ΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΟΝΟΣΙΑ; ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗΣ ΤΕΦΡΑΣ

Κοινοποίηση:
Monkeypox

Οι τοξίνες των αφρικανικών ηφαιστείων προκαλούν ελονοσία – mpox, τα ηφαίστεια Αλάσκας, Ισλανδίας & η Αίτνα αυξάνουν τα κρούσματα εξανθημάτων. Η απόπειρα επιβολής εμβολιασμών το 2009 ξεκίνησε αμέσως μετά από τοπικές δηλητηριάσεις γύρω από το ηφαίστειο Popocatepetl στο Μεξικό.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων, η ηφαιστειακή τέφρα από το παρελθόν μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον της επόμενης μεγάλης έκρηξης της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό θα μπορούσε να προέρχεται από οποιοδήποτε από τα ηφαιστειακά μας κέντρα, όπως το White Island Whakaari, το Ruapehu ή το Taranaki.

Κάθε ηφαίστειο παράγει στάχτη με μοναδικά χαρακτηριστικά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα «δακτυλικά αποτυπώματα» της τέφρας για να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις μελλοντικών εκρήξεων, λέει η Δρ Jenni Hopkins, γεωχημικός και ηφαιστειολόγος στο Te Herenga Waka-Victoria University of Wellington.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα 30 έως 50 τοις εκατό για μια μεγάλη ρυολιθική έκρηξη στη Νέα Ζηλανδία τα επόμενα 50 χρόνια. Ο ρυόλιθος είναι ένα είδος ηφαιστειακού βράχου, που σχετίζεται με εκρηκτικές εκρήξεις.

Η πτώση της τέφρας από αυτά τα συμβάντα μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένη και να περιέχει χημικές ουσίες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη της Νέας Ζηλανδίας, όσον αφορά στην εκρηκτικότητά της και τον όγκο της τέφρας που εκτοξεύτηκε, ήταν η ρυολιθική έκρηξη Kaharoa στο όρος Tarawera περίπου το 1314, λέει ο Δρ Χόπκινς.

Η στάχτη από αυτό το γεγονός διανέμεται ευρέως στα ανατολικά και βόρεια του βόρειου νησιού.

Ο Δρ Χόπκινς έχει αναπτύξει τη βάση δεδομένων TephraNZ, η οποία κατηγοριοποιεί την τέφρα από μεγάλες ρυολιτικές εκρήξεις κατά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια.

Τώρα θέλει να συλλέξει δεδομένα για την τέφρα που εναποτίθεται από λιγότερο βίαιες εκρήξεις από μη ρυολιθικά ηφαίστεια, όπως το όρος Ταρανάκι.

«Μπορούμε να πάρουμε μια χούφτα από αυτά τα κοιτάσματα τέφρας και χρησιμοποιώντας μια διαδικασία κατά την οποία αλέθουμε απαλά την επιφάνεια της ιστορικής τέφρας για να αποκαλύψουμε ένα νέο πρόσωπο – βασικά για να κάνουμε τις αποθέσεις όπως θα ήταν όταν βγήκαν για πρώτη φορά από το ηφαίστειο – μπορεί να συγκρίνει τη χημική τους σύνθεση και πώς συνδέεται με διαφορετικούς τύπους εκρήξεων».

Τα επικίνδυνα στοιχεία στην ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να περιλαμβάνουν αρσενικό, φθόριο και θείο, καθώς και καρκινογόνα πυριτικά ορυκτά, όπως ο κριστοβαλίτης.

Ο Δρ Χόπκινς λέει ότι η ανακάλυψη αυτών των χημικών θα βοηθήσει τις κοινότητες να σχεδιάσουν μελλοντικές ηφαιστειακές εκρήξεις.

«Μπορούμε να πάρουμε ένα δείγμα τέφρας και να το αναλύσουμε τις ημέρες μετά την έκρηξη, ώστε να μπορούμε να πούμε, «έχει αυτά τα συστατικά, έχει αυτή τη χημεία, θα το βάλει στο περιβάλλον». Αλλά από τη στιγμή που θα κάνετε την ανάλυση, είναι λίγες μέρες αργότερα και είναι σχεδόν πολύ αργά για να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες οι συμβουλές.

