Μια πόλη στο Τέξας βλέπει από πρώτο χέρι το τεράστιο πρόβλημα της συσσώρευσης απορριμμάτων που δημιουργούνται από τα χρησιμοποιημένα πτερύγια των ανεμογεννητριών, οι οποίες «ανθούν» και στην Ελλάδα.
Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές αμερικανικές; Πολιτείες εδώ και χρόνια, με διάφορες προτάσεις για την λύση του ζητήματος.
Ενώ ορισμένες εταιρείες λένε ότι ελπίζουν να επαναχρησιμοποιήσουν το υλικό τίποτα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Ο Mike Gill, ένας μηχανολόγος μηχανικός που εργάστηκε στη βιομηχανία κατασκευής στροβίλων, είπε στην Cowboy State Daily ότι το υλικό είναι τόσο σκληρό που η επαναχρησιμοποίησή του είναι απίθανο να είναι οικονομική σύντομα.
«Είναι χάσιμο χρόνου», είπε.
Το περιοδικό Texas Monthly ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Sweetwater του Τέξας έχει πλημμυρίσει από πτερύγια ανεμογεννητριών. Η Global Fiberglass Solutions με έδρα την Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση ανακύκλωσης των πτερυγίων. Το σχέδιο είναι να τεμαχιστούν για να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για πράγματα όπως παλέτες, σιδηροδρομικοί δεσμοί και πάνελ δαπέδου.
Η εταιρεία άρχισε να αποθηκεύει μεταχειρισμένα πτερύγια στην πόλη σε μερικές τοποθεσίες. Έχει επίσης συλλέξει τεράστιους σωρούς σε πόλεις της Αϊόβα.
Σύμφωνα με το Texas Monthly, το εργοστάσιο της εταιρείας στο Sweetwater έχει ανακυκλώσει μόνο μερικές από τις λεπίδες-πτερύγιοα, αν και εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σύντομα.
Μέρος του λόγου που συσσωρεύονται τα πτερύγια είναι επειδή οι εταιρείες ανεμογεννητριών έχουν εκπτώσεις σε φόρο κατά τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου, αλλά οι εταιρείες μπορούν επίσης να ξεκινήσουν ξανά αυτή τη χρονική περίοδο (άρα και να έχουν νέα έκπτωση) με την «επανατροφοδότηση» των ανεμογεννητριών.
Καθώς οι ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων σπεύδουν να επαναφέρουν στο μηδέν το «χρονόμετρο» των 10 ετών για τις φορολογικές τους εκπτώσεις, οι ανεμογεννήτριες με ανανεωμένη ενέργεια ρίχνουν τα πτερύγια σαν φθινοπωρινά φύλλα.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, η παγκόσμια αιολική βιομηχανία θα παράγει 43 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων πτερυγίων έως το 2050 – ισοδύναμο με 215.000 ατμομηχανές και έως 800.000 τόνους ετησίως. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα αντιπροσωπεύουν το 41% αυτού του ποσοστού.
Ο Don Sylvester, CFO της Xproducts U.S. LLC με έδρα το Τέξας, θέλει να χρησιμοποιήσει το υλικό για υλικά επίστρωσης. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιολικές εταιρείες, είπε ο Sylvester στην Cowboy State Daily, είναι το κόστος μεταφοράς των πτερυγίων από τα αιολικά πάρκα, που βρίσκονται παντού, σε μια κεντρική εγκατάσταση ανακύκλωσης.
Είπε ότι η Xproducts έχει 20 χωματερές που ενδιαφέρονται για τη διαδικασία της εταιρείας.
«Θα ήθελαν πραγματικά να δουν αν έχει νόημα να αρχίσουν να τα αδειάζουν», είπε ο Σιλβέστερ.
Σαν Μπανάνα
Ο Mike Gill, ένας μηχανολόγος μηχανικός που εργάστηκε στη βιομηχανία κατασκευής στροβίλων, έχει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με αυτό.
Είπε ότι το Sweetwater, στο Τέξας, έγινε ο χώρος απόρριψης των λεπίδων επειδή δεν είχε βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά είχε πολλά αιολικά πάρκα. Εκεί έμαθε να σκαρφαλώνει σε πύργους.
Το πρόβλημα είναι ότι οι τουρμπίνες διαρκούν 15 ή 20 χρόνια. Τα πτερύγια όμως διαρκούν ακόμη λιγότερο, ιδιαίτερα όταν χτυπιούνται από κεραυνό.
«Τα χωρίζει σαν μπανάνα», είπε.
Οι πύργοι έχουν αλεξικέραυνα για να το αποτρέψουν αυτό, αλλά δεν είναι 100% εγγύηση με έναν πύργο να υψώνεται εκατοντάδες πόδια από την πεδιάδα, είπε ο Gill.
