιαφυγή, σε τι διαφωνείς ακριβώς; Αφού ξερεις ότι κανένας δεν κόβει αποδείξεις. Ασε τις μλκίες λοιπόν.

        1. Πάλι οι τοκογλύφοι θέλουν το αίμα των Ελλήνων Νικολάκη; Τα παράπονά σου Νικολάκη στον Χριστοφοράκο και σε αυτούς που ψηφίζουν Μητσοτάκη. Άσε τα κουλά σου, ψηφοφόρε του Κούλη…Νικολάκη…

    4. Γιατι αυτοι κυβερνανε? Παιρνουνε τις νεοταξικες εντολες τους με το μπαξισακι τους μεχρι να θεωρηθουν αναλωσιμοι και να αντικατασταθουνε!

    5. Φώναξε κανένας το “Μητσοτακη γαμιεσαι”…??? ΟΧΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ….ΕΣΕΙΣ ΓΑΜΙΕΣΤΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ…!!!

    6. Μήπως οι πολιτικοί έχουν μετοχές στις μεγάλες εταιρείες και θέλουν να τις βοηθήσουν με το να κλείσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις ?

    7. ΡΕΕΕΕΕ ΧΙΟ ΕΧΗ ΓΕΜΗΣΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΟΙΝΗΤΑ…
      30.ΟΟΟ ΠΛΕΟΝ ΤΙΜΗ !!!!! ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΗΛΙΘΙΕΣ ,,,
      ΤΟΥΜΠΑΡΟΥΝ….
      ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ….
      ΟΙ ΠΡΟΣΚΝΗΜΕΝΕΣ

    8. Ότι και να κάνουν την τρύπα θα τη βρω. Σιγά μη πληρώνω ένα σκασμό φόρους να ταΐζω τεμπελχαναδες ΔΥ για ανύπαρκτες υπηρεσίες. Παιδεία υγεία ασφαλεια πχ λέμε και γελάμε.

    9. Περίπου 4.000.000 Α.Φ.Μ. δηλώνουν έως 10.000 ε / έτος. Ούτε 800-900 ε / μήνα δηλαδή. Και άργησαν ήδη να τους γαμ/σουν. Δηλώνουν λιγότερα και από τους υπαλλήλους τους. Αυτό πάει… πολύ. Γιατροί (απ’ τους πρώτους χωρίς αποδείξεις), μηχανικοί, δικηγόροι, συμβ/φοι, μαστόρια, καφετζήδες, φαγάδες, ρουχάδες, ενοικιατζήδες, αμαξάδες, νυχούδες, σφραγιδομάχοι κάθε είδους με γραφεία… και παροχή υπηρεσιών και πολλοί άλλοι πονηρούληδες. Για να μην λέμε μόνο για τα ρεμάλια του Δημοσίου που είναι αραχτοί με μισθό. Είναι και οι ιδιώτες καλά μπουμπούκια…

      1. Νικολάκη κι εσύ εβραιοτουρκοκρητικός όπως μητσοτακης,χατζηδακης,κασελάκης,αποστολάκης,ανδρουλάκης.
        Θέλετε και άλλους ρε γίδια ψηφοφόροι για να πάρετε χαμπάρι ότι σας πάνε γαμιόντας οι τουρκοκρητες εβραίοι?
        Κεφαλογιάννηδες,μαρινάκης,βαρδινογιάννηδες έχει πολλούς καργιόληδες τέτοιους που έγιναν πλούσιοι σε μία νύχτα.Φάτε Δημοκρατία τώρα και σκασμό πειναλέοι

      2. Έχεις δίκιο φίλε μου ! Καμμία λυπηση για κανένα και κανένα οίκτο,! Όπως στην κινηματογραφική ταινία με τίτλο: Καμμία προσευχή για τους πεθαμένους,! Με τον Χαβιέ Μπαρδεμ!!!!?

      3. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, για ποιό λόγο είναι υπερτιμολογημένα όλα τα έργα και τα πιο πολλά είναι κακοφτιαγμένα και σχεδιασμένα στο πόδι?
        Πόσο στοίχισε ο Μεγάλος Περίιπατος της Αθήνας?
        Πόσο στοίχισαν τα πλακάκια για Τυφλούς στην Οδό Φωκά του 5ου Διαμερίσματος της Αθήνας, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας τυφλός στην περιοχή?
        Εκατομμύρια?
        Όταν η ΑΑΔΕ κάνει ένα σοβαρό έλεγχο στα Οικονομικά των 300, αλλά και των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων, τότε θα έχει όλο το δικαίωμα το Κράτος να εισπράττει φόρους. Μέχρι τότε, δικαιούμαι να λέω ότι και οι 300 είναι άθλιοι.
        Ξύπνα Νικολάκη, εσύ πληρώνεις τις υπερτιμολογήσεις, ώστε να πάρουν τις μίζες τους οι Πολιτικοί, και δεν εξαιρώ ούτε έναν από δαύτους!!!

        1. Κάθε έργο που γίνεται στην χώρα μετά την μεταπολιτευση έχει και μίζα μόνο μίζα και τίποτα άλλο…. Για αυτό τ λόγο καταργήθηκε και η ΜΟΜΑ για τα τα κονομανε χοντρά οι νταβατζήδες (πολιτικοί, Δ. Υ. εργολάβοι, ολιγαρχες) πίνουν χρόνια τώρα το αίμα του Κοσμάκη αλλά δεν θα αργήσει η ώρα που θα ξεσηκωθεί ο κόσμος….

    10. Γραμμή και οδηγία του IMF: Τα μικρά καταστήματα στην Ελλάδα, είναι πολλά και πρέπει να κλείσουν. Η Ξαφά αναφέρεται συνεχώς σε αυτό το ζήτημα.
      Είναι αμέτρητες οι επιχειρήσεις ενός ατόμου, που όμως συντηρούν ολόκληρη την οικογένεια. Αυτές τις μικρές επιχειρήσεις θέλουν να κλείσουν, και τις μεσαίες να συγχωνευθούν μεταξύ τους.

      1. Όλος ο πλανήτης κοιμάται και ξυπνάει πως θα κάνει κακό στην Ελλάδα. Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας κλέβει το κράτος, οταν δ.υ κλέβει το κράτος, οταν οι βουλευτές κλέβουν το κράτος. Αλλά οι ξένοι θέλουν το κακό μας.

        1. Μίλησα συγκεκριμένα.
          Πήγαινε και διάβασε λίγο το IMF.

        2. Το κράτος ανήκει στους ξένους και οι οι ξένοι διορίζουν τους κλέφτες που μας κλέβουν ΄΄νόμιμα΄΄ και που με τη σειρά τους είναι ελληνόφωνοι ξένοι με ελληνικά ονόματα…

    Comments are closed.