«Η πρόσθετη δυσκολία με την ηφαιστειακή τέφρα είναι ότι οι χημικές ουσίες που περιέχει μπορούν να αρχίσουν να απελευθερώνονται όταν η στάχτη προσκρούσει σε ποτάμι, λίμνη ή ρυάκι ή βρέχει – ή ακόμα και αλληλεπιδρά με βιολογικά υγρά, για παράδειγμα, όταν εισπνέεται.

«Έτσι, ακόμα κι αν συλλέξετε τέφρα λίγες ώρες μετά την έκρηξη, θα μπορούσε να είναι ότι έχει ήδη χάσει αρκετά από αυτά τα τοξικά στοιχεία. Ή διατροφικά στοιχεία—πρέπει να θυμόμαστε ότι η τέφρα μπορεί να περιέχει ευεργετικές χημικές ουσίες όπως σίδηρο, κάλιο και φώσφορο, που μπορεί να είναι λιπάσματα για το περιβάλλον», λέει.

Ο Δρ Χόπκινς ελπίζει να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την επέκταση της βάσης δεδομένων TephraNZ, τη μοντελοποίηση των επιπτώσεων των προηγούμενων εκρήξεων και την παροχή καθοδήγησης σχετικά με τις προφυλάξεις ασφαλείας πριν και κατά τη διάρκεια των γεγονότων πτώσης τέφρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. ΜΠΟΛΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΕΦΡΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΦΩΤΙΕΣ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΚΑΝ Η ΕΙΧΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ. ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΛΑ ΚΥΡΙΩΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ…

  2. Καλε τρυπηστε μας παντου. Δώστε πονο 6 δόσεις το χρόνο. Για πασαν νόσον.

  3. 1. Υπάρχει και παλιός ζωγραφικός πίνακας που απεικονίζει την έξαρση εξανθημάτων στην Ευρώπη μετά από πέρασμα κομήτη (με τοξική ουρά) και ηφαιστειακές εκρήξεις.
    2. Έξαρση εξανθηματικών νόσων μετά από κάθε ηφαιστειακή έκρηξη βλέπουμε και σήμερα, μετά από εκρήξεις Αίτνας (βλ. λ.χ. πανώλη ζώων), Ισλανδίας, αφρικανικών ηφαιστείων κλπ. Παίζει ρόλο και ο άνεμος.
    3. Οι ΑΠΟΤΡΕΨΙΜΕΣ ΣΗΜΕΡΑ επιδημίες προκαλούνται από τοξίνες (όπως οι μαζικές δηλητηριάσεις κάθε είδους), ακτινοβολίες (1918: πρώτων ασυρμάτων, ραδιενέργεια, 2019-: 5g), και εμβόλια (1918, πολιομυελίτιδας, 2019-).
    4. Αυτοί που αποφεύγουν το διάλογο, κάτι κρύβουν.

  4. Ναι, όλα φταίνε, εκτός από τα δολοφονικά εμβόλια, ππυ αποδεδειγμένα, σύμφωνα με τον αείμνηστο Μοντανιέ, εξασθενούν το ανοσοποιητικό και έτσι ο οργανισμός γίνεται δέκτης κάθε ασθένειας ή αυτή την δημιουργεί το δηλητήριο μέσα στο σώμα…! Ηφαόστεια δεν έχει μόνο η Αφρική και αυτά υπάρχουν χιλιάδες χρόνια!

    1. Από τη μελέτη: “Τα επικίνδυνα στοιχεία στην ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να περιλαμβάνουν αρσενικό, φθόριο και θείο, καθώς και καρκινογόνα πυριτικά ορυκτά, όπως ο κριστοβαλίτης”.
      Αλλά μήπως θα παραδεχτούν οι εμβολιαστές ότι ΔΕΝ τους ενδιαφέρει να αποβάλλουν, αλλά να αυξάνουν τις τοξίνες, επειδή τα κουνούπια δεν μεταδίδουν παντού μεγάλες ποσότητες;;;

Comments are closed.