ΠΥΡΑΥΛΟΙ METEOR ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ… ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κοινοποίηση:
c5ea2bf9d048d937fa5add5adffab04c_XL

Πανικός έχει καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των πυραύλων αέρος – αέρος Meteor και την απόκτησή τους από την Τουρκία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετέβη εσπευσμένα στο Λονδίνο, όπου την Τρίτη (25/2/2025) θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του John Healey, στον απόηχο των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με τις δύο κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τα αεροσκάφη Eurofighter και τους Meteor αλλά και της γαλλικής άρνησης να παρέμβει το θέμα για το θέμα.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση της χώρας του σημείωσε ότι το θέμα «δεν αφορά τη Γαλλία», καθώς «δεν έχει την εποπτεία των βρετανικών εξαγωγών όπλων», αν και παραδέχθηκε ότι η Αθήνα έχει εύλογες ανησυχίες για την πιθανή πώληση των Meteor στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «Γαλλία δεν πουλάει Meteor στην Τουρκία αλλά αυτό θα γίνει ως πακέτο εάν προχωρήσει η αγορά έως 40 Eurofighter από την Τουρκία.

Η Γαλλία διαθέτει μειοψηφικό πακέτο στην παραγωγή των Meteor, του πολυεθνικού κονσόρτσιουμ, οι οποίοι μπορεί να οπλίσουν αεροσκάφη όπως τα Rafale και Eurofighter και εφόσον πιστοποιηθούν τα F-35.
Το εν λόγω θέμα έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.

La Tribune: Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να πουλήσει τους Meteor στην Τουρκία

Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα La Tribune, το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να ολοκληρώσει επιτυχώς τη συμφωνία Eurofighter με την Τουρκία ενώ η Ελλάδα θα χάσει σημαντικό πλεονέκτημα στον αέρα εάν δοθούν οι πύραυλοι Meteor στην Άγκυρα.

Η Αθήνα, που πρόσφατα αγόρασε 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι το 2021, απαίτησε από το Παρίσι να αντιταχθεί στην πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Έντονη ανησυχία στην Ελλάδα

Η στρατηγική προμηθειών της Τουρκίας περιλαμβάνει την αρχική απόκτηση 20 μεταχειρισμένων Eurofighter Typhoon Tranche 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενη από επιπλέον 20 νέα αεροσκάφη Tranche 4.
Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026 και να ολοκληρώνονται το 2030.
Τα σχέδια της Τουρκίας να εξοπλίσει τα Eurofighter Typhoon με πυραύλους Meteor έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ελλάδα, δεδομένου του στρατιωτικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή του Αιγαίου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan προκάλεσε αίσθηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 10 Ιανουαρίου όταν χαρακτήρισε τη Γαλλία «μικρή χώρα», ένα σχόλιο που αποτελεί ειρωνεία της τύχης, δεδομένου ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται τώρα την απόκτηση γαλλικής κατασκευής πυραύλων Meteor.

Από τους πιο προηγμένους πυραύλους παγκοσμίως

Ο πύραυλος Meteor, που αναπτύχθηκε από την MBDA, είναι ένας από τους πιο προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος παγκοσμίως.

Με εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων, χρησιμοποιεί έναν κινητήρα ramjet που του επιτρέπει να διατηρεί υψηλές ταχύτητες σε μεγάλες αποστάσεις.
Το σύστημα στόχευσης με καθοδήγηση ραντάρ το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό εναντίον στόχων και ικανό να εμπλέξει πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.

Η Άγκυρα αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην άμεση προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 έναντι του εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος στόλου της.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 26 Νοεμβρίου 2024, ο υπουργός Άμυνας Güler επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της να αποκτήσει κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη που κατέχει επί του παρόντος.
«Στο πλαίσιο του έργου προμήθειας F-16 Modern, οι προσπάθειές μας συνεχίζονται για να εισαχθούν προηγμένα, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στο απόθεμά μας μέχρι να τεθούν σε λειτουργία τα εγχώρια αναπτυγμένα αεροσκάφη μας HÜRJET και πέμπτης γενιάς KAAN.

Έχουμε πραγματοποιήσει την αρχική πληρωμή για την προμήθεια αεροσκαφών F-16 Block 70, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή η αγορά περιλαμβάνει 40 αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper.
Αρχικά σχεδιάζαμε να εκσυγχρονίσουμε 79 αεροσκάφη με κιτ αναβάθμισης, αλλά τώρα έχουμε εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο
Αντί να προμηθευτεί αυτά τα κιτ αναβάθμισης από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα έχει επιλέξει να μεταφέρει τις ευθύνες εκσυγχρονισμού στην Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ).

Ετοιμάζεται και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς

Υπενθυμίζεται πως το 2021 η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκδίωξε επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint λόγω της αγοράς εκ μέρους της Άγκυρας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 το 2017.

Η εκδίωξη κόστισε στην Τουρκία 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές, καθώς ορισμένα από τα εξαρτήματα για τα F-35 δεν θα κατασκευάζονταν πλέον στην Τουρκία.

Ωστόσο, η Άγκυρα ελπίζει να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.

Ο Guler δήλωσε προηγουμένως ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επιδείξει μια αλλαγή στην προσέγγισή τους για την πώληση F-35 στην Τουρκία, επηρεασμένοι από την ανάπτυξη από την Τουρκία του ιθαγενούς μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του KAAN.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη συγκεκριμένη πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response