Η ανακύκλωση των λεπίδων, ωστόσο, είναι μια πραγματική πρόκληση. Είπε ότι ο κύριος λόγος είναι ότι είναι 60 στρώματα υφαντού υαλοβάμβακα που συγκρατούνται μαζί με εποξειδικό.
Πριν πάει στην αιολική βιομηχανία, ήταν μηχανικός στην αυτοκινητοβιομηχανία όπου εργάστηκε στη Chevrolet Corvette. Το σώμα από υαλοβάμβακα είχε πάχος τριών στρωμάτων.
Κάποια στιγμή, έκανε έρευνα για την DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), η οποία ήθελε να δει πόσο καλά θα λειτουργούσαν οι λεπίδες ως θωράκιση για σφαίρες.
Η ομάδα του Gill έπρεπε να κόψει τα πτερύγια του στροβίλου για να ρίξει 25 σφαίρες διαμετρήματος 5,56 χλστ. σε αυτά.
Αυτές οι λεπίδες είχαν πάχος λίγο περισσότερο από μισή ίντσα, αλλά οι λεπίδες 60 στρώσεων είναι ακόμη πιο παχιές. Όσον αφορά την ανακύκλωση αυτού του υλικού σε νέες λεπίδες, ο Gill είπε ότι «δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ».
Αχ καλε φτερα, πολλα φτερα! Αλλα τα πουπουλα τα τρωει η κουλαρα με τους ολιγαρχες!
ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΚΙΟΛΑΣ!
Παντελώς άχρηστο αυτό το υλικό απο υαλονήματα και εποξεικές ρητίνες. Ποιος βλάκας θα ξοδέψει καύσιμα για μεταφορά και επεξεργασία και θα φτιάξει μονάδες να απασχολεί προσωπικό για ανακύκλωση αυτών των σκουπιδιών; Τι θα φτιάξει με αυτά; Τα βλέπω εδώ να ποντίζονται οικονομικότερα στη θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δώσε ψήφο στο Μητσοτάκη, τα όμορφα βουνά μας οφείλουν να καταστραφούν, μόνο οι ολιγάρχες πρέπει να ευημερούν.
και μετά ψηφίζουν νόμους για να σώσουμε το περιβάλλον με τα χάρτινα καλαμάκια. Κάθε πτερύγιο ανεμογεννήτριας αντιστοιχεί σε εκατομμύρια καλαμάκια
Δυστυχως αποδείχτηκε ότι τα χαρτινα καλαμακια ειναι πιο τοξικά απ όλα. Αν δεν το διάβασες ακόμα, ψαξτο στο ίντερνετ, πριν λίγες μέρες το ανακοίνωσαν.
Καμία σχέση οι βιομηχανικες δυνατότητα των ΗΠΑ με αυτές του Ελλαδισταν. Οπότε δτην Αμερική θα την βρουν την λύση. Η υπερδύναμη είναι η μέρα με την νύχτα με την Μπανανια μας. Στο άρθρο λέει ότι υπάρχουν Αμερικανικές εταιρείες που μπορούν και ενδιαφέρονται να ανακυκλωσουν αυτά τα πτερύγια. Εδώ σίγουρα δεν υπάρχουν τέτοιες εταιρείες με ανάλογη τεχνολογική δυνατότητα. Σίγουρα χρειάζεται πολύ προηγμένη τεχνολογία για ανακυλωσεις τέτοια υλικά.
ΝΑΙ ΜΟΥΛΕ ΟΠΩΣ ΒΡΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΒΛΗΤΑ. ΠΙΕΣ ΤΟ ΓΑΛΑΤΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΒΕΛΑΞΕΙΣ.
Εκει τουλαχιστον τα εβαλαν σε καμπους. Απαγορευεται ανεμογεννητριαστα βουνα στο usa- δεν ειναι τριτοκοσμικοι σαν εμας που θα απαγορευσουμε την ορειβασια, για να γεμιζουμε με ανεμογεννητριες την Πινδο
Εδώ τους κάμπους τους έχουμε για να παράγουμε τροφή, εκτός αν θέλεις να εισάγουμε και τα πιο απλά τρόφιμα που παράγουμε και στο τέλος να ψοφήσουμε όλοι μας γιατί θα είμαστε μια χώρα μπατιρισμένη γεμάτη λάθρο και χωρίς να παράγει ούτε τα βασικά της τρόφιμα…
Να τα αλέσουν και να τα φάνε.
Να το δώσουν στην φτωχή και παγωμένη Ρωσία.
Πώς τα φτιάχνεις;