Σάλος έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ που έκανε η εφημερίδα “ΜΑΚΕΛΕΙΟ” σχετικά με την υπόθεση Novartis και τον καθηγητή – σύμβουλο που την είδε “κοπανατζής”. Υπενθυμίζεται πως αν δεν υπήρχε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας , αυτός ο κύριος Μανιαδάκης θα είχε εξαφανιστεί.
Το εξώφυλλο του ΜΑΚΕΛΕΙΟ που ξύπνησε τις αρχές ασφαλείας. Ο προστατευόμενος μάρτυρας των αρχών, έγινε…κατηγορούμενος από ένα φωτογραφικό ΚΛΙΚ
Η αιτιολογία τα λέει όλα: «Δεν αποκάλυπτε όλα όσα ήξερε». Το σκεπτικό και μόνο , με το οποίο δικαστικές πηγές εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ο προστατευόμενος μάρτυρας που είχε εμφανιστεί ενώπιον των αρχών και καταθέσει (θεωρητικά) για χρηματισμούς πολιτικών, μετατράπηκε από μάρτυρας του «στέμματος» σε κατηγορούμενο, δείχνει το έντονο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε το τελευταίο διάστημα για την υπόθεση Novartis. Δείχνει επίσης πως η έρευνα δέχεται ένα ξεκάθαρο πλήγμα αξιοπιστίας αφού ο μάρτυρας είτε πιέστηκε να πει πράγματα που δεν ίσχυαν ή ήταν εξ αρχής αναξιόπιστος.
Διαβάστε εδώ: Εχει όμως ο καιρός γυρίσματα! Δείτε τι έλεγε ο Νίκος Μανιαδάκης για την υπόθεση Novartis
Η δίωξη σε έναν από τους 3 προσταστευόμενους μάρτυρες για κακούργημα γιατί «δεν λέει όσα ξέρει» είναι η αρχή της ξεκάθαρης προεκλογικής περιόδου
Το γεγονός ότι οι αρχές οδηγήθηκαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του , ανατρέποντας το καθεστώς της πλήρους ποινικής ασυλίας που απολάμβανε, δείχνει επίσης πως:
- Η υπόθεση είναι σε οριακό σημείο και πλέον ο κύβος για την άμεση εξέλιξή της ερρίφθη. Πρακτικά σημαίνει εξελίξεις δικαστικές για την υπόθεση, προάγγελος ούτως ή άλλως των εκλογών που έρχονται
- Καταρρίπτεται – τουλάχιστον κατά το 1/3- ο μύθος της αξιοπιστίας των προστατευομένων μαρτύρων αφού ο ένας εξ αυτών προτίμησε να επιχειρήσει –όπως λέγεται- να διαφύγει στο εξωτερικό παρά να καταθέσει όσα , υποτίθεται, πως ήξερε.
- Ενδεχομένως ή υπερτιμήθηκε η αξιοπιστία αυτών των προσώπων ή εν τέλει στην προκειμένη περίπτωση ο μάρτυρας δέχτηκε πίεση να πει πράγματα που είτε δεν ίσχυαν , είτε δεν ήθελε να πει, είτε δεν μπορούσε να αποδείξει. Αλλιώς για ποιο άλλο λόγο να προτιμήσει να απεμπολήσει την κατάσταση πλήρους ασυλίας σε ποινικό επίπεδο που του είχε παραχωρηθεί για να καταθέσει; Άλλωστε του είχε δοθεί και φορολογική αμνηστία αφού βρέθηκαν σε λογαριασμούς του χρήματα τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και «καθάρισε» πληρώνοντας ένα πρόστιμο περίπου 300.000 ευρώ.
Σύμβουλος τριών υπουργών, μάρτυρας δυο καταθέσεων
Το πρόσωπο αυτό φέρεται να είχε είχε διατελέσει σύμβουλος τριών πρώην υπουργών Υγείας που επίσης βρίσκονται στο στόχαστο των εισαγγελικών αρχών για τη ίδια υπόθεση, και είχε καταθέσει δυο φορές με ψευδώνυμο (θεωρητικά και ισχνά στοιχεία) για χρηματισμούς υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Είχε καταθέσει επίσης , προφανώς για λόγους αυτοπροστασίας και με το όνομά του στις αρχές. Πρόκειται μάλιστα για πανεπιστημιακό, τον οποίο εξ αρχής το FBI είχε εμφανίσει ως πρόσωπο με υψηλή εμπλοκή στην υπόθεση. Παράλληλα ήταν ένα από τα πρόσωπα με τα οποία η τρόικα είχε εκτενείς συζητήσεις για την αγορά φαρμάκου την Ελλάδα.
Ένας χρόνος σιωπή
Από τότε πέρασε πάνω από ένας χρόνος και το μόνο που είχε γίνει ήταν μια (άτυπη) κουβέντα του συγκεκριμένου με τους Αμερικανούς. Οι ελληνικές αρχές τον πίεζαν να δώσει ονόματα πολιτικών, να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη της «μεταφοράς μιζών» σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα των οποίων υπήρξε σύμβουλος . Ο ίδιος αρνήθηκε . Οι πιέσεις εντάθηκαν και μάλιστα λέγεται πως υπήρξε και συνάντηση σε ευρωπαϊκό έδαφος μεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων και Αμερικανών του FBI με αντικείμενο το συγκεκριμένο πρόσωπο προ 20 ημερών.
Πήγε να φύγει;
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές το πρόσωπο αυτό, επιχείρησε να φύγει από την Ελλάδα προχθές το βράδυ, μετακομίζοντας εν κρυπτώ μαζί με όλη του την οικογένεια. Η αποκάλυψη έγινε μέσω φωτογραφιών από το σπίτι του. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό από τις διωκτικές αρχές σήμανε συναγερμός και διατάχθηκε η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα ενώ παρέδωσε και το διαβατήριο του. Μάλιστα φέρεται να κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων μέχρι να ασκηθεί χθες το πρωί η δίωξη εναντίον του για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου που προβλέπει έως και ισόβια κάθειρξη.
Δυσαρέσκεια
Η εξέλιξη είναι προφανές πως αποτελεί πλήγμα για την έρευνα από τη μια πλευρά, αλλά από την άλλη αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων που ενδεχομένως επιταχύνει τα πράγματα. Άλλωστε είναι καταγεγραμμένη εντός της κυβέρνησης η δυσαρέσκεια που επικρατεί για τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη της έρευνας, τόσο για την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που σηκώνει το κυρίως βάρος της , την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς που ήδη έχει παραλάβει ένα μέρος της δικογραφίας που αφορά τον Κων/νο Φρουζή όσο και την επιθεωρήτρια δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία ανέλαβε πριν από σχεδόν 2 χρόνια να συντάξει πόρισμα για τη ζημία του δημοσίου από ενέργειες υπαλλήλων στον τομέα της Υγείας.
Τα τομαράκια και τα δύο πίνουν στα κορόιδα τους Έλληνες. Γλεντάνε αυτοί και οι οικογένειές τους ελεύθεροι και ωραίοι…